Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Аналіз діяльності бюджетних установ Збірник виробничих ситуацій 2012.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до виробничих ситуацій та ситуаційних вправ Модуль I. Аналіз діяльності бюджетних установ

Змістовний модуль 2. Аналіз фінансового стану і фінансово-господарської діяльності бюджетних установ

Тема 3. Аналіз виробничих показників бюджетних установ

Мета: закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички щодо здійснення аналізу виробничих показників бюджетних установ .

Методичні рекомендації до виробничої ситуації №1

Рух робочої сили характеризується коефіцієнтами прийому на роботу, звільнення, плинності, стабільності, загального обороту.

Коефіцієнти прийому на роботу (Кп) і звільнення (К3) визначаються співвідношенням чисельності прийнятих (звільнених) працівників та середньоспискової їх чисельності (Чсер).

Коефіцієнти плинності, або надмірного обороту Кпл розраховуються як відношення чисельності працівників, вибувших і звільнених без поважних причин і за власним бажанням, у зв'язку з невідповідністю займаній посаді та за порушення трудової дисципліни (не враховуються звільнені через призов до армії, перехід на навчання, вихід на пенсію, переведення за розпорядженням вищих організацій), до середньоспискової чисельності працівників:

Кз = Чз / Чсер

Кп = Ч п / Чсер

Кпл = Чпл / Чсер

Для наочності коефіцієнти наводяться у відсотках. Коефіцієнти загального обороту (Кзо) розраховують як відношення суми чисельності новоприйнятих на роботу працівників і тих, що вибули, до середньоспискової чисельності.

Коефіцієнт стабільності — це коефіцієнт, обернений коефіцієнту плинності. Він визначається діленням чисельності працівників, які не звільнялися з роботи, на середньоспискову чисельність.

У нормальних умовах коефіцієнти прийому і звільнення працівників становлять, відповідно, 0,03 і 0,04, або 3 і 4 %, а коефіцієнт плинності дорівнює нулю.

Показники руху працівників установи слід аналізувати в цілому та диференційовано — за категоріями працівників, за професійними та кваліфікаційними групами. Інформацію можна отримати за даними обліку чисельності працівників. У процесі аналізу причин руху працівників (особливо звільнення) проводиться їх групування на виправдані та негативні, встановлюється частота випадків звільнення за причинами та їх питома вага у загальній кількості звільнень.

Методичні рекомендації до виробничої ситуації №2

Технічний стан обладнання залежить від строку служби обладнання, його капітального ремонту та модернізації.

Віковий склад обладнання дає змогу судити про його придатність, необхідність заміни, потенційні можливості підвищення фондовіддачі. Його аналіз забезпечується групуванням усіх видів обладнання за тривалістю використання, строками служби (до 5 років, 5—10 років, 10—15 років і т. д.) і зіставленням цих величин із нормативними. Крім того, окремо розраховують питому вагу застарілого обладнання (понад 10 років), яке не може забезпечити необхідний рівень фондовіддачі.

Порівняння питомої ваги обладнання за строками служби в динаміці за ряд років із середньогалузевими показниками та показниками передових підприємств дає можливість відпрацювати заходи щодо оновлення, модернізації та заміни морально застарілого обладнання. Такий аналіз має на меті оцінювання робото-спроможності основних засобів і виявлення тих об'єктів, які потрібно замінити першочергово. Для цього основні засоби установи групуються за видами і термінами їх експлуатації.