Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2 курс. Ден. ФК / Фінанси Ден. (ІІ частина) Фін. 2011

.pdf
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

нарахування, сплати податків та організації контролю і відповідальності за порушення податкового законодавства.

Згідно Податкового кодексу, податкова система — сукупність загальнодержавних податків та зборів, що справляються в установленому порядку.

Зміст і структура податкової системи визначаються податковою політикою, що є виключним правом держави, яка проводить її самостійно, відповідно до завдань соціально-економічного розвитку. Через основні складові податкової системи — податки, пільги і фінансові санкції, принципи, форми і методи оподаткування, обов'язки і відповідальність — держава ставить єдині вимоги до ефективного господарювання в державі.

В Україні встановлюються загальнодержавні та місцеві податки та збори.

До загальнодержавних належать податки та збори, що встановлені Податковим кодексом і є обов'язковими до сплати на усій території України.

До місцевих належать податки та збори, що встановлені відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, визначених кодексом, рішеннями сільських, селищних і міських рад у межах їх повноважень, і є обов'язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.

До загальнодержавних належать такі податки та збори: податок на прибуток підприємств; податок на доходи фізичних осіб; податок на додану вартість; акцизний податок; збір за першу реєстрацію транспортного засобу; екологічний податок; рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України; рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні; плата за користування надрами; плата за землю; збір за користування радіочастотним ресурсом України; збір за спеціальне використання води; збір за спеціальне використання лісових ресурсів; фіксований сільськогосподарський податок; збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства; мито; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності.

Відносини, пов'язані з установленням та справлянням мита, регулюються митним законодавством.

Зарахування загальнодержавних податків та зборів до державного і місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України.

41

До місцевих податків належать: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; єдиний податок.

До місцевих зборів належать: збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір.

Місцеві ради обов'язково установлюють податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиний податок та збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Спеціальні податкові режими встановлюються та застосовуються у випадках і порядку, визначених виключно Податковим кодексом.

Спеціальний податковий режим — система заходів, що визначає особливий порядок оподаткування окремих категорій господарюючих суб'єктів.

Спеціальний податковий режим може передбачати особливий порядок визначення елементів податку та збору, звільнення від сплати окремих податків та зборів.

Вивчаючи третє питання, "Організація податкової роботи та діяльність державної податкової служби", необхідно визначитися з податковою роботою та суб‗єктами податкової роботи. Податкова робота — це діяльність держави, її органів, платників податків у процесі правового регламентування, нарахування, сплати та зарахування податків і податкових платежів, а також контролю за своєчасністю та повнотою їх надходження до бюджету.

Суб'єктами податкової роботи в Україні є: Верховна Рада України; органи виконавчої влади, у тому числі - Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів, Державне казначейство, Міністерство економіки; органи податкової служби, а також платники податків.

Податкова робота містить такі основні елементи:

встановлення правової бази (законодавчої бази та інструктивно-методичного забезпечення);

нарахування та обчислення податків і податкових платежів, їх облік;

визначення способів утримання та стягнення податків (з джерела сплати, за платіжним повідомленням, за податковою декларацією);

розрахунки із бюджетом — визначення форм (авансові платежі, платежі за фактом) і способів (готівкові, безготівкові).

Основою податкової роботи є правове регламентування порядку встановлення і справляння податків і зборів. Функцію прийняття законодавчих актів у податковій сфері здійснюють вищі органи державної влади.

Підготовкою законопроектів з питань оподаткування в Україні займаються Кабінет Міністрів України та Державна податкова адміністрація України, приймає закони Верховна Рада України.

42

Правовою базою щодо оподаткування є законодавчі акти загальної і спеціальної дії.

Податкове законодавство України складається з Конституції України; Податкового кодексу; Митного кодексу України та інших законів з питань митної справи у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв'язку з оподаткуванням ввізним або вивізним митом операцій з переміщення товарів через митний кордон України (далі — законами з питань митної справи); чинних міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України і якими регулюються питання оподаткування; нормативно-правових актів, прийнятих на підставі та на виконання Податкового кодексу та законів з питань митної справи; рішень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, прийнятих за правилами, встановленими цим Кодексом.

На основі прийнятих законів органи виконавчої влади розробляють інструктивно-методичну базу, яка забезпечує виконання законодавчих актів загальної та спеціальної дії у сфері оподаткування.

Контролюючий орган — державний орган, який у межах своєї компетенції, визначеної законодавством, здійснює контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування податків, зборів, інших обов'язкових платежів та погашенням податкових зобов'язань чи податкового боргу.

Контролюючими органами є: митні органи; установи Пенсійного фонду України; установи Фондів соціального страхування України; податкові органи.

Перераховані органи є суб'єктами податкового контролю. Інші державні органи не мають права проводити перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), у тому числі за запитами правоохоронних органів.

Державна податкова служба (ДПС) — сукупність державних органів, які здійснюють адміністрування податків і податкових платежів, а також організовують і контролюють їх надходження до бюджету та державних цільових фондів.

Державна податкова адміністрація України (ДПА України) є центральним органом виконавчої влади, займає рівень міністерства в ієрархії державної влади. її очолює голова ДПА України.

Основні функції ДПА України:

розробка нормативно-методичного забезпечення механізму дії законів про окремі податки;

координування діяльності всієї податкової служби;

роз'яснення окремих норм законодавчих актів про податки, інші платежі;

43

затвердження методик розрахунку податку та податкових платежів, а також форм податкової звітності;

контроль за діяльністю низових рівнів податкової служби;

кадрова політика;

інші функції згідно із Законом України "Про державну податкову службу в Україні".

Питання для обговорення

1.Що таке податок? Назвіть характерні особливості податку, які вирізняють його з-поміж інших видів обов'язкових платежів.

2.Які функції виконують податки? У чому проявляється зміст функцій податків?

3.Назвіть основні елементи податку.

4.Що таке податкові пільги?

5.Що таке ставка податку?

6.На які види поділяють податки за економічним змістом об'єкта оподаткування?

7.Дайте визначення прямих та непрямих податків.

8.Що таке податкова політика?

9.Що таке податкова система та система оподаткування?

10.Назвіть принципи побудови ефективної податкової системи.

11.Які непрямі податки справляються в Україні?

12.Що таке місцеві податки і збори? Які місцеві податки і збори запроваджені в Україні?

13.Що таке податкова робота? Хто є суб'єктами податкової роботи в Україні?

14.Які органи входять до структури Державної податкової адміністрації України?

15.Назвіть основні функції Державної податкової адміністрації України.

Тестові завдання

1. Податок – це:

1)обов'язковий платіж, який здійснюється юридичного особами до Державного бюджету України;

2)обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до Податкового кодексу України;

3)це платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку в залежності від форми господарювання та власності.

44

2. Збором є:

1) обов‘язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів; 2) обов‘язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з

платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди; 3) не обов‘язковий платіж до відповідного бюджету, який здійснюється учасниками певних заходів.

3. Податкова система України – це:

1)сукупність загальнодержавних та місцевих податків і зборів, що справляються в установленому порядку;

2)сукупність різних податків і зборів, а також відповідних органів, які їх адмініструють;

3)сукупність платників податків та зборів, а також відповідних податкових органів.

4.До загальнодержавних податків не належать:

1) податок на прибуток підприємств;

2) акцизний податок;

3) єдиний податок;

4) екологічний податок.

5.До місцевих податків та зборів не належать:

1) податок на додану вартість; 2) податок на рухоме майно, відмінне від земельної ділянки; 3) туристичний збір;

4) збір за місця для паркування транспортних засобів.

6.Спеціальний податковий режим, це:

1)система заходів податкової інспекції, які застосовуються до господарюючих суб‘єктів, у разі виявлення систематичних порушень податкового законодавства;

2)система заходів, які застосовуються до господарюючих суб‘єктів, у разі недовиконання надходжень до бюджетів усіх рівнів;

3)система заходів, що визначає особливий порядок оподаткування окремих категорій господарюючих суб‘єктів;

7. Великий платник податків це:

1)юридична особа, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові квартали перевищує п‘ятсот мільйонів гривень;

2)юридична або фізична особа, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за рік перевищує 10 мільйонів гривень;

45

3)юридична або фізична особа, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за календарний рік перевищує 1000000 мінімальних зарплат;

4)таке поняття законодавством не визначене.

8. База оподаткування це:

1) конкретні вартісні, фізичні або інші характеристики певного об‘єкта оподаткування; 2) фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об‘єкта

оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов‘язання; 3) вірні відповіді 1 і 2.

9. Ставка податку:

1)розмір податкових нарахувань на одиницю виміру бази оподаткування;

2)мінімальний розмір податкових нарахувань, які необхідно сплатити до бюджетів;

3)розмір податкових нарахувань, який встановлюється для конкретного платника податків та зборів.

10.Яка ставка податку на прибуток підприємств буде встановлена у 2012 році?

1) 25%;

2) 23 %;

3) 21 %;

4) 19 %.

11.За податковими зобов’язаннями з податку на додану вартість, що виникли з 1 січня 2011 року до 31 грудня 2013 року включно ставка податку становить:

1) 20 %;

2) 18 %;

3) 17 %;

4) 16 %.

12.Залежно від рівня державного управління податки поділяють

на:

1) загальнодержавні та місцеві;

2) прямі та непрямі;

3) разові;

4) систематичні.

46

Ключові терміни і поняття

База оподаткування

Податкова політика

Загальнодержавні податки

Податкова робота

Майнові податки

Податкова система

Місцеві податки і збори

Податковий звіт

Непрямі податки

Податковий період

Об'єкт оподаткування

Податкові пільги

Одиниця оподаткування

Прямі податки

Податки

Система оподаткування

Податки на споживання

Ставка податку

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1.Механізм дії фіскальної функції податків.

2.Механізм дії регулюючої функції податків.

3.Зміст і напрямки реформування податкової системи України.

Бібліографічний список до семінарського заняття

[3, 6, 7, 8, 9, 22, 23, 24, 25, 27]

Змістовий модуль 3. Теоретичні основи бюджетної системи

Семінарське заняття №2

Тема 7. Бюджет. Бюджетна система

Мета заняття:

поглибити, систематизувати та узагальнити

 

знання студентів про бюджетну систему України.

План заняття

1.Бюджетна система.

2.Бюджетна класифікація і складові частини бюджету.

3.Бюджетний процес.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Вивчаючи перше питання, необхідно ознайомитися з сутністю та функціями бюджету, бюджетним механізмом, бюджетним періодом, бюджетним устроєм, принципами бюджетної системи України.

Бюджет – план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються

47

відповідно органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджет є самостійною економічною категорією: ця категорія, будучи частиною фінансів характеризується тими самими ознаками, які притаманні фінансам у цілому, але одночасно має свої особливості, які відрізняють від інших сфер і ланок фінансових відносин.

Як економічна категорія бюджет являє собою економічні відносини між: державою, з одного боку, і юридичними та фізичними особами, з іншого боку, з приводу розподілу і перерозподілу ВВП (частково і національного багатства) з метою формування і використання бюджетного фонду, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій. Джерелом централізованого фонду є також зовнішні надходження.

Сутність бюджету як економічної категорії реалізується через розподільну (перерозподільну) і контрольну функції.

За матеріальним змістом, бюджет - фонд фінансових ресурсів, який перебуває у розпорядженні органів виконавчої влади певного рівня й використовується для виконання покладених на них функцій, передбачених Конституцією. Бюджет - основний централізований фонд. (інші фонди - Пенсійний фонд, державні соціальні фонди, державні резерви…).

За формою бюджет є основним фінансовим планом держави, займає центральне місце серед інших фінансових планів, які існують у країні.

Бюджет як фінансовий план: має власну форму; є збалансованим, його показники тісно взаємопов'язані з іншими фінансовими планами.

Вертикальна структура зведеного бюджету відповідає структурі бюджетного устрою. Хоча зведений бюджет України відповідно до Бюджетного кодексу України не затверджується (у процесі бюджетного планування його показники розраховуються), з позиції фінансового плану бюджет держави розглядається як сукупність Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів.

За організаційною будовою бюджет є центральною ланкою фінансової системи суспільства та основною ланкою державних фінансів, яка має власну структуру, відображену у бюджетній системі.

За правовим характером бюджет є юридичним актом.

Закон про Державний бюджет України є одним з основних законів України економічного спрямування. Рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад є основними нормативними документами місцевого значення. Як закон, так і

48

рішення про бюджет є обов'язковими для виконання всіма суб'єктами відносин, пов'язаних з формуванням доходів і використанням коштів бюджетів.

Залежно від періоду і характеру завдань, що вирішуються, бюджетну політику ділять на бюджету стратегію та бюджетну тактику.

Бюджетна стратегія — тривалий курс бюджетної політики, розрахований на перспективу, що передбачає вирішення глобальних завдань, визначених економічною стратегією.

Бюджетна тактика — форма реалізації бюджетної стратегії, комплекс адаптивних заходів впливу держави на стан функціонування конкретних бюджетних взаємовідносин з метою надання їм параметрів, визначених завданнями бюджетної стратегії.

Бюджетний механізм – система встановлених державою форм і методів організації бюджетних відносин. Він є зовнішньою оболонкою бюджету, що виявляється у бюджетній практиці.

Підсистеми бюджетного механізму:

забеспечуючі;

оперативні;

ретроспективні.

Бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року. Неприйняття Верховною Радою України закону про Державний бюджет України до 1 січня відповідного року не є підставою для встановлення іншого бюджетного періоду.

Бюджетний устрій — організація і принципи побудови бюджетної системи, її структура, розподіл доходів і видатків між окремими ланками, правові основи функціонування бюджетів, встановлення характеру взаємовідносин між бюджетами, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. Бюджетний устрій України визначається державним устроєм та адміністративнотериторіальним поділом України.

Бюджетна система України – сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

Структура бюджетної системи, принципи її побудови та організація функціонування визначаються бюджетним устроєм, що ґрунтується на адміністративно-територіальному поділі держави. Як правило, в унітарних державах існує дворівнева бюджетна система, яка включає державний та місцеві бюджети. У державах із федеративним устроєм бюджетна система має три й більше рівнів — федеральний бюджет, бюджети адміністративних одиниць, що входять до складу федерації, та місцеві бюджети.

49

Бюджетна система України складається з державного бюджету та місцевих бюджетів.

Місцевими бюджетами є бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети та бюджети місцевого самоврядування.

Бюджетами місцевого самоврядування є бюджети територіальних громад сіл, їх об'єднань, селищ, міст.

Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Зведений бюджет України включає показники:

Державного бюджету України,

зведеного бюджету Автономної Республіки Крим

зведених бюджетів областей, міст Києва та Севастополя

(ст.6).

Принципи бюджетної системи України: принцип єдності бюджетної системи; принцип збалансованості; принцип самостійності; принцип повноти; принцип обґрунтованості; принцип ефективності; принцип субсидіарності; принцип цільового використання бюджетних коштів; принцип справедливості і неупередженості; принцип публічності та прозорості.

Вивчаючи друге питання ознайомтесь з класифікацією доходів бюджету, класифікацією видатків та кредитування бюджету, класифікацією фінансування бюджету, класифікацією боргу, складовими бюджету.

Бюджетна класифікація – єдине систематизоване згрупування доходів, видатків, кредитування, фінансування бюджету, боргу відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Бюджетна класифікація використовується для:

складання, виконання і звітування про виконання державного та місцевих бюджетів;

здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого

самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів,

проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу,

для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників.

Бюджетна класифікація має такі складові частини: 1) класифікація доходів бюджету; 2) класифікація видатків та кредитування бюджету;

3) класифікація фінансування бюджету;

4) класифікація боргу (ст.8).

Доходи бюджету – податкові, неподаткові та інші надходження

на

безповоротній

основі,

справляння

яких

передбачено

50