Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Аналіз діяльності бюджетних установ Збірник виробничих ситуацій 2012.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до виробничих ситуацій №3, 4

Аналізуючи забезпеченість бюджетних установ матеріальними запасами, передусім необхідно оцінити, рівень матеріалоспоживання та його зміни порівняно з попереднім періодом. Він вимірюється вартістю використаних у звітному році на потреби установи матеріальних запасів на одиницю виміру мережі, контингенту обслуговування або штату. Рівень матеріалоспоживання в лікарнях визначають на одне ліжко, в школі — на одного учня, в НДІ — на одного наукового працівника.

Одним із головних напрямів вивчення забезпеченості установи матеріальними запасами є оцінювання виконання плану постачання за обсягом і складом. З цією метою за даними звітності зіставляють фактичний обсяг матеріальних запасів, які надійшли в установу, з потребою в них, передусім за обліковими групами

Методичні рекомендації до виробничої ситуації №5

Стан лікарняної мережі є головним об'єктом планування соціального розвитку в сфері охорони здоров'я. Він залежить від розміру, характеру роботи, розміщення лікарняних установ, а також від організаційних форм обслуговування населення.

Стан і можливості лікарняної мережі з надання населенню медичних послуг, а також користування цими послугами визначаються трьома групами показників. Показники першої групи характеризують розвиток системи охорони здоров'я та її можливості з падання медичної допомоги; другої групи — діяльність установ охорони здоров'я з надання медичних послуг населенню та їхню якість; показники третьої групи стосуються витрат суспільства на охорону здоров'я.

У процесі аналізу необхідно перевірити обґрунтованість приросту ліжкового фонду з урахуванням установлених нормативів обслуговування населення. До них належать:

  • кількість днів функціонування одного ліжка (К);

  • середній термін перебування хворого на лікуванні (Д);

  • рівень госпіталізації (Г);

  • контингент обслуговування — чисельність населення (Н).

Потреба в лікарняній мережі може бути розрахована в такий спосіб:

Лм = Н x Г x Д

К x 1000

Обґрунтованість плану з розвитку лікарняної мережі та повнота забезпеченості контингенту обслуговування послугами охорони здоров'я підтверджується відповідністю потреби (Лм) наявному ліжковому фонду і встановленому завданню з розвитку мережі.

Методичні рекомендації до виробничої ситуації №6

У забезпеченні раціонального використання мережі амбулаторно-поліклінічних установ і високої якості їхньої роботи важливу роль відіграють заходи організаційного характеру.

Головним показником рівня організації роботи поліклініки є ритмічність відвідувань. Вона вимірюється питомою вагою лікарняних відвідувань за кожен день тижня в загальній їх кількості за тиждень. Ритмічність відвідувань передбачає рівну їх кількість кожного дня тижня з тим, аби забезпечити постійність навантаження лікарського персоналу. Навантаження лікарів планується на кожний день за встановленим нормативом лікарняних відвідувань за годину. Порушення ритмічності проявляється у відхиленні фактичної питомої ваги відвідувань за день від навантаження за нормативом.

У процесі аналізу для характеристики рівня порушення рівномірності в роботі поліклініки протягом дня і в цілому за тиждень доцільно визначити коефіцієнт ритмічності відвідувань (Кр). Для його обчислення з фактичної кількості відвідувань за аналізований період (Вф) вираховують відвідування в окремі дні понад встановлений норматив. Отриману кількість (фактичну в межах нормативу) лікарняних відвідувань ділять на їх планову кількість (Впл):

Кр = Вф - ( Вфпл )

Впл

Показники ритмічності лікарняних відвідувань визначаються по поліклініці в цілому, по відділеннях за місяць і в цілому за рік.