Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2 курс. Ден. ФК / Фінанси Ден. (ІІ частина) Фін. 2011

.pdf
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

законодавством України (включаючи трансферти, плату за адміністративні послуги, власні надходження бюджетних установ).

Надходження бюджету – доходи бюджету, повернення кредитів до бюджету, кошти від державних (місцевих) запозичень, кошти від приватизації державного майна (щодо державного бюджету), повернення бюджетних коштів з депозитів, надходження внаслідок продажу/пред'явлення цінних паперів.

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами: 1) податкові надходження; 2) неподаткові надходження; 3) доходи від операцій з капіталом; 4) трансферти.

Податковими надходженнями визнаються встановлені законами України про оподаткування загальнодержавні податки і збори (обов'язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов'язкові платежі).

Трансферти – кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

Видатки бюджету - кошти, спрямовані на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом. До видатків бюджету не належать: погашення боргу; надання кредитів з бюджету; розміщення бюджетних коштів на депозитах; придбання цінних паперів; повернення надміру сплачених до бюджету сум податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів бюджету, проведення їх бюджетного відшкодування.

Витрати бюджету – видатки бюджету, надання кредитів з бюджету, погашення боргу та розміщення бюджетних коштів на депозитах, придбання цінних паперів.

Видатки та кредитування бюджету класифікуються за: 1) бюджетними програмами (програмна класифікація видатків та кредитування бюджету); 2) ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків та кредитування бюджету); 3) функціями, з виконанням яких пов'язані видатки та кредитування бюджету (функціональна класифікація видатків та кредитування бюджету).

Програмна класифікація видатків та кредитування бюджету використовується у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі.

Відомча класифікація видатків та кредитування бюджету містить перелік головних розпорядників бюджетних коштів для систематизації видатків та кредитування бюджету за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів. На основі відомчої класифікації видатків та кредитування бюджету Державна казначейська служба України складає та веде єдиний реєстр розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів.

Функціональна класифікація видатків та кредитування бюджету

51

має такі рівні деталізації: 1) розділи, в яких систематизуються видатки та кредитування бюджету, пов'язані з виконанням функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування; 2) підрозділи та групи, в яких конкретизуються видатки та кредитування бюджету на виконання функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування.

Видатки бюджету класифікуються за економічною характеристикою операцій, що здійснюються при їх проведенні (економічна класифікація видатків бюджету). За економічною класифікацією видатки бюджету поділяються на поточні та капітальні.

Класифікація кредитування бюджету систематизує кредитування бюджету за типом позичальника та поділяє операції з кредитування на надання кредитів з бюджету і повернення кредитів до бюджету.

У складі витрат (видатків) бюджету виділяються витрати (видатки) споживання і витрати (видатки) розвитку відповідно до бюджетної класифікації.

Класифікація фінансування бюджету містить джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, і напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті профіциту бюджету. Витрати на погашення боргу належать до складу фінансування бюджету.

Фінансування бюджету класифікується за: 1) типом кредитора (за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань); 2) типом боргового зобов'язання (за засобами, що використовуються для фінансування бюджету).

Класифікація боргу систематизує інформацію про всі боргові зобов'язання держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади міста.

Борг класифікується за типом кредитора та за типом боргового зобов'язання.

Бюджет може складатися із загального та спеціального фондів. Готуючи третє питання зверніть увагу на стадії бюджетного

процесу, організацію бюджетного процесу на державному рівні, порядок складання проекту ДБУ, розгляд та затвердження Державного бюджету України.

Стадіями бюджетного процесу визнаються: 1) складання проектів бюджетів; 2) розгляд проекту та прийняття закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет); 3) виконання бюджету, включаючи внесення змін до закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет); 4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Кабінет Міністрів України забезпечує виконання Державного бюджету України.

52

Міністерство фінансів України здійснює загальну організацію та управління виконанням Державного бюджету України, координує діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

При виконанні державного бюджету і місцевих бюджетів застосовується казначейське обслуговування бюджетних коштів. Державна казначейська служба України, діяльність якої спрямовується і координується через Міністра фінансів України, забезпечує казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку, відкритого у Національному банку України.

ДБУ виконується за розписом, який затверджується Міністром фінансів України відповідно до бюджетних призначень у місячний строк з дня прийняття закону про ДБУ. До затвердження розпису Державного бюджету України Міністром фінансів України затверджується тимчасовий розпис Державного бюджету України на відповідний період.

МФУ здійснює прогнозування та аналіз доходів бюджету, а також погодження рішень центрального податкового органу про розстрочення або відстрочення грошових зобов'язань платників податків чи податкового боргу на строк, що виходить за межі одного бюджетного періоду, стосовно загальнодержавних податків і зборів.

Державна казначейська служба України веде бухгалтерський облік усіх надходжень ДБУ.

Органи, що контролюють справляння надходжень бюджету, забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження до державного бюджету податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів відповідно до законодавства.

Податки і збори та інші доходи державного бюджету зараховуються безпосередньо на єдиний казначейський рахунок і не можуть акумулюватися на рахунках органів, що контролюють справляння надходжень бюджету.

Стадіями виконання бюджету за видатками та кредитуванням

є:

1)встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів на основі та в межах затвердженого розпису бюджету;

2)затвердження кошторисів, паспортів бюджетних програм (у

разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі), а також порядків використання бюджетних коштів;

3)взяття бюджетних зобов'язань;

4)отримання товарів, робіт і послуг;

5)здійснення платежів відповідно до взятих бюджетних зобов'язань;

6)використання товарів, робіт і послуг для виконання заходів

53

бюджетних програм;

7)повернення кредитів до бюджету (щодо кредитування бюджету).

Зміни до закону про ДБУ можуть вноситися у разі відхилення оцінки основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України та надходжень бюджету від прогнозу, врахованого при затвердженні Державного бюджету України на відповідний бюджетний період, а також зміни структури витрат державного бюджету та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та звітності про виконання бюджетів здійснюється МФУ.

Звітність про виконання ДБУ (кошторисів бюджетних установ) включає фінансову та бюджетну звітність.

Фінансова звітність складається згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Бюджетна звітність відображає стан виконання бюджету, містить інформацію в розрізі бюджетної класифікації.

Зведення, складання та подання звітності про виконання ДБУ здійснюються Державною казначейською службою України.

Річний звіт про виконання закону про ДБУ включає:

1)звіт про фінансовий стан (баланс) ДБУ;

2)звіт про виконання ДБУ;

3)звіт про фінансові результати виконання ДБУ;

4)звіт про рух грошових коштів;

5)звіт про власний капітал;

6)інформацію про виконання захищених видатків ДБУ;

7)звіт про бюджетну заборгованість;

8)звіт про використання коштів з резервного фонду державного бюджету;

9)звіт про стан державного боргу;

10)звіт про операції щодо державних гарантійних зобов'язань;

11)зведені показники звітів про виконання бюджетів;

12)інформацію про виконання місцевих бюджетів, включаючи інформацію про стан місцевого боргу;

13)інформацію про здійснені операції з державним боргом;

14)інформацію про надані державні гарантії;

15)інформацію про досягнення запланованої мети, завдань та результативних показників головними розпорядниками коштів державного бюджету в межах бюджетних програм;

16)інформацію про виконання текстових статей закону про

ДБУ;

17)іншу інформацію, визнану КМУ необхідною для пояснення

звіту.

54

Питання для обговорення

1.Які ознаки властиві бюджетним відносинам?

2.Сукупність яких грошових відносин характеризує бюджет держави як об'єктивну економічну категорію?

3.У чому полягає сутність бюджету як економічної категорії?

4.Які функції виконує бюджет держави як економічна категорія? У чому їхні особливості?

5.У чому виявляються особливості бюджету держави за змістом, формою, організаційною побудовою та правовим характером?

6.Яке основне призначення бюджету держави?

7.Що ви розумієте під бюджетною політикою?

8.Що розуміють під бюджетною стратегією та бюджетною тактикою?

9.У чому полягає сутність бюджетного механізму?

10.Що ви розумієте під бюджетним устроєм країни?

11.Дайте визначення бюджетної системи і поясніть його.

12.Які ланки входять до бюджетної системи і який між ними взаємозв'язок?

13.На яких принципах ґрунтується бюджетна система України?

14.Що ви розумієте під доходами бюджетів?

15.Назвіть методи формування доходів бюджету та охарактеризуйте

їх.

16.Як класифікуються доходи бюджету?

17.Які особливості формування доходів місцевих бюджетів?

18.Яке визначення видатків бюджету наведено у Бюджетному кодексі України?

19.Які відмінності між видатками бюджету і витратами?

20.Сукупність яких грошових відносин становить зміст видатків?

21.За якими ознаками класифікуються видатки бюджету?

22.Що ви розумієте під бюджетним фінансуванням?

23.Що ви розумієте під бюджетними правами?

24.Що ви розумієте під бюджетним регламентом?

25.У чому полягає зміст бюджетного процесу?

Тестові завдання

1. Бюджет являє собою економічні відносини між: державою, з одного боку, і юридичними та фізичними особами, з іншого боку, з приводу розподілу і перерозподілу ВВП (частково і національного багатства) з метою формування і використання бюджетного фонду, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій.

Це визначення характеризує бюджет:

1) за організаційною будовою

55

2)як економічну категорію

3)за формою

2.Бюджет – основний централізований фонд грошових коштів держави.

Це визначення характеризує бюджет:

1) за матеріальним змістом

2) як економічну категорію

3) за формою

3.Охарактеризуйте призначення різних підсистем бюджетного механізму

Назва підсистеми

Призначення

 

 

1.Забезпечуючі

А. Використовуються у процесі виконання

 

бюджетів

 

 

2.Оперативні

Б. Використовуються на заключних стадіях

 

бюджетного процесу

 

 

3.Ретроспективні

В.

Використовуються

під

час

 

прогнозування та бюджетного планування

4.Розробка проекту Закону про Державний бюджет України здійснюється в рамках функціонування:

1) забезпечуючих підсистем бюджетного механізму;

2) оперативних підсистем бюджетного механізму;

3) ретроспективних підсистеми бюджетного механізму;

5.На стадії планування бюджетного процесу здійснюється бюджетне регулювання.

Ці дії здійснюються в рамках функціонування:

1) забезпечуючих підсистем бюджетного механізму

2) оперативних підсистем бюджетного механізму

3) ретроспективних підсистеми бюджетного механізму

6.В поточному бюджетному періоді здійснюється процес оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності.

Ці дії здійснюються в рамках функціонування:

1) забезпечуючих підсистем бюджетного механізму;

2) оперативних підсистем бюджетного механізму;

3) ретроспективних підсистеми бюджетного механізму.

7.Доповідь про основні напрями бюджетної політики на наступний бюджетний період проголошується в Верховній Раді України не пізніше:

1) 1 квітня;

2) 1червня;

3) 15 вересня;

56

8.Проект Закону про Державний бюджет подається до Верховної Ради України до

1) 15 квітня;

2) 1 червня;

3) 15 вересня;

9.Закон про Державний бюджет України приймається:

1)Кабінетом міністрів України;

2)Міністерством фінансів;

3)Верховною Радою України.

10.Закон про Державний бюджет України приймається до:

1) 31 грудня;

2) 1 грудня;

3) 15 грудня.

11.Рахунки, відкриті у поточному бюджетному періоді закриваються не пізніше:

1) 1 січня наступного бюджетного року;

2) 31 грудня поточного бюджетного року;

3) 31 грудня поточного бюджетного року, або на останній день іншого бюджетного періоду.

12.Висновки щодо використання коштів бюджету на стадії підготовки та розгляду звіту про виконання Державного бюджету України готує:

1) Державне казначейство України;

2) Рахункова палата України;

3) Міністерство фінансів України;

13.Під поняттям бюджетні системи розуміють сукупність:

1)бюджетних відносин;

2)бюджетів;

3)бюджетних установ.

14. Сукупність показників усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи, — це:

1)бюджетний устрій;

2)зведений бюджет;

3)бюджетна система.

15.У чому полягає сутність механізму секвестру бюджету:

1)пропорційному зниженні бюджетних витрат щомісяця за всіма статтями бюджету (крім захищених), протягом залишку бюджетного періоду;

57

2) зменшенні видатків розвитку?

16.До структури доходів бюджету України належать:

1) податкові та неподаткові надходження;

2) доходи від операцій з капіталом;

3) офіційні трансферти;

4) державні цільові фонди; 5) варіанти відповіді 1), 2), 3) і 4) вірні.

17.Відомча структура видатків бюджетної класифікації будується згідно з:

1) основними економічними ознаками;

2) головними розпорядниками коштів;

3) основними функціями держави.

18.Захищені статті бюджету — це:

1)статті видатків, закріплені за певними доходами;

2)статті видатків, що не підлягають скороченню у зв'язку з невиконанням дохідної частини бюджету.

Ключові терміни і поняття

Бюджет держави

бюджетна система

бюджетна політика

доходи бюджету

бюджетна стратегія

видатки бюджету

бюджетна тактика

бюджетне фінансування

бюджетний механізм

міжбюджетні трансферти

бюджетний устрій

бюджетні права

бюджетний регламент

бюджетне планування

бюджетний процес

виконання бюджету

бюджетна звітність

бюджетне прогнозування

бюджетна класифікація

бюджетне регулювання

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1.Бюджетна політика і бюджетний механізм.

2.Бюджетні права та бюджетна ініціатива.

Бібліографічний список до семінарського заняття

[1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 14, 20, 22, 23, 24, 25, 27]

58

Семінарське заняття №3

Тема 8. Бюджетний дефіцит

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про бюджетний дефіцит.

План заняття

1.Дефіцит та профіцит бюджету, залишок бюджетних коштів.

2.Фінансування бюджету.

3.Підходи до збалансування бюджету.

4.Класифікація бюджетного дефіциту та причини його виникнення.

5. Джерела фінансування бюджетного дефіциту.

6.Методи обмеження та шляхи скорочення дефіциту бюджету.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Готуючи перше питання особливу увагу необхідно звернути на показники стану бюджету. У процесі збалансування бюджету шляхом зіставлення його дохідної і видаткової частин визначаються наступні показники:

рівновага доходів і видатків бюджету (баланс бюджету);

дефіцит бюджету – перевищення видатків бюджету над його доходами;

профіцит бюджету – перевищення доходів бюджету над його видатками;

Затвердження бюджету з дефіцитом дозволяється у разі наявності обґрунтованих джерел фінансування бюджету.

Профіцит бюджету затверджується з метою погашення боргу, забезпечення встановленого розміру оборотного залишку бюджетних коштів та придбання цінних паперів.

Оборотний залишок бюджетних коштів – частина залишку коштів загального фонду відповідного бюджету, яка утворюється для покриття тимчасових касових розривів.

Оборотний залишок бюджетних коштів встановлюється у розмірі не більше 2 відсотків планових видатків загального фонду бюджету і затверджується у законі про Державний бюджет України (рішенні про місцевий бюджет).

На кінець бюджетного періоду оборотний залишок бюджетних коштів має бути збережений у встановленому розмірі.

Перевищення залишку коштів загального фонду бюджету над оборотним залишком бюджетних коштів на кінець бюджетного періоду становить вільний залишок бюджетних коштів, який використовується на здійснення витрат бюджету згідно із законом про

59

Державний бюджет України та/або змінами до нього (змінами до рішення про місцевий бюджет).

Вивчаючи друге питання, необхідно звернути увагу на те, що для покриття дефіциту бюджету необхідно знайти певні джерела отримання фінансових ресурсів. Якщо ж утворюється профіцит бюджету, необхідно визначити напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті профіциту.

Фінансування бюджету – надходження та витрати бюджету, пов'язані із зміною обсягу боргу, обсягів депозитів і цінних паперів, кошти від приватизації державного майна (щодо державного бюджету), зміна залишків бюджетних коштів, які використовуються для покриття дефіциту бюджету або визначення профіциту бюджету.

На практиці:

фінансуванням бюджету вважають групу певних фінансових операцій;

джерелами фінансування бюджетного дефіциту – види фінансових ресурсів;

дефіцитним фінансуванням – тип бюджетної політики. Фінансування бюджету характеризується такими ознаками:

операції з фінансування бюджету включають як надходження, так і витрачання бюджетних ресурсів;

у бюджеті фінансування відображається окремо, оскільки не належить ні до доходів, ні до видатків;

фінансування бюджету може бути як "позитивним" (при дефіциті бюджету), так і "від'ємним" (при профіциті бюджету);

операції з фінансування бюджету мають на меті: профінансувати бюджетний дефіцит, погасити державний борг, покрити тимчасові касові розриви при виконанні бюджету, забезпечити ліквідність бюджетного фонду.

Перераховані ознаки свідчать, що фінансування бюджету є ширшим і складнішим поняттям, ніж джерела фінансування бюджетного дефіциту.

У цілому операції з фінансування бюджету мають на меті забезпечити не лише покриття дефіциту (або напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті профіциту) , а й управління ліквідністю бюджету.

Класифікація фінансування бюджету містить джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, і напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті профіциту бюджету. Витрати на погашення боргу належать до складу фінансування бюджету.

Фінансування бюджету класифікується за: 1) типом кредитора (за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань); 2) типом боргового зобов'язання (за засобами, що використовуються для фінансування бюджету).

60