Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013 / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
478.69 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Основи оподаткування

Збірник ситуаційних завдань

(Case method)

Дніпропетровськ – 2013

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ПОДАТКІВ

Основи оподаткування

Збірник ситуаційних завдань

(Case method)

для студентів денної форми навчання, які навчаються

за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр»

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

Дніпропетровськ – 2013

ББК 65.261.411

УДК 351.713:336.22

Д79 Основи оподаткування: Збірник ситуаційних завдань(Case method) для студентів денної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2013. – 58 с.

Збірник ситуаційних завдань (Case method) з навчальної дисципліни „Основи оподаткування” розроблено згідно з її програмою й призначений для студентів денної форми навчання. Метою видання є формування у студентів необхідних професійних знань, умінь та навичок шляхом розробки та впровадження у навчальний процес ситуаційних завдань (Case method) з тем дисципліни «Основи оподаткування» як інноваційного методу навчання.

Збірник ситуаційних завдань (Case method) містить передмову; методичні рекомендації щодо здійснення аналізу конкретних ситуаційних завдань (Case method) з тем дисципліни «Основи оподаткування»; приклад розв'язання ситуаційного завдання з теми №5 «Теоретико–методологічні засади класифікації податків» та його презентації; ситуаційні завдання з тем дисципліни; список рекомендованої літератури.

Укладач:

Т.О. Дулік

к.е.н., доцент кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

О.Є. Пасько

замісник начальника управління доходів – начальник відділу аналізу застосування податкового законодавства Головного фінансового управління обласної державної адміністрації у Дніпропетровській області

Т.Ю. Александрюк

старший викладач кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

Т.О. Дулік

завідувач кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

Вченою радою економічногофакультету

Протокол № 5 від20.02.2013 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри податків

Протокол № 10 від 14.01.2013 р.

ЗМІСТ

Передмова

4

1.

Методичні рекомендації щодо здійснення аналізу конкретних ситуаційних завдань (Case method) з тем дисципліни «Основи оподаткування»

6

2.

Приклад розв'язання ситуаційного завдання з теми №5 «Теоретико–методологічні засади класифікації податків» та його презентації

10

3.

Ситуаційні завдання:

18

до теми 2. «Передумови виникнення та генезис податків»

18

до теми 3. «Економічна природа і суспільне призначення податків»

20

до теми 4. «Термінологія оподаткування та основні елементи податку»

22

до теми 5. «Теоретико –методологічні засади класифікації податків»

25

до теми 6. «Теоретичні основи побудови податкової системи держави»

28

до теми 7. «Податкова політика держави»

31

до теми 8. «Методологічні основи виміру податкового навантаження та шляхи його оптимізації»

33

до теми 9. «Особливості розвитку та існування податкових систем різних країн світу»

36

до теми 10. «Система оподаткування в країнах ринкової економіки»

38

4.

Список рекомендованої літератури

41

Додатки

42

Передмова

У реальній дійсності коло необхідних для життя і роботи знань постійно розширюється, а можливості їх засвоєння не безмежні. Найважливішим завданням стає не тільки уміння відбирати необхідні знання, систематизувати їх, але й уміння перетворювати ці знання, наблизити їх до сьогоднішніх життєвих і професійних ситуацій, практики.

Одним із провідних напрямів адаптації навчального процесу до реальної професійної діяльності є розробка та впровадження таких форм і методів активного навчання та навчально-методичного матеріалу, які б передбачали цілеспрямований розвиток розумових здібностей студентів і водночас сприяли засвоєнню знань і вмінь, формували фахові компетенції та особистість у цілому. Це означає, що ситуаційні завдання, як метод активного навчання, допомагають у теоретичному і практичному аспекті підготовки спеціалістів. Ситуаційний метод навчання дозволяє «прожити» визначену ситуацію, вивчити її в безпосередній дії. Професійна діяльність спеціалістів економічного профілю носить достатньо різноманітний характер, тому застосування ситуаційних завдань (Case method) в підготовці спеціалістів у галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво” напряму підготовки 6.030508 „Фінанси і кредит”, допоможе активізувати процес навчання і зв'язати його з майбутньою фаховою діяльністю.

Ситуаційні завдання (Case method) з тем дисципліни «Основи оподаткування» дозволяють моделювати різноманітні виробничі ситуації в межах податкового законодавства, проектувати засоби дій в умовах запропонованих моделей, демонструвати процес систематизації теоретичних знань за рішенням визначеної практичної проблеми.

Отже, ситуаційні завдання (Case method) є інноваційними методами навчання. Вони виступають як засіб і метод підготовки й адаптації до професійної діяльності і соціальних контактів та активізують процес засвоєння знань, навичок і умінь. Максимальна наближеність до реальної і практичної діяльності майбутніх фахівців досягається саме шляхом розгляду конкретних ситуацій. Виконавці ситуаційних завдань виступають у різноманітних ролях і приймають управлінські рішення, що узгоджуються з інтересами цих ролей. Найчастіше виконавцям доводиться приймати рішення в конфліктних ситуаціях. При застосуванні ситуаційних завдань виникає можливість здійснювати моделювання за реальною діяльністю майбутнього спеціаліста. У процесі вирішення ситуації студент може не лише придбати нові знання, але й експериментувати з прийняттям різноманітних рішень.

Навички вирішення конфліктних ситуацій можуть переноситися студентом з ігрової ситуації до реального життя, допомагаючи йому у міжособових проблемах, що виникають не лише у фаховій сфері.

Непередбачуваність ситуації робить її специфічною формою пізнавальної діяльності. Ситуаційні завдання (Case method) збільшують результативність навчання за рахунок глибини і швидкості засвоєння інформації, дозволяють у короткий термін опанувати методами прийняття рішень.

Ситуаційні завдання (Case method) несуть в собі такі навчальні цілі:

  • навчання вирішення конкретного завдання;

  • навчання аналізу вихідної ситуації, можливих альтернатив і їхніх наслідків для відповідного виду діяльності;

  • перевірка рівня підготовки у відповідному виді діяльності;

  • навчання прийманню управлінських рішень в екстремальних ситуаціях.

Метою видання є формування у студентів необхідних професійних знань, умінь та навичок шляхом розробки та впровадження у навчальний процес ситуаційних завдань (Case method) з тем дисципліни «Основи оподаткування» як інноваційного методу навчання.