Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформатика Заоч. 1 курс 1 сем. 2015_ч1

.pdf
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

з'являються виноски, в яких вказується тип зміни (наприклад, видалення), а на полях зліва від строки з'явиться вертикальна риса.

Якщо маркери рецензування заважають роботі, можна відмінити їх відображення. На вкладці Рецензирование Измененный документ: показать исправления вибрати значення Измененный документ. Якщо маркери змін включені, за допомогою Показать исправления можна вибрати тип виправлень, які будуть відображуватися.

105.Для відображення області перевірки клацнути на кнопці Область проверки вкладки Рецензирование.

106.Видалити будь який фрагмент тексту.

107.За допомогою вкладки Рецензирование відмінити видалення фрагменту.

Виправлення можна переглядати почергово, приймаючи або відхиляючи кожне в окремості. Для прийняття одного виправлення треба за допомогою кнопки Принять вибрати команду Принять исправление, а для прийняття всіх виправлень – команду Принять все изменения в документе.

108.Внести в документ декілька довільних змін.

109.За допомогою кнопок Предыдущее исправление і Следующее исправление вкладки Рецензирование переглянути всі зміни.

110.Відмінити всі внесені зміни.

111.Знову внести декілька довільних змін.

112.При перегляді всіх зроблених змін перші три відмінити, а останні прийняти.

113.Відключити функцію Исправление.

114.Закрити документ.

Керування різними версіями документа. Порівняння та об'єднання документів.

115.Створити новий документ.

116.Внести довільний текст та зберегти з назвою Керування різними версіями документа.doc.

117.Зберегти версію документа. При збереженні версії у полі Заметки записати Версія 1.

60

Для збереження версій необхідно:

У вкладці Файл → Сведения → Версии. З'явиться діалогове вікно Версии документа. Клацнути на кнопці Сохранить, внести замітки та вибрати ОК.

При необхідності збереження версій при кожному зберіганні документа треба включити опцію Автоматически сохранять версию при закрытии. Для видалення версії треба виділити необхідну версію та клацнути на кнопці Удалить. Для відкриття версії треба виділити необхідну версію та клацнути на кнопці Открыть. Якщо внести зміни у відкритий документ, то треба ці зміни можна зберегти тільки у новому документі.

118.Внести довільні зміни у документ та знову зберегти версію документа з поміткою Версія 2.

119.Внести довільні зміни у документ та знову зберегти версію документа з поміткою Версія 3.

120.Відкрити версію документа з поміткою Версія 1, внести довільні зміни та зберегти під назвою Керування різними версіями документа (Змінена Версія 1).doc.

121.Відкрити версію документа з поміткою Версія 2, внести довільні зміни та зберегти під назвою Керування різними версіями документа (Змінена Версія 2).doc.

122.Закрити всі документи крім Керування різними версіями документа (Змінена Версія 1).doc.

123.Порівняти документ Керування різними версіями документа (Змінена Версія 1).doc з документом Керування різними версіями документа (Змінена Версія 2).doc. При цьому результат порівняння вивести у поточний документ.

Для порівняння та об'єднання документів необхідно:

Відкрити документ, з яким будуть порівнятися інші документи. Надалі цей документ будемо називати поточним. У вкладці Рецензирование вибрати Сравнить Объединить. З'явиться діалогове вікно Сравнить и

61

объединить исправления. Вибрати файл для порівняння. Якщо вибрати варіант Объединить в текущий документ, то у поточному документі з'являться виправлення з вибраного документу.

Проаналізувати зміни та прийняти необхідні.

124.Проаналізувати зміни. Результат змін не приймати.

125.Порівняти документ Керування різними версіями документа (Змінена Версія 1).doc з документом Керування різними версіями документа (Змінена Версія 2).doc. При цьому результат порівняння вивести у документ Керування різними версіями документа (Змінена Версія 2).doc.

126.Проаналізувати зміни. Результат змін не приймати.

127.Порівняти документ Керування різними версіями документа (Змінена Версія 1).doc з документом Керування різними версіями документа (Змінена Версія 2).doc. При цьому результат порівняння вивести у новий документ.

128.Проаналізувати зміни та прийняти необхідні.

129.Зробити порівняльний аналіз виведення результатів зрівняння документів у різні файли.

130.Створити новий документ.

131.Внести довільний текст та зберегти з назвою Створення документів для мережі.doc.

132.Ввести довільний текст з таблицями та малюнками та зберегти зміни.

133.Продивитись документ у вікні браузера та повернутися до режиму розмітки документа.

134.Перетворити документ у веб-сторінку.

Перетворення документа у веб-сторінку здійснюється за допомогою команди Сохранить как Тпи файла: веб-страница на вкладці Файл. Після перетворення документа у веб-сторінку його можна відкривати в редакторі Word та редагувати його як звичайний документ Word.

62

Закінчив редагування його можна зберегти як веб-сторінку, або як звичайний документ Word.

135.Закрити програму Word.

136.За допомогою програми Проводник знайти створену веб-сторінку та продивитись її за допомогою браузера Internet Explorer.

Рекомендована література

[1, 2, 3, 4, 5].

Тема 6. Microsoft Оffice. Програма Power Point

План вивчення теми

1.Створення мультимедійних презентацій засобами MS Power Point. Основні способи створення презентації. Настроювання параметрів презентацій та їх складових.

2.Вставлення таблиць, діаграм, рисунків, звуків, фільмів. Використання гіперпосилань. Ефекти анімації. Завдання інтервалів часу показу слайдів. Керування показом презентації.

Навчальні цілі

Закріплення, поглиблення та опрацювання питань згідно запропонованого плану вивчення теми, вивчення основних видів презентацій, методів і способів створення організації слайдових і потокових презентацій.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Для розроблення презентацій мультимедіа найпоширенішою в Україні є PowerPoint, яка входить до складу інтегрованого пакета MS Office. За допомогою цього додатка розроблюють презентації, що складаються з наборів слайдів, у яких текст поєднується з графічними об’єктами, фотокартками, звуком, відеота мультиплікаційними ефектами. Слайди можна подати як у суворій чорно-білій гамі, так і у вигляді кольорових зображень. Для цього використовують шаблони оформлення, створені професійними дизайнерами. Шаблони можна придумати і самотужки.

Слайди можуть містити: текст, таблиці, діаграми (у тому числі організаційні), рисунки, відео кліпи, звуковий супровід (музику або

63

голос), гіперпосилання на інші слайди та документи (презентації, таблиці, діаграми тощо, які знаходяться на даному комп’ютері або в Інтернеті). Окремі об’єкти слайдів можуть мати ефекти анімації.

Оскільки PowerPoint є складовою Microsoft Office, то, готуючи презентацію, можна використовувати фрагменти документів Word, електронних таблиць і діаграм Excel, даних Access. Створені в PowerPoint слайди можна відразу переглянути на екрані комп'ютера (підготовки слайдів на прозорій плівці, папері), і, при потребі, змінити.

Питання для самоконтролю

1.Що таке презентація? Яке призначення програми PowerPoint?

2.Що таке слайд? Що може містити слайд?

3.Якими способами можна створити слайд? Як вставити новий слайд?

4.3 яких елементів може складатися слайд?

5.Які є режими роботи зі слайдами?

6.Як редагують слайд?

7.Що таке режим слайдів (звичайний)?

Рекомендована література

[1, 2, 3, 4, 5].

Тема 7. Microsoft Оffice. Табличний процесор EXCEL

План вивчення теми

1.Загальна характеристика табличного процесора, структура вікна MS Excel. Об’єкти MS Excel. Типи даних в електронних таблицях.

2.Типові операції редагування даних електронної таблиці. Форматування даних електронної таблиці.

3.Встановлення параметрів сторінки: нумерація сторінок; вставка колонтитулів. Попередній перегляд та друк таблиць.

4.Керування файлами (книгами) в середовищі MS Excel.

5.Поняття про принципи роботи з функціями і формулами. Табличні обчислення, функції та інформаційні зв’язки між таблицями, групові імена.

6.Створення та оформлення діаграм. Типові операції редагування та форматування об’єктів діаграми.

64

7.Поняття про бази даних (список) у середовищі MS Excel, обмеження та особливості створення і використання. Типові операції роботи з базами даних MS Excel. порядкування (сортування) та пошук даних в базі.

Навчальні цілі

Закріплення, поглиблення та опрацювання питань згідно запропонованого плану вивчення теми, вивчення основних прийомів роботи у середовищі табличного процесора EXCEL

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Вивчення теми № 7 передбачає такі форми навчання як лекція, практичні заняття та самостійна робота студентів: вивчення конспекту лекції, робота з підручником та іншими джерелами інформації, а також відповіді на контрольні запитання. У програмі дисципліни відображені основні питання лекції, які студенти повинні вивчити під час аудиторних занять, працюючи над підручником, виконуючи практичні завдання в поза аудиторний час, знаходячи матеріали у мережі Інтернет.

Електронна таблиця (ЕТ) – це програма, що моделює на екрані двовимірну таблицю, що складається з рядків і стовпчиків. Особливістю ЕТ є те, що в них структурування інформації починається безпосередньо на етапі введення даних: із самого початку свого існування в машинній формі вони прив'язуються до структурних підрозділів таблиць –

клітинкам.

Основне призначення процесорів електронних таблиць – обробка інформації, що організована в таблиці, проведення розрахунків на її основі і забезпечення візуального представлення збережених даних і результатів їхньої обробки (у виді графіків, діаграм і т.п.). Microsoft Excel – табличний процесор, програма для створення й обробки електронних таблиць.

Студенту необхідно самостійно ознайомитися з інтерфейсом та можливостями програми.

Обчислення в таблицях виконуються за допомогою формул. Формула може складатися з математичних операторів, значень, посилань на клітинку і імен функцій. Результатом виконання формули є деяке нове значення, що міститься в клітинці, де знаходиться формула. Формула починається зі знака рівності "=". У формулі можуть використовуватися

65

арифметичні оператори + - * /. Порядок обчислень визначається звичайними математичними законами.

Приклади формул: =(А4+B8)*C6, =F7*C14+B12.

Константи – текстові або числові значення, що вводяться в

клітинку і не можуть змінюватися під час обчислень.

Посилання на клітинку або групу клітинок – спосіб, яким указується конкретна клітинка або кілька клітинок. Посилання на окрему клітинку – її координати. Значення порожньої клітинки дорівнює нулю.

Посилання на клітинки бувають двох типів:

відносні – клітинки позначаються відносним зсувом від клітинки з формулою (наприклад: F7);

абсолютні – клітинки позначаються координатами клітинок у сполученні зі знаком $ (наприклад: $F$7).

При копіюванні формул відносні посилання змінюються на розмір переміщення.

Для уведення формули в клітинку необхідно ввести знак "=" і формулу для обчислення. Після натискання клавіші Enter в клітинці з'явиться результат обчислення. При виділенні клітинки, що містить формулу, формула з'являється в рядку редагування.

Функціями в Microsoft Excel називають об'єднання декількох обчислювальних операцій для розв’язання визначеної задачі. Функції в Microsoft Excel являють собою формули, що мають один або кілька аргументів. Як аргументи вказуються числові значення або адреси клітинок.

Наприклад:

=СУММ(А5:А9) – сума клітинок А5, А6, А7, А8, А9; =СРЗНАЧ(G4:G6) – середнє значення клітинок G4, G5, G6. Функції можуть входити одна в іншу, наприклад: =СУММ(F1:F20)ОКРУГЛ(СРЗНАЧ(H4:H8);2);

Для введення функції в клітинку необхідно:

Масиви формул зручно використовувати для введення однотипних формул і обробки даних у виді таблиць. Наприклад, для обчислення модуля від чисел, розміщених в клітинках B1, C1, D1, E1, замість введення формул у кожну клітинку можна ввести одну формулу

масив для всіх клітинок. Microsoft Excel додає навколо масиву формул фігурні дужки { }, за якими його можна відрізнити.

Для створення масиву формул необхідно:

виділити клітинки, у яких повинний знаходитися масив формул;

66

ввести формулу звичайним способом, указавши як аргументи групу клітинок-аргументів;

в останньому вікні замість кнопки ОК натиснути комбінацію клавіш

Ctrl+Shift+Enter.

Повідомлення про помилки. Якщо формула в клітинці не може бути правильно обчислена, Microsoft Excel виводить в клітинку повідомлення про помилку. Якщо формула містить посилання на клітинку, що містить значення помилки, то замість цієї формули також буде виводитися повідомлення про помилку. Значення повідомлень про помилки наступне:

#### – ширина клітинки не дозволяє відобразити число в заданому форматі;

#ИМЯ? – Microsoft Excel не зміг розпізнати ім'я, використане у формулі;

#ДЕЛ/0! – у формулі робиться спроба ділення на нуль;

#ЧИСЛО! – порушені правила завдання операторів, прийняті в математиці;

#Н/Д – таке повідомлення може з'явитися, якщо як аргумент задане посилання на порожню клітинку;

#ПУСТО! – невірно зазначене перетинання двох областей, що не мають спільних клітинок;

#ССЫЛКА! – у формулі задане посилання на неіснуючу клітинку;

#ЗНАЧ! – використаний неприпустимий тип аргументу.

Питання для самоконтролю

1.Що таке електронна таблиця і які її основні функції? Який клас задач вирішується за допомогою електронних таблиць?

2.Які типи даних, використані в електронних таблицях? Що таке робочий лист і робоча книга?

3.Технологія обробки електронних таблиць (основні операції над колонками, рядками, блоками таблиці). Використання функції “Автозаповнення”.

4.Які засоби форматування таблиць має користувач у Excel?

5.Як задається абсолютна і відносна адресація клітинок, призначення імені для клітинок, блоку клітинок?

6.Організація обчислень засобами електронних таблиць. Використання вбудованих функцій.

7.Які можливості надає Excel при роботі з діаграмами?

67

Завдання для самостійної роботи

У робочій книзі з ім’ям: - ПІБ студента_шифр групи зробити розрахунки завдань. За допомогою MS Excel виконати кожне завдання на окремому робочому листі і задати йому відповідне завданню ім’я .

Завдання 1

1.1На новому робочому листі побудувати таблицю, зробити розрахунок оплати праці агенту з продажу пилососів. За кожен проданий пилосос агент отримує 3 грн. Якщо протягом місяця агент продає більш 40 пилососів, то за кожен пилосос понад 40, отримує 3,5 грн., із заробітної плати агента утримується податок таким чином: якщо сума заробітку агента менше ніж 150 грн. - 10% , більш ніж 150 грн. - 16% .

Місяць

Продано (шт.)

Заробітна плата

До видачі

Січень

35

?

?

Лютий

42

?

?

Березень

50

?

?

Квітень

40

?

?

Травень

45

?

?

Червень

31

?

?

Липень

25

?

?

Серпень

30

?

?

Вересень

34

?

?

Жовтень

29

?

?

Листопад

37

?

?

Грудень

49

?

?

Разом:

?

?

?

1.2На новому робочому листі побудувати діаграму кількості проданих пилососів за місяцями. Задати атрибути діаграми.

Завдання 2

2.1.На новому робочому листі побудувати таблицю, розрахувати вартість проїзду в автобусі:

Вартість проїзду в автобусі

Місто

Відстань (км)

Вартість проїзду (грн.)

Запоріжжя

90

 

Кривій Ріг

170

 

Павлоград

35

 

Енергодар

240

 

Дніпродзержинськ

40

 

68

Розрахувати вартість проїзду з урахуванням знижок: 10% при відстані від 10 до 50 км.

13% при відстані від 50 до 150 км.

15% при відстані більш ніж 100 км. Вартість проїзду за кілометр без знижок дорівнює 3 грн.

2.2.На новому робочому листі побудувати кругову діаграму. Задати атрибути діаграми.

2.3.На новому робочому листі виконати в таблиці сортування за вартістю проїзду так, щоб на першому місці стояла вартість проїзду з мінімальною ціною.

Завдання 3

3.1.На новому робочому листі побудувати таблицю, яка повинна містити відомості про нарахування квартирної плати за місяць. Вихідними даними є одиничні розцінки по кожному виду послуг, обсяг зроблених послуг кожного виду й фактична дата оплати кожної послуги. При розрахунку оплати за електроенергію слід врахувати, що витрата в межах норми (100 кіловат) оплачується за звичайним тарифом, а кількість кіловатів, які витрачені поверх норми, оплачуються за подвійним тарифом.

Визначити фактичну квартирну плату, що включає всі види послуг з урахуванням пені, що нараховується з розрахунку 0,01% від суми, яка сплачена, за кожний прострочений день платежу. Строк оплати - до 20 числа кожного місяця.

3.2.Відсортувати таблицю за фактичними сумами оплати.

3.3.Виконати фільтрування рядків таблиці за послугами, оплата яких зроблена без нарахування пені та скласти із цих рядків окрему таблицю.

3.4.На окремому листі побудувати кругову діаграму розподілу загальної суми платежу за видами послуг, а також гістограму, задати атрибути діаграм.

Завдання 4

2.1. На новому робочому листі побудувати таблицю, яка повинна містити відомості про роботу перукарні за 1 день. Вважати відомими розцінки на окремі види робіт (не менш 10 найменувань) і кількість виконаних робіт кожного виду.

Визначити суму виторгу по кожному виді робіт за день і загальну суму виторгу по перукарні. Визначити розмір з/плати співробітників перукарні, якщо відомо, що при виторзі до 400 грн. розмір зарплати

69