Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013 / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
478.69 Кб
Скачать

1. Методичні рекомендації щодо здійснення аналізу конкретних ситуаційних завдань (Case method) з тем дисципліни «Основи оподаткування»

Аналіз конкретних ситуаційних завдань (Case method) - один із методів активного навчання, який дає змогу наблизити процес навчання до реальної практичної діяльності спеціалістів. Метод ситуацій передбачає розгляд виробничих, управлінських та інших ситуацій, складних конфліктних випадків, проблемних ситуацій.

Проблемна ситуація - усвідомлена людиною ситуація існування протиріччя між поставленою метою й можливістю її досягнення.

Головна мета навчальної проблемної ситуації - викликати пізнавальний інтерес, спрямувати їх розумову діяльність.

Загальна процедура застосування ситуаційної вправи охоплює декілька етапів, які об'єднані в блоки: вступний; самонавчання або роботи над кейсом у малих студентських групах; презентація результатів, їх захист.

У вступному блоці аналіз ситуації охоплює шість етапів. Вихідним етапом є попереднє ознайомлення із ситуаційною вправою (уважне прочитання, ознайомлення з проблематикою). На цьому етапі, що є особливо важливим, відбувається також усвідомлення студентом місця ситуаційного завдання у навчальній програмі курсу.

Ознайомлення зі змістом ситуаційного завдання

Детальний аналіз кейсу

Пояснення нових, незрозумілих понять і термінів

Діагноз проблеми і вступний аналіз

Окреслення проблеми (проблем), які треба розв'язати

Конкретизація детальних цілей і завдань ситуації

Формування напрямів і форм навчання і здобуття

необхідних знань

Самонавчання і колективна праця

Самонавчання і праця в студентських групах: вивчення літератури, здобуття практичних знань, формування ділянки можливих розв'язань та їх оцінка

Презентація розв'язань

Презентація розв'язання ситуаційного завдання

Рис. 1. Загальна процедура аналізу ситуаційного завдання

На другому етапі відбувається детальний аналіз змісту ситуаційного завдання. Це змушує студента до впорядкування інформації, що міститься в ситуаційному завданні. Основою цієї фази роботи над ситуаційним завданням є знання, які вже має студент. На цьому етапі аналізу він демонструє своє бачення проблематики кейсу презентує свої думки, ідеї, способи розв'язання. Цей етап ставить перед студентом два основні запитання:

  • Які положення і проблеми даного кейсу є головними?

  • Як сформульоване завдання, які ще питання можна поставити характеризуючи ситуацію, щоб виявити так звані приховані проблеми?

Третій етап призначений для з'ясування нових і незрозумілих понять, термінів, висловів, які використано в описі аналізованої ситуації. Як окремий студент, так і ціла група, працюючи над кейсом, мусять не тільки узгодити своє розуміння сутності окремих термінів, але й оперувати однаковою термінологією і знати можливості й застосування.

Четвертий етап полягає у точному формуванні проблеми. Цей етап аналізу спрямовується на формування чіткої відповіді на запитання: яка проблема є предметом ситуаційного аналізу?

Результати, отримані на попередніх етапах, дозволяють на наступному, п'ятому етапі, підбити підсумки щодо формування пропозицій і уточнити деталізовані завдання, поставлені у формі запитання: яке завдання (проблему) потрібно розв'язати?

На шостому етапі викладач робить прогноз навчальних потреб: визначає напрямки, форми і джерела здобуття студентами знань, які надають їм можливість розв'язати проблему кейсу.

Другий великий блок процедури аналізу ситуацій передбачає виконання навчальних завдань, визначених кейсом і сформованих викладачем на останньому етапі вступного блоку. Це стає можливим завдяки самонавчанню студентів. Студенти на основі аналізу ситуації вчаться вчитися. Етап самонавчання, на наш погляд, повинен сприяти формуванню вміння поєднувати пасивні форми навчання (читання, аналіз, використання джерел) з його активною функцією (письмове вираження своїх роздумів і спостережень). Надання письмової форми пропозиціям, щодо вирішення проблеми ситуаційного завдання, є необхідною передумовою початку групового обговорення кейсу. Звіт повинен бути переконливим, простим і зрозумілим.

Доповненням до самонавчання, як етапу опрацювання вправи, є робота в малих студентських групах. Значення цієї форми навчання в ситуаційному аналізі с багатоплановим. Передусім, вона створює можливість для презентації і зіставлення своїх знань зі знаннями інших членів групи у формі дискусії, обміну інформацією і думками, а з іншого боку, звертає увагу на питання, не помічені іншими, що приводить до зростання загального рівня знань кожного члена групи.

Робота в дискусійній групі повинна сприяти виконанню таких конкретних дидактичних завдань, пов'язаних з аналізом ситуації, як:

  • окреслення можливих результатів запропонованих рішень;

  • оцінка найбільш привабливих рішень;

  • досягнення консенсусу щодо прийняття найкращого рішення разом з його обґрунтуванням.

При комплектуванні груп необхідно звернути увагу на те, щоб оптимальний її склад надавав студентам можливість вдосконалення власних, індивідуальних форм навчання і методів колективної праці, необхідних у майбутній діяльності податкового консультанта, податкового інспектора.

Останній, восьмий етап ситуаційного аналізу - це презентація результатів роботи над завданням під час дискусії та їх публічний захист.

Підсумком цієї роботи є оцінювання. Надзвичайно важливим є те, що система оцінювання враховує не тільки і не стільки знання (визначення, формули, схеми), але, передусім, розуміння цих категорій та вміння їх практичного використання в наступних завданнях або пізніше, в реальних ситуаціях на практиці.

Таким чином, обговорення ситуаційного завдання поєднує думку з уявою і запрошує студентів дивитись на проблему з погляду дій не меншою мірою, аніж з аналітичного погляду, запитуючи в них, наприклад, не лише, який вибір найкращий, а й, який би зробили вони.

Конкретні ситуаційні завдання з тем навчальної дисципліни «Основи оподаткування» розроблені у відповідності до її програми й призначені для студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит».

Метою здійснення аналізу конкретних ситуаційних завдань з питань тем дисципліни «Основи оподаткування» є:

- закріплення та систематизація теоретичних знань студентів;

- розвиток творчого підходу та формування професійних навичок на основі вирішення ситуаційних завдань;

- аналіз системи оподаткування в наступних аспектах:

 макроекономічні наслідки оподаткування;

 вплив оподаткування на діяльність суб’єктів господарювання;

 фіскальна ефективність оподаткування;

- узагальнення переваг та недоліків оподаткування.

Ситуаційні завдання виконуються на семінарському занятті після закріплення теоретичного матеріалу теми.

Загальна процедура здійснення аналізу конкретних ситуаційних завдань показано у блок – схемі рис. 1.

Оцінювання проаналізованих студентами конкретних ситуаційних завдань здійснюється диференційовано з урахуванням точності відповіді. Об’єктом контролю є рівень знань, виявлений студентом у відповідях при обговоренні проблемних питань та конкретних ситуаційних завдань, а саме:

  • розуміння, ступінь засвоєння теорії та методології проблем, що обговорюються;

  • обізнаність з основною та додатковою літературою з питань, що обговорюються;

  • уміння поєднувати теорію з практикою;

  • логіка, структура, стиль викладу матеріалу, вміння здійснювати узагальнення інформації.

Підведення підсумків проведеного заняття та правильні відповіді здійснюється викладачем після кожного обговореного проблемного питання конкретного ситуаційного завдання. Оголошення результатів та отримані кожним студентом бали здійснюються наприкінці семінарського заняття.