Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички / Фінансова санація та банкрутство підприємств Ден. ФК спец. 2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Питання для обговорення

  1. В чому суть фінансової кризи на підприємстві та які її симптоми?

  2. Які внутрішні та зовнішні фактори, види та фази кризи?

  3. Чим відрізняються кризи стратегії, прибутковості, ліквідності?

  4. В чому сутність санації та яка мета і зміст фінансової санації?

  5. Які основні типи санаційних заходів?

  6. Коли приймається рішення про проведення фінансової санації?

  7. Яка роль санаційного менеджменту в період кризи?

  8. За якою системою показників визначається раннє попередження та прогнозування банкрутства?

  9. В якому порядку проводиться фінансова санація?

Бібліографічний список

Основна література:

[28]; [62]; [64]; [67]; [68]

Додаткова література:

[1]; [3]; [13]; [14]

Змістовий модуль 2. Види фінансової санації та їх фінансування

Тема 3

Досудова санація та санація підприємств у судовому порядку

Мета заняття

поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів при визначення необхідності здійснення досудової санації та санації підприємств у судовому порядку.

План

1. Подання претензії про відшкодування заборгованості.

2. Досудове врегулювання господарських спорів.

3. Врегулювання господарських спорів у судовому порядку.

Методичні рекомендації

Досудове врегулювання спорів, а також їх розгляд в господарському суді регулюється Господарським кодексом України. Досудове врегулювання спорів полягає у зверненні кредитора до дебітора з письмовою претензією про відшкодування заборгованості. Претензію про відшкодування заборгованості підписує керівник підприємства або його заступник. Її надсилають адресату рекомендованим або цінним листом чи вручають під розписку. Претензія підлягає розгляду в місячний строк від дня її одержання.

Санація – система заходів спрямованих на оздоровлення фінансово-господарського стану підприємства – боржника з метою відвернення визнання його банкрутом чи ліквідації . Санація підприємства проводиться в трьох основних випадках:

1) до порушення кредиторами справи про банкрутство, якщо підприємство намагаючись вийти з фінансової кризи, звертається за допомогою санаторів зі своєї ініціативи чи така санація проводиться з ініціативи кредиторів чи інвесторів (досудова санація);

2) якщо саме підприємство, звернувшись до господарського суду з заявою про своє банкрутство, одночасно пропонує умови своєї санації;

3) якщо рішення про проведення санації виносить господарський суд, керуючись поданою заявою кредиторів щодо погашення заборгованості підприємством – боржником.

Отже, досудова санація – це система заходів щодо відновлення платоспроможності підприємства – боржника, які здійснюються органом, уповноваженим управляти майном боржника, або самим власником з метою запобігання його банкрутству до початку порушення провадження у справі про банкрутство. Концепція досудової санації включає ряд послідовних дій. В разі проведення санації у судовому порядку частіше всього здійснюють реструктуризацію заборгованості – комплекс заходів щодо перетворення його боргових зобов’язань, скерованих на покриття поточних вимог кредиторів з метою відновлення його платоспроможності.