Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління корпоративними фінансами / Управління корпоративними фінансами Заоч.2013.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

1.3. Зміст навчальної дисципліни

УПРАВЛІННЯ КОРПОРАТИВНИМИ ФІНАНСАМИ”

Модуль 1. Теоретико-практичні основи управління корпоративними фінансами

Змістовий модуль 1. Загальні положення організації діяльності корпорацій

Тема 1. Особливості організації і функціонування корпорацій

Корпорація як тип організації підприємницької діяльності. Сутність корпорації як організаційно-правової форми організації акціонерного товариства. Переваги і недоліки функціонування корпорацій. Види акціонерних товариств. Відкриті і закриті АТ. Фінансові особливості створення і діяльності акціонерних товариств.

Реорганізація акціонерних товариств. Види реорганізації АТ, їх характеристика.

Система управління фінансами корпорацій. Поняття фінансового менеджменту корпорацій. Структура і функції фінансового менеджменту. Роль корпоративного управління у забезпеченні інтересів акціонерів. Механізми корпоративного управління. Методи внутрішнього і зовнішнього контролю. Моделі управління корпорацією: американська і німецька.

Формування і розвиток корпоративних відносин в Україні. Законодавча база корпоративних фінансів. Принципи корпоративного управління. Органи управління акціонерним товариством. Механізми контролю за діяльністю корпорацій в Україні.

Тема 2: Діяльність корпорацій на фінансовому ринку

Роль корпорацій на фінансовому ринку. Сегменти фінансового ринку. Основні учасники фінансового ринку. Первинний і вторинний фінансовій ринки. Параметри, що характеризують фінансовий ринок як об’єкт управління. Види товару, що пропонуються на внутрішньому фінансовому ринку. Використання коштів, отриманих на фінансовому ринку.

Операції з корпоративними цінними паперами на фондовому ринку. Емісія (первинна та додаткова) і розміщення цінних паперів на первинному ринку. Придбання і перепродаж власних цінних паперів на вторинному ринку. Подрібнення акцій. Консолідація. Обмін облігацій на акції. Рефінансування облігацій.

Формування і розвиток ринку корпоративних цінних паперів в Україні. Особливості формування корпоративних цінних паперів В Україні. Етапи розвитку фондового ринку України.

Державне регулювання випуску та обігу корпоративних цінних паперів у зарубіжних країнах і в Україні. Регламентація правил реєстрації випусків цінних паперів. Механізм втручання держави у функціонування ринку цінних паперів. Засоби контролю за функціонуванням фінансового ринку.

Тема 3: Витрати, дохід і прибуток корпорації

Склад витрат корпорації. Витрати явні і неявні. Класифікація витрат за економічним змістом, за формою обліку, за джерелами покриття, в залежності від рішень, що приймаються.

Умовно-постійні і умовно-змінні, прямі і непрямі витрати, поточні і капітальні, основні і допоміжні, одноелементні і комплексні, нормовані і ненормовані витрати.

Виручка (дохід) корпорації. Поняття виручки (доходу) корпорації. Види доходів, які враховуються у бухгалтерському обліку та при оподаткуванні прибутку. Основні і позареалізаційні доходи. Методика розрахунку виручки від реалізації продукції. Визначення дати прийняття доходів корпорацій до обліку. Доходи, що формують загальну виручку корпорації.

Цінова політика корпорації та її вплив на виручку від реалізації продукції. Основні принципи розробки цінової політики. Етапи розробки цінової політики. Фактори, що впливають на визначення цін на продукцію підприємства. Методи встановлення цін. Типові стратегії ціноутворення.

Формування кінцевого фінансового результату у бухгалтерській звітності. Сутність та функції прибутку. Методи планування прибутку. Види прибутку, що враховуються у фінансових розрахунках. Фактори, що впливають на величину прибутку. Відмінності між бухгалтерським прибутком і прибутком, що оподатковується. Види іншого прибутку і їх вплив на загальний фінансовий результат. Методика розрахунку валового прибутку.