Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Державні цільові фонди Заоч. 2012.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Тема 6. Державні цільові фонди спеціального призначення

Мета:

Поширити та закріпити знання студентів з питань правового регулювання створення та функціонування інших державних цільових фондів

План вивчення теми

1. Правові засади функціонування деяких державних цільових фондів в Україні (фонд приватизації, фонд сприяння конверсії і т.п.).

2. Визначення завдань та мета створення цих фондів.

Методичні рекомендації

В Україні перелік державних цільових фондів є значним і встановлюється залежності від потреб держави. Окремі фонди мають тимчасову дію і створені для проблем фінансування окремих галузей, акумуляції грошових ресурсів тощо.

Діяльність державних цільових фондів регулюється Конституцією України, законами та постановами Верховної Ради України, постановами Кабінету Міністрів України, законодавчими актами міністерств та відомств, яким ці фонди підпорядковуються.

Державні цільові фонди розподіляють на централізовані та децентралізовані. У залежності від такої класифікації, діяльність фондів може регулюватися місцевими органами влади: їх рішеннями та постановами.

Економічна спрямованість діяльності окремих державних цільових фондів вимагає їх відповідності до законодавчих документів, які регулюють інші питання. Так повноваження фондів встановлено не тільки відповідними до них законами, а й такими документами, як Закон України "Про банки і банківську діяльність", тощо.

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

Після вивчення програмного матеріалу необхідно виконати самостійну роботу, яка полягає у складанні структурно-логічних схем з опрацьованого матеріалу.

Питання для самоконтролю

1. Розкрийте особливості функціонування Фонду України сприяння конверсії.

2. Чи достатньо обґрунтоване створення та дія окремих цільових фондів, зокрема, фонду приватизації державного майна, інноваційного фонду тощо?

Теми для підготовки тез доповідей

1. Історичний огляд створення та функціонування державних цільових фондів в Україні за часів її незалежності.

2. Правові основи створення додаткових цільових фондів фінансових ресурсів в Україні.

Бібліографічний список

(37-47)

Тема 7. Позабюджетні фонди місцевих органів влади

Мета:

Поширити та закріпити знання студентів з питань функціонування спеціальних фондів місцевих органів влади в Україні.

План вивчення теми

1. Порядок формування коштів цільових фондів місцевих органів влади.

Методичні рекомендації

Правовою основою підготовки вказаного питання є Бюджетний Кодекс України та відповідні рішення місцевих органів влади про створення спеціальних фондів у складі місцевих бюджетів.

Для виконання тимчасових завдань місцеві органи влади можуть створювати спеціальні фонди у межах своїх бюджетів. Такі фонди не враховуються при обчисленні міжбюджетних трансфертів та використовуються тільки на цілі, передбачені відповідним рішенням місцевих органів влади.

Для залучення коштів місцевими органами влади можуть бути використані будь-які джерела, що не заборонені чинним законодавством.

При опрацюванні питання слід звернутися до статистичних даних у Дніпропетровській області або іншому регіону. Слід також звернути увагу на можливість подвійного оподаткування, зростання тиску на окремих суб’єктів господарювання, тобто на інший бік акумуляції коштів до спеціальних фондів місцевих органів влади в Україні.

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

Після вивчення програмного матеріалу необхідно виконати самостійну роботу, яка полягає у складанні структурно-логічних схем з опрацьованого матеріалу.

Питання для самоконтролю

1. Вкажіть передумови створення спеціальних позабюджетних фондів місцевих органів влади.

2. Чи мають такі фонди достатньо власних повноважень? Розкрийте їх взаємозв’язок з місцевими бюджетами.

Теми для підготовки тез доповідей

1. Повноваження місцевих органів влади щодо створення спеціальних фондів фінансових ресурсів.

Бібліографічний список

(1, 37-47)