Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Diplom_Bondarenko

.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
827.82 Кб
Скачать

де ЧП – сума чистого прибутку; Р – об’єм реалізації продукції; А – середня сума всіх активів; ВД – сума валового доходу; И – сума витрат;

Нд – сума податків, що сплачується за рахунок доходу; Нп – сума податків, що сплачується за рахунок прибутку; ОА – середня сума оборотних активів; ВА – середня сума позаоборотних активів.

Основу механізму управління фінансовою безпекою підприємства складають системи та методи його планування.

Планування фінансової безпеки являє собою процес розробки системи планів та планових (нормативних) показників із забезпечення захисту фінансових інтересів підприємства від внутрішніх та зовнішніх загроз та створення необхідних фінансових передумов його стійкого зростання у майбутньому.

32

Планування фінансової безпеки підприємства базується на використанні трьох основних його систем:

– перспективного планування фінансової безпеки підприємства.

– поточного планування фінансової безпеки підприємства.

– оперативного планування фінансової безпеки підприємства.

Для кожної з цих систем планування притаманні особливі методичні підходи щодо здійснення, форми реалізації результатів та певний період охоплення (табл. 1.2).

Таблиця 1.2 – Характеристика основних систем планування фінансової безпеки підприємства

Система

Основний

методичний підхід

Форма реалізації результатів

Період

фінансового

до здійснення

фінансового планування

планування

планування

планування

Перспективне

розробка довгострокового

планування

прогнозування

плану по найважливішим

до 3-х років

фінансової

напрямкам фінансової безпеки

безпеки

Поточне

розробка поточних планів по

планування

техніко-економічне

окремим аспектам фінансової

1 рік

фінансової

обґрунтування

безпеки підприємства

діяльності

розробка та доведення до

Оперативне

виконання бюджетів, платіжних

планування

бюджетування

календарів та інших

місяць,

фінансової

оперативних планових завдань

квартал

безпеки

по всім основним питанням

фінансової безпеки

Всі системи планування фінансової безпеки підприємства знаходяться у взаємозв’язку та реалізуються в певному порядку. На початковому етапі цього процесу здійснюється перспективне планування фінансової безпеки, яке покликано реалізовувати стратегічні цілі фінансового розвитку підприємства, а також визначити задачі та параметри поточного планування. В свою чергу, поточне планування фінансової безпеки формуючи планові завдання по забезпеченню захисту фінансових інтересів підприємства у рамках майбутнього року, складає основу для розробки та доведення до виконавців оперативних планів бюджетів по всім питанням фінансової безпеки.

33

Використання розглянутих систем та методів планування фінансової безпеки дозволяє підвищити ефективність захисту фінансових інтересів підприємства, забезпечити її цілеспрямованість.

В системі основних функцій управління фінансовою безпекою підприємства важлива роль належить внутрішньому контролю за реалізацією прийнятих у цій сфері управлінських рішень.

Внутрішній контроль фінансової безпеки являє собою процес, що організовується підприємством з метою перевірки виконання та забезпечення реалізації всіх управлінських рішень в області захисту його фінансових інтересів від різноманітних погроз.

Створення систем внутрішнього контролю є невід’ємною складовою частиною побудови всієї системи управління підприємством з метою забезпечення його ефективності.

Внутрішній контроль фінансової безпеки зорганізується на підприємстві у наступних основних формах (рис. 1.7):

Форми внутрішнього контролю за фінансовою безпекою

Попередній

Поточний

Наступний

контроль за

контроль за

контроль за

фінансовою

фінансовою

фінансовою

безпекою

безпекою

безпекою

Рисунок 1.7 – Основні форми внутрішнього контролю за фінансовою безпекою підприємства

Попередній контроль організовується на стадії формування фінансових планів та бюджетів в процесі розгляду бізнес-планів (заявок) окремих структурних одиниць підприємства. В процесі цього виду контролю перевіряється обґрунтованість окремих показників та правильність проведених розрахунків з метою виявлення можливих резервів підвищення ефективності фінансової безпеки та попередження можливих порушень законодавства та внутрішніх нормативних актів підприємства.

34

Поточний контроль проводиться в процесі реалізації фінансових планів та бюджетів всіх рівнів з метою прийняття оперативних заходів по виконанню всіх запланованих планових показників.

Наступний контроль здійснюється в ході розгляду встановленої фінансової звітності та передбачених звітів керівників окремих структурних підрозділів при підбитті підсумкових результатів забезпечення фінансової безпеки за звітний період з метою наступної її нормалізації.

Підвищенню ефективності реалізації функції внутрішнього контролю фінансової безпеки сприяє впровадження на підприємстві ефективної керуючої системи, що має назву «контролінг». Принципом даної концепції,

яка отримала назву «управління за відхиленням», є оперативне порівняння основних планових (нормативних) та фактичних показників з метою виявлення відхилень між ними та визначення взаємозв’язку та взаємозалежності цих відхилень на підприємстві з метою впливу на ключові фактори нормалізації діяльності.

Контролінг фінансової безпеки – регуляторна керуюча система, що координує взаємозв’язки між формуванням інформаційної бази, аналізом,

плануванням та внутрішнім контролем, забезпечує концентрацію контрольних дій на найбільш пріоритетних напрямках фінансової безпеки підприємства, своєчасне виявлення відхилень фактичних її показників від передбачених та прийняття оперативних управлінських рішень, спрямованих на їх нормалізацію.

Основними функціями контролінгу фінансової безпеки є :

– спостереження за ходом реалізації завдань, встановлених системою планових показників та нормативів забезпечення фінансової безпеки;

– вимір ступеня відхилення фактичного стану фінансової безпеки від передбаченого;

– діагностика за розмірами відхилень серйозного погіршення стану фінансової безпеки підприємства та суттєвого зниження темпів його фінансового розвитку;

35

– розробка оперативних управлінських рішень щодо нормалізації фінансової безпеки підприємства у відповідність із передбаченими цілями та показниками;

– коректування за необхідності окремих цілей та показників системи фінансової безпеки у зв’язку із зміною зовнішньої фінансової середи,

кон’юнктури фінансового ринку та внутрішніх умов здійснення

господарської діяльності підприємства.

Визначення об’єкту контролінгу

Визначення видів та сфери контролінгу

Формування системи пріоритетів контролюючих показників

Розробка системи кількісних стандартів контролю

Побудова системи моніторингу показників, що включаються в контролінг

Формування системи алгоритмів дій по усуненню відхилень

Рисунок 1.8 – Зміст та послідовність етапів побудови системи контролінгу фінансової безпеки підприємства

Контролінг фінансової безпеки будується на етапах (рис. 1.8):

Перший етап. Визначення об’єкту контролінгу. Об’єктом контролінга фінансової безпеки підприємства є управлінські рішення по основним аспектам забезпечення захисту його фінансових інтересів від погроз внутрішнього та зовнішнього характеру.

Другий етап. Визначення видів та сфери контролінга. Виділяють наступні види контролінгу: стратегічний контролінг, поточний та оперативний контролінг. Основні характеристики окремих видів контролінгу наведені у таблиці 1.3.

36

Таблиця 1.3 – Характеристика окремих видів контролінгу фінансової безпеки підприємства

Вид контролінгу фінансової

Основна сфера контролінгу

Основний період

безпеки

контролінгу

Реалізація стратегії

Стратегічний контролінг

забезпечення фінансової

Квартал, рік

безпеки та її цільових

показників

Реалізація поточних планів

Поточний контролінг

забезпечення фінансової

Місяць, квартал

безпеки

Реалізація бюджетів,

Оперативний контролінг

пов’язаних із забезпеченням

Тиждень, декада, місяць

фінансової безпеки

Третій етап. Формування системи пріоритетів контролюючих показників. Уся система показників, що входять в сферу кожного виду контролінгу фінансової безпеки, ранжується за значимістю. В процесі такого ранжування спочатку до системи пріоритетів першого рівня відбираються найбільш важливі із контролюючих показників даного виду контролінгу;

потім формується система пріоритетів другого рівня, показники якого знаходяться у факторному зв’язку із показниками пріоритетів першого рівня;

аналогічним чином формується система пріоритетів третього та наступних

рівнів.

Четвертий етап. Розробка системи кількісних стандартів контролю.

Після ранжування контролюючих показників забезпечення фінансової

безпеки підприємства, виникає необхідність встановлення кількісних

стандартів по кожному з них. Такі стандарти можуть встановлюватися як в абсолютних, так і у відносних показниках. Стандартами виступають цільові стратегічні нормативи, показники поточних планів та бюджетів, система державних або розроблених підприємством норм та нормативів, що забезпечують його фінансову безпеку.

П’ятий етап. Побудова системи моніторингу показників, що включаються в контролінг. Система моніторингу складає основу контролінгу фінансової безпеки підприємства, найбільш активну частину його механізму.

37

Система моніторингу фінансової безпеки являє собою розроблений на підприємстві механізм постійного спостереження за найважливішими показниками забезпеченості захисту його фінансових інтересів, визначення розмірів відхилень фактичних показників від передбачених та виявлення причин цих відхилень.

Плановий

Фактичний показник

(нормативний) показник

Відхилення

Позитивне

Негативне (допустиме)

Негативне (критичне)

«нічого не робити»

«усунути відхилення»

«змінити систему планових чи нормативних показників»

Рисунок 1.9 – Формування принципових алгоритмів дій по усунення різних видів відхилень фактичних показників фінансової безпеки підприємства від передбачених

Шостий етап. Формування системи алгоритмів дій по усуненню відхилень є заключними етапом контролінгу фінансової безпеки підприємства (рис. 1.9). Принципова система дій менеджерів підприємства у цьому випадку полягає в трьох алгоритмах:

– «нічого не робити» - дана форма реагування передбачається у тих випадках, коли розмір негативних відхилень значно нижче передбаченого

«критичного» критерію;

– «усунути відхилення» - передбачає процедуру пошуку та реалізації резервів по забезпеченню виконання цільових, планових чи нормативних показників. В даному випадку резерви розглядаються у розрізі різних

38

аспектів фінансової безпеки підприємства. У якості таких можливостей може бути розглянута доцільність введення посиленого режиму економії,

використання системи фінансових резервів тощо;

– «змінити систему планових чи нормативних показників» -

використовують у випадках, коли можливості нормалізації окремих аспектів фінансової безпеки обмежені або взагалі відсутні. В цьому випадку за результатами моніторингу фінансової безпеки підприємства вносяться пропозиції по коригуванню системи цільових стратегічних нормативів,

показників поточних фінансових планів чи окремих бюджетів, пов’язаних із забезпеченням фінансової безпеки підприємства.

Отже, впровадження на підприємстві системи контролінгу дозволяє суттєво підвищити ефективність всього процесу управління його фінансовою безпекою, забезпечити концентрацію контрольних дій на найбільш пріоритетних напрямках фінансової безпеки підприємства та дозволяє своєчасно виявити відхилення фактичних її показників від передбачених та прийняти оперативні управлінські рішення, спрямовані на їх нормалізацію.

39

РОЗДІЛ 2

АНАЛІЗ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ТОВ «ФАВОР»

2.1 Загальна характеристика фінансово-господарської діяльності ТОВ

«Фавор»

ТОВ «Фавор» було засновано 28 березня 2001 року у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю. Юридична та фактична адреса підприємства: Україна, м. Суми, вул. Курська, 18 а.

Власний капітал ТОВ «Фавор» складає 39165 тис. грн.

Середньооблікова чисельність працюючих на підприємстві складає 178

чоловік. Фонд оплати праці на заводі складає 4787 тис. грн.

Основними видами діяльності ТОВ «Фавор» є:

– виробництво жестетари;

– надання послуг літографії та лакування жесті.

ТОВ «Фавор» являє собою достатньо молоде підприємство, що динамічно розвивається. За 11 років роботи виробничі ресурси підприємства зросли з одного цеху баночної лінії до сучасного заводу із автоматизованими лініями по виробництву банки та відра, а також двома найновішими лініями літографії.

Станом на початок 2012 року клієнтами підприємства є 196 виробників лакофарбової промисловості та нафтохімічної продукції України, країн СНГ та Східної Європи.

Власний дизайнерський центр, транспортний відділ, високий рівень технологічної оснащеності підприємства дозволяє йому виконувати повний виробничий цикл переробки сировини: від нарізання жесті до відвантаження літографованої тари власним транспортом. ТОВ «Фавор» не просто продає металічну тару, а надає замовнику комплексне рішення питання упаковки.

На даний момент виробничі ресурси підприємства складаються з трьох швидкісних автоматизованих ліній по виробництву жестетари, а також двох

40

ліній по лакуванню та літографії жесті. Спектр продукції, що виробляється ТОВ «Фавор» є достатньо широким та включає в себе жерстяні банки об’ємом від 0,250 до 2,8 літрів, конусні відра об’ємом 10 л., 15 л., 20 л., 25 л,

каністри 1 л., 2 л., 4 л. та 5 л., а також аерозольні балони об’ємом від 0,25 л.

до 1 л..

Вся продукція відповідає вимогам європейських стандартів. Не менш важливим є той факт, що виробництво продукції та робота персоналу забезпечені усіма необхідними заходами із охорони праці та є екологічно безпечними.

Характеристика підприємства не може бути повною без розгляду його організаційної структури (рис. 2.1).

Генеральний директор

Комерційний директор

Бухгалтерія

Відділ

Дизайнерськ

Відділ збуту

Юридичний

логістики та

ий відділ

відділ

постачання

Начальник

Начальник баночного цеху

Баночний цех

виробництва

Начальник цеху балонів

Цех з виробництва балонів

Начальник цеху літографії

Цех літографії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]