Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформатика Заоч. 1 курс 1 сем. 2015_ч1

.pdf
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Використання форм для введення та редагування даних бази. Типи та технологія встановлення фільтрів. Функції обробки таблиць як бази даних і правила їх використання. Використання функцій.

Розрахунок загальних підсумків в базах даних і таблицях з використанням команд меню „Данные”. Вставлення загальних підсумків на лист з використанням команди „Итоги”. Підведення підсумків за допомогою команди „Группа и структура”. Підведення підсумків заданими декількох таблиць з використанням команди „Консолидация”.

Робота з зовнішніми базами даних: експорт та імпорт даних, проблеми інформаційної сумісності.

Аналіз даних у середовищі MS Excel з використанням „Мастера сводных таблиц”. Технологія створення макету та налагодження параметрів зведеної таблиці. Операції редагування та форматування об’єктів зведеної таблиці. Використання підсумків, формул та діаграм в зведених таблицях.

Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.

Аналіз даних в Excel: фінансовий аналіз, статистичний аналіз, аналіз типу „А що, коли...”. Аналіз даних з використанням апарату „Подбор параметров” та „Поиск решений”. Розв’язання прикладних задач. Обмін інформацією між додатками Microsoft Оffice.

ТЕМА 8. ОСНОВИ ОФІСНОГО ПРОГРАМУВАННЯ. VISUAL BASIC FOR

APPLICATION

Поняття про обчислювальний процес. Типові види обчислювальних процесів та їх особливості. Етапи підготовки та організації розв’язання задач на комп’ютері. Поняття про задачу, її організаційно-економічну сутність, формалізація, постановка і алгоритмізація.

Поняття про алгоритм. Основні властивості алгоритмів. Форми запису алгоритмів: неформальна мова і логічні схеми. Основні типи блоків, що використовуються в схемах алгоритмів. Основні конструкції структурного програмування і їх відображення за допомогою логічних схем: конструкція вибору; цикли за умовами; цикли за лічильниками.

Поняття програми, мови програмування, синтаксису і семантики даних. Поняття про середовище програмування, транслятор і компілятор.

Візуальне середовище програмування. Елементи вікна середовища програмування. Керування профілем користувача. Додавання кількох рядків коду до обробника події клацання кнопки, їх аналіз. Поняття

10

форми, елемента керування, події, обробника події. Редагування коду обробника події.

Поняття оператора. Різновиди операторів. Оператори введення й виведення даних. Структура й складові елементи програм, записаних мовою Visual Basic.

Розробка й застосування форм. Настроювання атрибутів форм. Елементи керування та їхні атрибути. Поняття про події, їх активізацію та обробку. Використання вікон повідомлень. Поняття про об’єкт, властивості об’єкта.

Поняття змінної і константи. Поняття ідентифікатора. Типи даних у мові Visual Basic. Оголошення змінних. Надання змінним значень, вікно введення, оператор присвоювання. Використання змінних. Об’єкти, пов’язані з елементи керування та стандартні методи цих об’єктів.

Арифметичні, логічні й рядкові операції, а також операції порівняння в мові Visual Basic. Основні правила побудови, обчислення та використання виразів. Присвоювання значень виразів змінним. Пріоритет операцій у мові Visual Basic. Арифметичні й логічні операції. Операція порівняння та конкатенації рядків.

Формулювання умов. Алгоритмічна конструкція розгалуження.

Умовні оператори в мові Visual Basic: If…Then, If…Then…Else.

Оператор вибору Select Case. Виконання програм з розгалуженнями в покроковому режимі. Вкладені оператори розгалуження.

Алгоритмічна конструкція повторення та її різновиди: визначені та невизначені цикли, цикли з постумовою та з передумовою. Оператори циклів у мові Visual Basic: For…Next, Do While…Loop, Do Until…Loop, Do…Loop While, Do…Loop Until, For Each… Аналіз виконання циклів у покроковому режимі. Обчислення сум, добутків, середніх значень наборів чисел. Розв’язування задач, що потребують обчислень за ітеративними формулами. Вкладені цикли. Оператори переривання циклів. Розв’язування задач, що потребують комбінування циклічних операторів з операторами розгалуження.

Поняття підпрограми. Оголошення підпрограми, її тіло та оператор її виклику. Створення і виклик підпрограм у мові Visual Basic. Підпрограми з аргументами. Поняття локальної та глобальної змінної. Поняття процедури і функції. Створення й використання власних функцій. Вбудовані процедури й функції в мові Visual Basic: рядкові, перетворення типів даних, генератор псевдовипадкових чисел.

Поняття масиву. Оголошення одновимірного масиву. Індексація

11

елементів. Уведення даних у масив та відображення його вмісту. Пошук даних у масиві. Обчислення підсумкових показників для числового масиву. Обчислення підсумкових характеристик для елементів, що задовольняють певним властивостям. Вибирання елементів з масиву за певним критерієм. Злиття масивів. Стандартна функція сортування масиву. Двовимірні масиви. Операції зі стовпцями та рядками.

Змістовий модуль № 3. Мережні технології

ТЕМА 9. КОМП’ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ

Визначення, призначення, класифікація комп’ютерних мереж. Архітектура та принцип роботи комп'ютерної мережі, апаратні та

програмні засоби. Поняття протоколу. Семирівнева еталонна модель узагальненого мережевого протоколу. Передавання повідомлень у мережі: формування блоку, фрагмента, пакета та кадру. Модель «клієнтсервер».

ТЕМА 10. ЗАСТОСУВАННЯ INTERNET В ЕКОНОМІЦІ

Апаратні і програмні засоби Internet. Історія створення Інтернету. Протоколи TCP/IP. Послуги Інтернету. Підключення до Інтернету, вибір провайдера. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet. Робота з браузером Microsoft Internet Explorer. Перегляд документів у World Wide Web (WWW). Визначення: гіпертекст, гіпермедіа, Web-сторінка, Webсайт (HTMLдокументи). Операції з файлами: завантаження, пряме відкриття та робота з файлами. Пошук даних у мережі.

Система електронної пошти. Ведення електронної кореспонденції: створення, відправлення повідомлень і відповідей на листи, пошук і накопичення адрес. Адресні книги. Приєднання файлу к повідомленню. Настроювання програми. Використання адресної книги, списків розсилки. Безкоштовні сервери електронної пошти. Етикет електронної переписки.

ТЕМА 11. СТВОРЕННЯ ТА РОЗМІЩЕННЯ ВЕБ-СТОРІНОК

Основні поняття мови HTML. Поняття тегу й атрибуту Структурні теги документів HTML і форматування тексту. Колір фону і тексту, стилі і заголовки, списки, текстові ефекти, гіпертекстові посилання, графіка, таблиці, звук у HTML-документах. Основні правила дизайну при

12

оформленні HTML-документа. Підготовка електронної публікації у PDFформаті.

ТЕМА 12. ОРГАНІЗАЦІЯ КОМП'ЮТЕРНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ

Класифікація загроз безпеці та вразливостей інформації в комп’ютерних системах. Етичні та правові основи захисту інформації. Інтелектуальна власність, авторське право та комерційна таємниця. Стандарти інформаційної безпеки. Політика безпеки.

Загрози, що походять з Інтернету. Правила безпечної роботи в Інтернеті.

Призначення й використання брандмауера. Засоби браузера, призначені для гарантування безпеки. Cookie-файли, спливаючі вікна та потенційні загрози, пов’язані з їх використанням.

Поняття небажаного та шпигунського програмного забезпечення й способи захисту від нього. Захист від спаму. Фішинг.

Шифрування даних.

МОДУЛЬ ІІ.

Індивідуальне науково - дослідне завдання (ІНДЗ)

Змістовий модуль № 4. Програмні засоби роботи з базами та сховищами даних

ТЕМА 13. MICROSOFT OFFICE. СУБД ACCESS

Загальна характеристика систем управління базами даних (СУБД). Основні визначення: дані, структура даних, база даних (БД), банк даних.

Реляційна модель даних. Основні поняття: реляційна таблиця, поле, запис, атрибут, схема відношень, типи зв’язків між таблицями.

Етапи роботи з базою даних: побудова інформаційно-логічної моделі даних, визначення структури БД, конструювання таблиць, створення схеми зв’язків, введення даних до таблиць, введення бази даних.

Загальна характеристика СУБД Microsoft ACCESS. Основні об’єкти СУБД MS ACCESS: таблиці, форми, запити, звіти, сторінки, макроси, модулі.

Вікно MS ACCESS, характеристика команд меню. Створення баз даних і таблиць, режими створення. Редагування структури таблиць.

13

Створення індексів полів. Введення даних до таблиць, створення схеми даних у базі. передача інформації у базу даних та з бази даних.

Конструювання форм і роботи з ними. Додавання у форму різних елементів керування. Конструювання багато сторінкових форм. Друкування форм.

Запити та їх застосування. Формування полів, що визначаються засобами запитів. Конструювання запитів різних типів.

Конструювання звітів. Розроблення багатотабличного звіту в режими Майстра.

Передача інформації у базу даних та з бази даних. Зв’язок з іншою базою даних. Обмін інформацією між додатками Microsoft Office.

ТЕМА 14. ПРОГРАМУВАННЯ НА МОВІ SQL

Основні поняття мови SQL. Опис SQL-інструкцій. Інструкції

SELECT, UPDATE, INSERT, DELETE. Параметри From, Where, In, Group by, Having, Order by. Предикати All, Distinct і Distinctrow. Операція Inner join. Функції SQL-запитів. Функція Count, First/Last, Min/Max, Avg, StDev/StDevP, Sum, Var/VarP.

МОДУЛЬ ІІІ.

Індивідуальне науково - дослідне завдання (ІНДЗ)

14

2. ЗАВДАННЯ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Перелік основних видів самостійної роботи з дисципліни: опрацювання теоретичного матеріалу, розв’язання завдань, відповіді на питання для самоконтролю.

Модуль І. Сучасні комп’ютерні технології оброблення даних

Змістовий модуль № 1. Системне забезпечення інформаційних процесів

Тема 1. Теоретичні основи інформатики

План вивчення теми

1.Предмет інформатики. Теоретичний фундамент інформатики.

2.Інформатика й інформаційні технології. Роль інформатики у сучасному суспільстві.

3.Прикладні задачі інформатики.

4.Економічна інформація та економічна інформатика.

5.Інформаційна система: структура, склад та компоненти системи.

6.Історія розвитку, класифікація та покоління обчислювальної техніки.

7.Задачі економічної інформатики на сучасному етапі. Перспективи розвитку інформаційних технологій.

Навчальні цілі

Закріплення, поглиблення та опрацювання питань згідно запропонованого плану вивчення теми, вивчення основних понять інформатики, визначення ролі інформатики у сучасному суспільстві та перспектив розвитку інформаційних технологій.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Вивченні теми № 1 “Теоретичні основи інформатики” передбачає такі форми навчання, як лекція та самостійна робота студентів: вивчення конспекту лекції, робота з підручником та іншими джерелами інформації, а також відповіді на запитання для самоконтролю. У програмі дисципліни відображені основні питання лекції, які студенти повинні вивчити під час аудиторних занять, працюючи над підручником, знаходячи матеріали у мережі Інтернет.

15

При вивченні цієї теми слід зазначити, що із сучасної точки зору інформатику можна розглядати як науку, як прикладну дисципліну, як галузь народного господарства.

Інформатика- це наука, що вивчає структуру і загальні властивості інформації, а також питання, пов'язані з процесами збору, збереження, пошуку, передачі, переробки, перетворення і використання інформації в різних сферах людської діяльності.

Інформатика історично виникла і розвивалася як природна дисципліна, до складу якої входила розробка методів і правил раціонального проектування пристроїв і систем обробки інформації, технології використання цих пристроїв і систем для вирішення наукових і практичних задач, методів взаємодії людини з цими пристроями і системами.

Розглядаючи інформатику як галузь народного господарства,

можна виділити в ній три відносно автономні складові частини:

виробництво технічних засобів обробки і передачі інформації;

розробку методів і засобів обробки інформації;

виробництво і реалізацію програмних засобів і систем.

Інформатика

Computer Science

 

 

 

 

Алгоритми та

Пристрої комп’ютера

 

Програми

 

методи

 

 

 

 

розв’язання задач

Hardware

 

Software

 

Brain ware

Рис. 1. Складові частини інформатики Окремо, при вивченні теми, необхідно приділити увагу поняттю

інформація. Термін «інформація» походить від латинського слова «information», що означає роз'яснення, виклад.

Інформація це сукупність сигналів, які сприймаються нашою свідомістю, що відображає ті чи інші властивості об'єктів і явищ навколишньої дійсності.

Слід звернути увагу на те, що у залежності від сфери використання, інформація може бути економічною, технічною, генетичною і т.д.

Серед основних форм представлення інформації можуть бути названі: символьно текстова, графічна, звукова.

16

Окремо, при вивченні теми, необхідно приділити увагу вивченню видів і характеристик економічної інформації.

Під економічною інформацією розуміється інформація, що характеризує виробничі відносини в суспільстві.

До економічної інформації пред'являються наступні вимоги: точність, вірогідність, оперативність.

Точність інформації забезпечує її однозначне сприйняття всіма споживачами. Вірогідність визначає припустимий рівень перекручування як інформації, що надходить, так і результатної інформації, при якому зберігається ефективність функціонування системи. Оперативність – це актуальність інформації для необхідних розрахунків і прийняття рішень в умовах, що змінилися.

Економічна інформація є предметом автоматизованого оброблення. Вона має ряд особливостей, що впливають на способи її збирання, реєстрації та використання. Ці особливості полягають у тому, що, будучи єдиною для всього народного господарства, вона:

-має тенденцію до постійного збільшення обсягів даних;

-відображає різнобічну діяльність підприємств, організацій через систему натуральних, вартісних та інших показників;

-є цифровою, алфавітною та алфавітно-цифровою, має лінійну форму подання;

-в основній своїй масі дискретна (від лат. discretus – поділений, переривчатий), фіксується на матеріальних носіях;

-характеризується масовістю та великими обсягами, тривалістю збереження і необхідністю накопичення, повторюваністю циклів виникнення й оброблення у встановлених часових межах;

-має складну структуру.

Під економічною інформацією розуміється інформація, що характеризує виробничі відносини в суспільстві.

Доцільно визначити, що економічною інформатикою називається наука, яка вивчає методи автоматизованої обробки економічної інформації за допомогою засобів обчислювальної і комунікаційної техніки.

Економічна інформація, що використовується для прийняття управлінських рішень дуже різноманітна за своїм змістом.

Економічну інформацію прийнято підрозділяти за наступними основними ознаками:

функціями управління;

місцем виникнення (рівнем керування).

17

При розгляді питання щодо одиниць виміру обсягів інформації

доцільно визначити, що кількість інформації, що зберігається в ЕОМ, виміряється її «довжиною» (чи «обсягом»), що виражається в бітах.

Біт – мінімальна одиниця виміру інформації. Кожен біт може приймати значення 0 чи 1. Бітом також називають розряд клітинки пам'яті ЕОМ. Для виміру обсягу збереженої інформації використовуються наступні одиниці:

1 байт = 8 біт; 1 Кбайт = 1024 байт (Кбайт читається як кілобайт);

1 Мбайт = 1024 Кбайт (Мбайт читається як мегабайт); 1 Гбайт = 1024 Мбайт (Гбайт читається як гігабайт);

1 Тбайт = 1024 Гбайт (Тбайт читається як терабайт); інші.

Інформаційні технології – сукупність методів і програмнотехнічних засобів, що забезпечують збирання, оброблення, зберігання, поширення та відображення інформації з метою зменшення трудомісткості процесів використання інформаційних ресурсів, підвищення їхньої надійності й оперативності.

Інформаційні технології створюють нові можливості розвитку суспільства і мають стратегічне значення для:

ефективного використання інформаційних ресурсів суспільства (наукових знань, технологій, досвіду);

оптимізації та автоматизації інформаційних процесів; розроблення виробничих технологій;

застосування в системах електронних телекомунікацій;

використання методів інформаційного моделювання в науководослідних роботах;

підвищення інтелектуального потенціалу суспільства.

Засвоюючи цю тему, необхідно усвідомити, що у зв'язку з застосуванням інформаційних технологій, заснованих на використанні комп'ютерів і засобів зв'язку широко використовується поняття «інформаційна система» (ІС).

Інформаційна система являє собою комунікаційну систему зі збору, передачі, переробці інформації про об'єкт, що забезпечує працівників різного рангу інформацією для реалізації функції керування

(Рис.2):

18

 

 

 

Інформаційна система

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Функціональні

 

Компоненти системи

Організаційні

компоненти

 

 

обробки даних

 

 

компоненти

(задачі, моделі,

 

 

(інформація, технічні

 

 

(персонал)

алгоритми)

 

 

засоби, програмне

 

 

 

 

 

 

забезпечення)

 

 

 

Рис. 2. Компоненти інформаційної системи

При вивченні питання історії розвитку засобів обчислювальної техніки потрібно звернути увагу на те, що початок ери комп'ютерів пов'язаний з ім'ям англійського математика Чарльза Беббіджа, який у 30- х роках XIX століття запропонував ідею аналітичної машини, у якої були основні риси сучасного комп'ютера. У 1945 р. Джон фон Нейман виступив з доповіддю, у якій визначив основні принципи роботи й архітектури комп'ютера. Більшість сучасних комп'ютерів побудовано на архітектурі фон Неймана.

Засвоюючи цю тему, необхідно усвідомити задачі інформатики на сучасному етапі:

концепція електронного офісу;

аналіз існуючих і розроблення методів побудови нових комп’ютерних систем;

розширення можливостей використання інформаційно-пошукових систем, що обробляють науково-технічну, економічну, фінансову інформацію;

активне використання аудіовізуальних (мультимедійних) інформаційних технологій;

широке використання локальних і глобальних комп'ютерних мереж, електронної пошти, теле- і відеоконференцій, електронних дощок оголошень та інше;

аналіз ризиків безпеки інформації та розроблення методів її захисту;

впровадження нових інформаційних технологій.

Питання для самоконтролю

1.Охарактеризуйте інформатику як науку, як прикладну дисципліну і як галузь народного господарства.

2.Що означає термін “новітні інформаційні технології”?

3.Що означає поняття “економічна інформація”? Приведіть приклади.

19