Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Державні цільові фонди Заоч. 2012.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

3. Методичні рекомендації до Практичних занять

При контролі активності та систематичності роботи на практичних заняттях оцінці підлягають:

  • рівень знань, виявлений студентом у відповідях на практичні заняттях;

  • активність при обговоренні питань, що винесені на практичні заняття;

  • результати виконання тестування.

Модуль 1. Основи організації та функціонування державних цільових фондів

Змістовий модуль 2. Пенсійний фонд та інші фонди державного соціального страхування

Практичне заняття № 1

Тема 2. Система фондів державного пенсійного забезпечення

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички:

- визначення об'єкту обкладення єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- визначення розмірів відрахувань до Пенсійного фонду України;

- розрахунку на єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, інших внесків до Пенсійного фонду фізичними та юридичними особами;

- визначення видатків Пенсійного фонду.

План

1. Види доходів, що включаються до об’єкту обчислення єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування .

2. Порядок нарахування єдиного внеску з доходів найманих працівників.

3. Порядок нарахування зборів до Пенсійного фонду України з суб’єктів господарювання та фізичних осіб.

4. Визначення виплат з Пенсійного фонду України.

Методичні рекомендації

Для вирішення запропонованих завдань необхідно використовувати Порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування [22].

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їх сімей на отримання страхових виплат за діючими видами загальнодержавного соціального страхування.

Збір, облік коштів та контроль за повнотою сплати єдиного внеску згідно цього Закону покладається на органи Пенсійного фонду.

Єдиний внесок нараховується:

- для платників, що використовують працю найманих працівників на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами;

- для військових частин, підприємств, установ та організацій, що виплачують грошове забезпечення на суму грошового забезпечення, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності; допомоги або компенсації відповідно до законодавства.

- для фізичних осіб, що перебувають на загальній системі оподаткування на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та на суму доходу, що розподіляється між членами сім`ї фізичних осіб - підприємців, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

До членів сімей фізичних осіб - підприємців, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, належать дружина (чоловік), батьки, діти та інші утриманці, які досягли 15-річного віку, не перебувають у трудових або цивільно-правових відносинах з такою фізичною особою - підприємцем, але спільно з ним провадять підприємницьку діяльність і отримують від цього частину доходу;

- для фізичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, - на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе та членів сім`ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу;

- для застрахованих осіб, що отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності.

- для осіб, які працюють у сільському господарстві, зайняті на сезонних роботах, виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, творчих працівників (архітекторів, художників, артистів, музикантів, композиторів, критиків, мистецтвознавців, письменників, кінематографістів), та інших осіб, які отримують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Зазначений порядок нарахування внеску поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час або згідно з рішенням суду - середню заробітну плату за вимушений прогул.

Ставки єдиного внеску наведені у додатку А.

При виконанні третього завдання слід звернути увагу на окремі статті Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування”” від 22.10.1998 р. № 208-ХІV, а також Закон України “Про державний бюджет України” по роках. Згідно вказаних законодавчих актів додатково встановлено об’єкти обкладання збором до Пенсійного фонду України:

  • продаж безготівкової валюти – у розмірі 1,5%;

  • продаж ювелірних виробів – у розмірі 5%;

  • продаж автомобілів – у розмірі 3% від суми операції.

Крім того, збір також справлявся з послуг стільникового зв’язку, при реалізації тютюнових виробів та при продажу нерухомого майна. Не зважаючи на те, що Пенсійний фонд не входить до складу бюджету, зазначені внески було встановлено Законами України “Про державний бюджет України” на відповідний рік [9; 18].

Єдиний соціальний внесок передбачає також єдиний звіт. Форма звіту, порядок його заповнення та подання затверджена Постановою Правління Пенсійного Фонду України «Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №22-2 від 08.10.2010 року.

Звіти по персоніфікованому обліку подаються одним із таких способів:

1) в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком №7-7. У цьому разі звіт на паперових носіях не подається;

2) на паперових носіях, завірених підписом керівника-страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

3) на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих не перевищує п'ять осіб.

Починаючи з 2011 року щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним, персоніфікацію подають роботодавці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Додаток 4 (див. додаток Б) до Постанови №22-2 (за яким роботодавці заповнюють ярлик і таблиці 1, 5, 6 і 7 (для спецстажу) формується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону нараховується єдиний внесок.

У таблиці 1 (як і у всіх інших) грошові суми проставляються у гривнях з копійками. До шапки таблиці 1 додано нові відомості: «Код основного виду економічної діяльності», «Клас професійного ризику виробництва», відмітка про бюджетну установу, розшифрування за статями (скільки працює чоловіків і скільки жінок) тощо.

Таблиця 5 подається страхувальником у разі, якщо протягом звітного періоду:

а) було укладено або розірвано трудовий договір із застрахованою особою (цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про держреєстрацію їх як підприємців);

Таблиця 6 призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй зарплати (доходу) у звітному місяці. Такі відомості формуються з урахуванням кодів категорій застрахованих осіб.

Графа «Загальна сума нарахованої заробітної плати (доходу) (усього з початку звітного місяця)» за кожною застрахованою особою окремо формується з урахуванням такої черговості відображення виплат, за умови їх нарахування цій особі в одному звітному періоді:

а) сума нарахованої зарплати за видами виплат, що включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, — використовуються коди застрахованих осіб «01» для працівників і «02» для інвалідів. При цьому суми, нараховані за дні щорічних та додаткових відпусток, вносяться до вищезазначеної графи як суми нарахованої зарплати до поля відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці. Суми, що припадають на дні відпустки наступних місяців, включаються до поля наступних місяців і відображаються в наступних рядках за першим рядком;

б) сума допомоги по тимчасовій непрацездатності — суми виплат, нараховані за дні тимчасової непрацездатності, відображаються в окремих рядках за кодом категорії застрахованої особи «29» у полі відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на такий місяць. Графа «Сума нарахованої заробітної плати (доходу) у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок» за кожною застрахованою особою формується виключно з урахуванням вищезазначеної черговості виплат.

Графа 10 «Тип нарахування» заповнюється страхувальником лише у випадках, передбачених переліком кодів типу нарахувань 1 — 5:

1 — сума заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання якої перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду — середня заробітна плата за вимушений прогул;

2 — сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму єдиного внеску;

3 — сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно зменшено надміру нараховану суму єдиного внеску.

4 — сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку при перевірці органом Пенсійного фонду донараховано суму єдиного внеску;

5 — сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку при перевірці органом Пенсійного фонду зменшено надміру нараховану суму єдиного внеску.

На одну застраховану особу допускається кілька записів у таблиці 6, якщо протягом одного звітного періоду застрахованій особі були проведені виплати, нарахування яких здійснювалися за майбутні (відпускні) та минулі періоди.

Таблиця 7 формується та подається у разі визначення страхувальниками періодів (строків) трудової або іншої діяльності, що відповідно до законів1 зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію, а також періодів страхового стажу, не пов'язаних з трудовою та/або професійною діяльністю

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, платники єдиного та фіксованого податку самі за себе та членів своєї сім’ї, особи, що забезпечують себе роботою самостійно подають звіт не пізніше 1 квітня року наступного за звітним періодом. Звітним періодом для них є календарний рік. Звіт подається за формою згідно додатку 5 до Порядку [25].

Необхідно пильно слідкувати за проведенням пенсійної реформи, у зв’язку з тим, що розмір відрахувань та об’єкт обкладення збором до Пенсійного фонду в подальшому може бути змінено.

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Перелік виплат для опрацювання:

1. Виплата за листком тимчасової непрацездатності.

2. Витрати на відрядження у межах встановлених норм.

3. Витрати на відрядження понад встановлених норм.

4. Премії, заохочувальні виплати.

5. Матеріальна допомога.

6. Компенсація за невикористану відпустку.

7. Оплата підприємством вартості навчання у ВУЗі дітей працівників.

8. Вартість виданого спецодягу.

9. Компенсація за невикористану відпустку при звільненні.

10. Основна заробітна плата.

11. Додаткова заробітна плата.

Необхідно:

  1. Виділити з нижче перерахованих виплат:

  • виплати, що включаються до сукупного доходу при обчисленні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

  • виплати, що не включаються до сукупного доходу.

  1. Відповіді обґрунтувати законодавчими матеріалами.

  2. Проаналізувати особливості обчислення об’єкту нарахування єдиного внеску.

Завдання 2.

1. Протягом II кварталу на підприємстві "Берег" фонд заробітної плати склав 12380 грн. При веденні господарської діяльності підприємство здійснювало продаж валюти готівкою на загальну суму 3450 грн.

2. Підприємство "Надія" створено спілкою інвалідів (УТОГ). Кількість працюючих інвалідів 56 чоловік, загальна кількість працюючих - 103 чол. Фонд заробітної плати за II квартал склав 98470 грн., в тому числі фонд оплати праці інвалідів 28300 грн. Крім того, у травні підприємство реалізувало автомобіль ВАЗ 2101, ціна реалізації 5400 грн. (з ПДВ).

3. На підприємстві "Альфа" загальна кількість працюючих - 31 чол., в т.ч. 5 інвалідів. У II кварталі фонд заробітної плати склав:

травень - 24955 грн., в т.ч. інвалідам - 2511 грн.;

червень - 25005 грн., в т.ч. інвалідам - 2511 грн.

липень - 25100 грн., в т.ч. інвалідам - 2490 грн.

Термін виплати зарплати - 5 і 17 числа кожного місця.

4. Підприємство “Діамант” займається реалізацією ювелірних виробів. Протягом останнього кварталу виручка від реалізації ювелірних виробів склала 67,98 тис.грн. На підприємстві фонд оплати праці за квартал складає 5,6 тис.грн. Мінімальний розмір заробітної плати на підприємстві – 480 грн.

5. Підприємство “Шанс” займається реалізацією товарів народного споживання, зареєстровано як платник єдиного податку. Протягом кварталу фонд оплати праці найманих працівників склав 9985 грн. Обсяг виручки, що отримана у звітному періоді, складає 140015 грн.

6. Сільськогосподарське підприємство «Світанок» є платником фіксованого сільськогосподарського податку. Фонд заробітної плати у I кварталі поточного року склав 18120 грн., нарахована сума ФСП за цей період – 12380 грн.

Необхідно:

1. Визначити платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесків до Пенсійного фонду та об’єкт обчислення вказаних платежів.

2. Вирахувати суми внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесків до Пенсійного фонду.

Примітка: Ставки збору застосувати згідно з чинним законодавством.

Бібліографічний список

(2, 5, 10, 11, 12, 17 переліку обов’язкової літератури)

Практичне заняття № 2