Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформатика Заоч. 1 курс 1 сем. 2015_ч1

.pdf
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

ПРОГРАМА MICROSOFT INTERNET EXPLORER

Збереження інформації

Сторінка у форматі програми Internet Explorer

Файл/Зберегти як/ тип файла Веб– сторінка –повністю

Текстова інформація

Файл/Зберегти як/ тип файла Текстовий файл

Малюнок

Із контекстного меню малюнка вибрати команду Зберегти малюнок як...

Багатовіконний режим роботи

Виклик додаткових вікон

Файл/Створення/ Вікно

Кнопка Internet Explorer на панелі завдань

Робочий стіл – клацнути на значок Internet Explorer

Пуск/Програми/ Internet Explorer

Переключення між вікнами

Стандартні

способи

Панель завдань

Alt+Tab

Друк документа

Завантаження ресурсу у вікно оглядача

Команда Файл/Друк – задати параметри друку – Ok

Кнопка Друк на панелі інструментів

Рисунок для завдання 17, п. 45.

50

50.Створіть таблицю:

 

 

 

 

 

Правильно

Неправильно

 

 

 

 

1°см

1 см

 

И.И.°Іванов

И.И.Іванов

 

 

 

 

2001°рік

2011рік

51.Скопіюйте довільно текст довідки на 2 сторінки. За допомогою команди Заменить замінить всі пробіли між "Office" і "2003", "Word" і "2003", "Excel" і "2003", "Outlook" і "2003" на "тверді пробіли".

Завдання 20

52.Відкрийте файл Software.doc з папки Мои документы. Необхідно відсортувати найменування програмних продуктів, причому саме так, як вони наведені в тексті — через кому. Для виконання цієї вправи прийде спочатку розбити текст на абзаци. Для цього потрібно замінити у всьому тексті комбінацію символів "," ("кома+пробіл") на символ абзацу.

53.Відкрийте вікно Найти и заменить. У поле Найти наберіть ",". 54.Установить курсор у поле Заменить і виберіть зі списку, що з'явився

при натисканні на кнопку Специальный, Символ абзаца. Зробіть заміну. Відсортуйте список.

55.Зробіть зворотну заміну - замініть символи абзацу на ",".

56.Знайдіть у тексті всі слова, відформатовані розміром 14 пунктів, і замініть форматуванням розміру 16 пунктів.

Завдання 21

57.Створіть автотекст підпису ділових листів:

Введіть "З повагою,";

Наберіть свої ім'я й прізвище із вказівкою місця роботи, займаної посади й зворотної адреси;

58.Встановити параметри сторінки: всі поля по 20 мм, колонтитули – по 10 мм, орієнтація сторінок – книжна.

59.Вставити нумерацію сторінок (зверху посередині), на першій сторінці номер не ставити.

60.Для тексту задати шрифт Times New Roman, 14:

61.Для абзаців задати міжрядковий інтервал розміром 1,5, а також відступ першої строки розміром 1,27см:

51

62.Зберегти документ як шаблон під назвою Шаблон для стандартних документів: вкладка Файл Сохранить как, ввести назву шаблону, вказати тип файлу: Шаблон документа.

Шаблон – це файл, який зберігає характеристики і стилі абзацу, форматування сторінки і макроси для використання в якості зразка при створенні інших документів.

63.Закрити шаблон.

Завдання 22

64.Створіть файл …\Створення та використання стилів.doc.

Стиль тексту використовується для форматування виділених знаків. Він може застосовуватися до одного слова, абзацу або всього документу. Він містить в собі назву, розмір, начертання, колір та інші атрибути шрифту.

Стиль абзацу використовується для форматування абзацу. Крім атрибутів шрифту він містить в собі атрибути абзацу, такі як тип вирівнювання, міжрядковий інтервал та інше.

Стиль таблиці використовується для форматування таблиць. Він містить в собі атрибути тексту таблиці (атрибути шрифту та абзацу) та атрибути оформлення самої таблиці.

65.Створити стиль для тексту (на основі стилю Основной шрифт абзаца): шрифт – Arial, 13, курсив, тип границі – з тінню, мова – українська. Присвоїти назву стилю – Стиль для тексту в рамці. У шаблон додавати стиль не треба.

66.У першому абзаці до фрагменту тексту "Стиль тексту" застосувати створений стиль.

67.Створити стиль для абзацу (на основі стилю Обычный): шрифт Courier New, 14, вирівнювання – по правому краю, міжрядковий інтервал – 1,5, з відступом першої строки – 1,27 см, з опцією запретить автоматический перенос слов, призначити сполучення клавіш Alt+Ctrl+A та присвоїти назву – Абзац з вирівнюванням по правому краю. У шаблон додавати стиль не треба.

З'явиться діалогове вікно Создание стиля. У полі Имя ввести ім'я нового стилю. Із списку Стиль вибрати значення Абзаца. Із списку Основан на стиле вибрати стиль Обычный. Встановити властивості стилю.

68.За допомогою клавіатури застосувати створений стиль до другого абзацу тексту.

52

69.Створити стиль для таблиці (на основі стилю Обычная таблица): зовнішні границі таблиці та строки заголовку – подвійні товщиною 0,75 пт, внутрішні границі таблиці та заголовку – одинарні товщиною 0,5 пт, вирівнювання: для заголовку таблиці – по середині по центру, для першого стовпця – зверху по центру, шрифт для тексту таблиці –

Times New Roman, 14, для тексту заголовка - Times New Roman, 12,

полужирный, колір заливки для заголовку та першого стовпця – сірий 10%, колір заливки та колір шрифту для парних рядків – чорний та білий відповідно. Присвоїти назву стилю – Чорна-біла таблиця. У шаблон стиль не додавати.

70.Застосувати створений стиль для таблиці документу.

71.Списки застосовуються у тих випадках, коли необхідно організувати або упорядкувати інформацію, яка являє собою перелік будь-яких елементів. Word включає декілька стандартних форматів списків, з яких можна вибрати необхідний. При необхідності стандартні формати можуть бути модифіковані. Якщо потрібно, можна створити свій стиль для списку.

72.Створити стиль для багаторівневого списку: для першого рівня:

шрифт – Times New Roman, 14, полужирный, нумерація – I,II,III…,

для другого рівня: шрифт – Times New Roman, 13, нумерація – 1,2,3… включаючи нумерацію першого рівня (тобто, I.1, I.2, I.3…), для третього рівня: шрифт – Times New Roman, 12, курсив нумерація – 1),2),3)… включаючи нумерацію першого та другого рівнів (тобто, I.1.1), 1.1,2), I.1.3)…). Присвоїти назву стилю – Список з змішаною нумерацією. З'явиться діалогове вікно Список Вибрати вкладку Список стилей і клацнути на кнопці Добавить

З'явиться діалогове вікно Создание стиля. У полі Имя ввести ім'я нового стилю. полі Применить форматирование к вибрати рівень списку, для якого буде встановлено властивості нового стилю. Встановити властивості нового стилю для необхідних рівнів списку.

53

73.Застосувати створений стиль до списку Класифікація автоматизованих інформаційних технологій на підприємствах

74.Видалити всі створені стилі та проаналізувати результат видалення: на панелі Стили и форматирование… на необхідному стилі клацнути правою кнопкою миші та вибрати команду Удалить…

Завдання 23

75.Створіть новий файл (головний документ) в програмі MS Word. 76.Введіть довільний текст для розсилки.

77.Активізувати вкладку Рассылки групи Начать слияние Пошаговый мастер слияния … З'явиться панель задач Слияние.

78.На першому етапі вибрати опцію Письма та перейти до другого етапу.

79.На другому етапі вибрати опцію Текущий документ та перейти до третього етапу.

80.На третьому етапі вибрати опцію Создание из списка та клацнути на посиланні Создать... З'явиться діалогове вікно Новый список адресов, де треба створити новий список кореспондентів.

81.Внести десять довільних адресатів. Для цього у списку адресів ввести необхідні дані першого адресату та клацнути на кнопці Создать запись. Повторити ці дії для кожного із адресатів.

82.Переглянути список адресатів за допомогою кнопок Первую, Предыдущую, Следующую, Последнюю та при необхідності внести зміни.

83.Закрити та зберегти джерело даних у своїй папці під довільною назвою та перейдіть до 4-го етапу.

54

84.На четвертому етапі вибрати необхідне місце для адреси та вставити туди адресний блок за допомогою посилання Блок адреса…

85.Аналогічні дії зробити для вставки привітання та інших елементів. 86.Перейти до наступного етапу.

87.На п’ятому етапі продивитися та внести довільні зміни в кожний окремий лист. Вилучити останніх трьох адресатів. Перейти до наступного етапу.

55

88.На шостому етапі при необхідності надрукувати листи та закрити панель задач Слияние.

Завдання 24

89.Створити новий документ - бланк накладної.

Назва замовника: Реквізити: Адреса:

Накладна № від

Товар

Од.

Кіль-сть

Ціна за

Сума

з/п

виміру

од.

1

 

 

 

 

 

Разом: Сума ПДВ: Усього:

Видав Прийняв

------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------

Розрахунок накладної Сума накладної Сума оплати Борг по накладній

56

90.Вставити текстові поля (тип Обычный текст) для назви, реквізитів та адреси замовника.

91.Для цього необхідно: вибрати місце, де треба вставити поле форми, встановити на ньому курсор. На панелі інструментів Формы клацнути на кнопку Текстовое поле. Встановити параметри поля: Виділити поле, клацнути на панелі інструментів Формы на кнопці Параметры поля формы. З'явиться діалогове вікно Параметры текстового поля. Задати тип поля Обычный текст.

92.Вставити текстове поле (тип Обычный текст) для номеру накладної. 93.Вставити текстове поле (тип Дата) для дати накладної: при установці

параметрів поля треба вибрати тип Дата.

94.Вставити Поле зі списком для назви товарів. Ввести елементи списку: пусте значення, борошно в/г, борошно 1 гат., борошно 2 гат.

Для цього необхідно:

Вибрати місце, де треба вставити поле форми, встановити на ньому курсор. На панелі інструментів Формы клацнути на кнопку Поле со списком. Встановити параметри поля: Виділити поле, клацнути на панелі інструментів Формы на кнопці Параметры поля формы. З'явиться діалогове вікно Параметры поля со списком (Рис.28). Створити список значень списку, в якому перший елемент при необхідності можна зробити пустим: у вікні Элемент списка внести значення елементу списку та додати його до списку, клацнувши на кнопці Добавить. Для видалення елементу списку необхідно виділити у списку необхідний елемент і клацнути на кнопці Удалить. Для зміни порядку у списку слід користуватися стрілками Порядок.

95.Вставити текстові поля (тип Число) для кількості та ціни товару. 96.Вставити текстові поля (тип Вычисление) для необхідних

57

розрахунків та ввести в поля необхідні формули. Для створення поля, що обчислюється, треба:

Вставити текстове поле. У параметрах поля встановити тип поля "Вычисление". У полі Выражение ввести формулу для обчислення значення поля. Формула повинна починатися зі знака "=". Якщо при обчисленні значення поля необхідно використовувати значення інших полів форми, у формулі треба вказати закладку відповідного поля.

97.Захистити форму: за допомогою кнопки Защита формы панелі інструментів Формы.

Для більшої надійності можна захистити форму паролем. Тоді редагувати форму можна тільки тим, хто знає пароль.

98.Для захисту документа паролем необхідно: вкладка Рецензирование

58

→ команда Защита Ограничить редактирование.

99.В області Ограничения на редактирование включити опцію Разрешить только указанный способ редактирования документа. У полі нижче вибрати значення Ввод данных в поля форм. (Якщо треба захистити весь документа від змін, то вибрати значення Только чтение). Після цього активізується кнопка Да, включить защиту. Клацнути на кнопці Да, включить защиту. З'явиться діалогове вікно Включить защиту. Ввести пароль і після його підтвердження клацнути на ОК.

100. Ввести дані та проаналізувати результати розрахунків.

Завдання 25

101.Створити новий документ. Внести довільний текст.

102.Зберегти документ під назвою Відстеження змін у документі.doc.

Якщо над документом працюють декілька користувачів, то один є "власником", а інші – "рецензентами". "Рецензенти" при роботі з документом повинні включити функцію Исправление для того, щоб власник документу мав можливість переглянути зміни, внесені рецензентами, та прийняти або відхилити їх.

Для того, щоб зберегти проміжні версії документи, не обов’язково створювати окремі файли. Word дозволяє зберегти версії у самому документі. При цьому заощаджується місце на диску, тому що зберігаються тільки розходження між версіями, а не весь документ. Після збереження версій можна повернутися до будь якої з них, відредагувати її або роздрукувати. Якщо необхідно, можна настроїти Word на збереження версії при кожному закритті документа.

В Word існує можливість порівняти різні версії документа та об’єднувати їх в один документ. Це зручно при порівнянні двох версій одного документа, якщо версії створювались без активації відстеження змін.

При порівнянні документів розходження відображуються так само, як і при відстеженні змін. Якщо існує декілька версій одного документу, зроблених різними користувачами, їх можна об'єднати в один документ, а потім продивитись виправлення всіх користувачів.

103.Увімкнути Режим разметки.

104.Увімкнути функцію Исправление (вкладка Рецензирование група

Запись исправлений).

При цьому Word відмічає змінений текст кольором та за допомогою маркера рецензування. В режимі Режим разметки на полях документа

59