Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013 / Основи оподаткування Збірник ситуаційних завдань Ден. 2013.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
478.69 Кб
Скачать

Дати відповідь на теоретичне питання:

1. Визначте загальні риси систем оподаткування в країнах ринкової економіки.

Ситуаційні завдання

На основі аналізу та розв’язання ситуаційних завдань

Необхідно дати відповідь на питання:

 Яка роль податкових надходжень у формуванні доходів бюджету окремих зарубіжних країн?

 Який рівень бюджетної централізації ВВП за допомогою податків окремих зарубіжних країн?

Завдання 1. Німецька система оподаткування дає ґрунт для запитань: який із способів найбільш ефективний для стимулювання зниження забруднення навколишнього середовища: податки, штрафи, заборони, кількісні обмеження? Якщо змінити розрахунок податку на автомобілі з обсягу двигуна на кількість шкідливих викидів, – які інноваційні та технологічні процеси може стимулювати такий податок? Аргументуйте відповіді.

Завдання 2. У Німеччині справляють 21 так званих квазі-податків цільового призначення (збір для обслуговування осіб з тяжкими фізичними недоліками, „вугільний пфенінг” та ін.). Аргументуйте своє відношення до такого типу оподаткування.

Завдання 3. Якими соціально-економічними факторами обумовлене справляння зборів за перевищення лімітів виробництва молока в Німеччині? З яких міркувань надходження від даного збору зараховуються в бюджет ЄС? 

Завдання 4. У Канаді існує система комбінованих федерально-провінційних податків, коли провінційні податки вираховуються в певній процентній долі від федеральних податків при єдиному адміністративному процесі справляння. В чому полягає сенс такої системи? Як, по-вашому, впливає вона на регіональні та загальнонаціональні інтереси?

Завдання 5. Коли б вам прийшлося бути експертом пропозиції щодо використання податкових пільг для тих галузей економіки, де створюються нові робочі місця, які галузі ви б запропонували для України (за канадським прикладом)? Якщо так, то чому ви думаєте, що одні галузі господарства мають бути поставлені в привілейоване становище в порівнянні з іншими?

Завдання 6. Республіканська партія США виступає за “економіку пропозиції”, демократична – за “економіку попиту”. В чому полягає їх зміст, які соціальні сили підтримують ці партії, на якій стороні ваші переконання?  Яка соціальна підтримка населення з низькими доходами здійснюється при їх оподаткуванні з боку українського уряду?

Завдання 7. У США діє система закріплених доходів (всі існуючі податки закріплені за певними бюджетами), у Німеччині – система регулюючих доходів, коли основні податки в певній пропорції розподіляються між федеральним, земельними і місцевими бюджетами. Порівняйте і прокоментуйте.

Завдання 8. В США не запровадили податок на додану вартість під тиском доводів, що ПДВ – регресивний податок і шкідливий для міжнародної торгівлі американськими товарами. Поясніть.

4. Список рекомендованої літератури

  1. Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями.

  2. Бюджетний кодекс України від 08 липня 2010 року № 2456-VI зі змінами та доповненнями.

  3. Андрущенко В.Л., Данілов О.Д. Податкові системи зарубіжних країн: Навчальний посібник. – К.: Комп’ютер прес, 2004. – 300 с.

  4. Бечко П.К., Захарчук О.А. Основи оподаткування: навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2009. – 168 с.

  5. Буряк П.Ю., Беркита К.Ф., Ярема Б.П. Податкова система: Теорія і практика застосування активних методів навчання: Навч. посібник. – Львів.: ЛДФЕІ, 2003. – 208 с.

  6. Василик О.Д. Податкова система України: Навчальний посібник. – К.:НІОС. – 2004.-448 с.

  7. Іванов Ю.Б., Крисоватий А.І., Десятнюк О.М. Податкова система. Підручник. - К.: Атака, 2006. – 920 с.

  8. Захожай В.Б., Литвиненко Я.В., Захожай К.В., Литвиненко Р.Я. Система оподаткування та податкова політика: Навч. посібник/Під заг. ред. В.Б. Захожая, Я.В. Литвиненка. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 468 с.

  9. Нечай Н. В. Нариси з історії оподаткування.- К.: “Вісник податкової служби України”, 2002.- 144 с.

  10. Оподаткування в Україні: Навч. посіб. /Дєєва Н.М., Редіна Н.І., Дулік Т.О., Александрюк Т.Ю. та ін.; За ред. Н.І. Редіної. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 544 с.

  11. Петти В. Трактат о налогах и сборах. Антология экономической классики / В. Петти. – М.: МП «ЭКОНОВ», «КЛЮЧ», 1993. – 475 с.

  12. Податкова система України: Підручник / В.М.Федосов, В.М.Опарін, Г.О.П’ятаченко та ін.; за ред. В.М.Федосова. – К.: Либідь, 1994. – 464с.

  13. Рикардо Д. Начала политической экономии и налогового бремени // Антология экономической классики / Д. Рикардо.Т1. - М.: ЭКОНОВ,1992. – С. 397-460.

  14. Соколовська А.М. Основи теорії податків. – К.: Кондор, 2010. – 326с.

  15. Соколовська А.М. Податкова система України: Теорія та практика становлення. – К.: НДФІ, 2004. – 372с.

  16. Статистичний щорічник України за 2009 рік. / [За ред Г.О. Осауленка]. – К.: Державний комітет статистики України, 2010 р. – 572 с.

  17. Сайт ЛІГА: ЗАКОН: http: //www.Iiga.netCB – версія системи.

  18. Сайт ДПС України: http: //www.sta.gov.ua.

  19. Сайт Журналу „Вісник податкової служби України”: http: //www.visnuk.com.ua.

Додаток А

Додаток Б

Додаток В

  • Об’єктом контролю є рівень знань, виявлений студентом у відповідях при обговоренні проблемних питань та конкретних ситуаційних завдань, а саме:

  • - розуміння, ступінь засвоєння теорії та методології проблем, що обговорюються;

  • - обізнаність з основною та додатковою літературою з питань, що обговорюються;

  • - уміння поєднувати теорію з практикою;

  • - логіка, структура, стиль викладу матеріалу, вміння здійснювати узагальнення інформації.

Додаток Ґ

Додаток Д

Рис. 1. Частка ВВП, що перерозподіляється через зведений бюджет України у 1992 – 2011 рр.

Додаток Ж

Рис. 2. Частка ВВП, що перерозподіляється через зведений бюджет України у 1992 – 2011 рр.

Додаток З

Рис. 3. Показники формування доходної частини Державного бюджету України у 2006 - 2011 рр. та прогнозу на 2012 р. *

Додаток К

Рис. 4. Показники формування доходної частини місцевих бюджетів України у 2006 – 2011 рр.

Додаток Л

Додаток М

Додаток Н

Додаток П

Додаток Р

  • - по-перше, прямі податки дають реальну можливість встановити пряму залежність між доходами платника та його платежами в бюджет;

  • - по-друге, прямі податки виступають важливим дійовим фінансовим регулятором економічних процесів (інвестицій, нагромадження капіталу, сукупного споживання, ділової активності, підприємництва тощо), а також регулюють доходи юридичних і фізичних осіб, на відміну від непрямих, які впливають на ціну товарів;

  • - по-третє, прямі податки сприяють розподілу податкового тягаря таким чином, що значні податкові витрати мають ті члени суспільства, в яких більш високі доходи;

  • - по-четверте, прямі податки справляють значний вплив на саму державу, яка повинна забезпечити сприятливі умови для ефективного розвитку виробництва, адже якщо обсяг вітчизняного виробництва продукції зростає, то більшими стають надходження до бюджету;

  • - по-п’яте, система стягнення прямих податків коштує дешевше ніж система стягнення непрямих.

Додаток С

Продовження додатку С