Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013 / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
478.69 Кб
Скачать

Дати відповідь на теоретичні питання:

  1. В чому полягає сутність податкової політики?

  2. Які питання охоплює податкова політика у широкому плані?

  3. Які питання охоплює податкова політика у вузькому плані?

Ситуаційні завдання

На основі аналізу та розв’язання ситуаційних завдань

Необхідно дати відповідь на питання:

 Яка роль податкової політики у вирішенні поточних та стратегічних завдань національної економіки і досягнення поставлених цілей?

 Яка роль податкової політики в процесі прискорення економічного зростання та стимулювання інвестицій?

 Які соціально-економічні ефекти проведення дискреційної фіскальної політики та рестрикційної (обмежувальної) фіскальної політики?

Завдання 1. Після підвищення цін на нафту в США запроваджений додатковий податок на автомобілі з потужними двигунами. Якими міркуваннями міг керуватися уряд? Охарактеризуйте податок під кутом зору його соціально-економічних ефектів. Якою є система оподаткування в Україні транспортних засобів?

Завдання 2. Американський уряд не відмовляється від прогресивної шкали прибуткового оподаткування на користь пропорційної (єдиної) ставки на зразок прийнятої в Україні. Поясніть мотиви. Охарактеризуйте прогресивний податок під кутом зору принципів оподаткування.  Якою є чинна система прибуткового оподаткування в Україні?

Завдання 3. Перехід на спрощену систему оподаткування (сплату єдиного податку) в Україні започатковано з 1 січня 1999р. Поясніть мотиви. Охарактеризуйте єдиний податок під кутом зору принципів оподаткування.

Завдання 4. Республіканська партія США виступає за “економіку пропозиції”, демократична – за “економіку попиту”. В чому полягає їх зміст, які соціальні сили підтримують ці партії, на якій стороні ваші переконання?  Яка соціальна підтримка населення з низькими доходами здійснюється при їх оподаткуванні з боку українського уряду?

Завдання 5. Поясніть призначення застосовуваного в Канаді інвестиційного податкового кредиту та податкового кредиту на затрати науково-дослідного характеру. Чи властиві подібні заходи фіскальної політики в Україні?

Завдання 6. Коли б вам прийшлося бути експертом пропозиції щодо використання податкових пільг для тих галузей економіки, де створюються нові робочі місця, які галузі ви б запропонували для України (за канадським прикладом)? Якщо так, то чому ви думаєте, що одні галузі господарства мають бути поставлені в привілейоване становище в порівнянні з іншими?

Тема

Зміст та навчальні елементи теми

Тема 8.

Методологічні основи виміру податкового навантаження та шляхи його оптимізації

Наукові підходи до визначення поняття «податкове навантаження». Зміст і межа податкового навантаження. Теоретичні засади визначення рівня податкового навантаження з точки зору як відтворювальних позицій, так і з позицій оцінки стимулюючого (антистимулюючого) впливу оподаткування на виробництво та споживання, соціально-економічний розвиток держави. Основні вимоги до методики визначення рівня податкового навантаження. Показники рівня податкового навантаження на економіку та доходи платників податків. Напрями застосування показників податкового навантаження.

Динаміка частки основних бюджетоутворюючих податків у ВВП та доходах державного бюджету. Співвідношення податкових та неподаткових платежів у ВВП та доходах державного бюджету. Співвідношення основних прямих та непрямих податків у ВВП та доходах державного бюджету.

Вплив рівня податкового навантаження на виручку, витрати, прибуток підприємств та доходи громадян. Частка податку з доходів фізичних осіб в грошових доходах населення України.

Сутність та форми перекладання податків. Перекладання непрямих податків: податку на споживання окремого товару (акцизного податку), універсального податку на споживання, універсального податку на фактори виробництва. Напрямки і способи перекладання прямих податків: податку на один із факторів виробництва (на капітал).

Поняття та процедура оптимізації оподаткування. Ідеали оптимального оподаткування: економічна ефективність і соціальна справедливість. Принципи оптимального оподаткування.

Об’єкти оптимізації: ставки податку, податкові пільги, техніка оподаткування.

Основні напрями оптимізації оподаткування: кількісні параметри зниження податкових ставок та загального рівня податкового тягаря.

Основні напрями оптимізації регулятивного впливу прибуткового оподаткування на доходи юридичних і фізичних осіб.

Ключові терміни та поняття

податкове навантаження, показники податкового тиску, податкові платежі, неподаткові платежі, основні прямі податки, основні непрямі податки, крива Лаффера, оптимізація оподаткування, об’єкти оптимізації оподаткування, принципи оптимального оподаткування, процедура оптимізації оподаткування.

Мета:

- закріплення та систематизація теоретичних знань студентів з питань теми №8;

- розвиток творчого підходу та формування професійних навичок на основі вирішення ситуаційних завдань теми №8, модуля 2, змістового модуля 3;

- аналіз методологічних основ виміру податкового навантаження та шляхів його оптимізації в наступних аспектах:

- наукові підходи до визначення поняття «податкове навантаження»;

- зміст і межа податкового навантаження;

- показники рівня податкового навантаження на економіку та доходи платників податків;

- вплив рівня податкового навантаження на виручку, витрати, прибуток підприємств та доходи громадян.