Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Державні цільові фонди Заоч. 2012.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Тема 3. Система фондів державного соціального страхування

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички:

  • проведення розрахунку сум відрахувань до окремих фондів соціального страхування;

  • визначення строків сплати та подання звітності та фондів соціального страхування.

План

1. Порядок нарахування єдиного внеску до державних фондів соціального страхування.

2. Особливості відносин між фондами соціального страхування щодо страхових виплат та включення їх до об’єкту розрахунку таких внесків.

3. Порядок складання та подання звітності до фондів соціального страхування.

Методичні рекомендації

Виконання запропонованих завдань вимагає теоретичних знань, отриманих при вивченні Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.2000 № 1533-ІІІ, Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, що пов’язані з народженням і похованням” від 18.01.2001 № 2240-ІІІ, Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 01.04.2001, Постанови Кабінету Міністрів України від 18.05.1998 № 697, окремих статей Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 28.02.1991 №796-ХІІ та Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” від 21.11.1992 №2811-ХІІ.

При виконанні завдання 1 необхідно враховувати, що при обчисленні зборів до фондів соціального страхування до складу доходів фізичних осіб включаються основна та додаткова заробітна плата, виплати, що мають постійний характер, та інші виплати за умов звільнення працівника.

При виконанні завдання 2, 3 необхідно також керуватися Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» [11].

Слід враховувати відмінності при обчисленні об’єкту нарахування єдиного внеску до фондів соціального страхування фізичних та юридичних осіб, різні нормативи відрахувань до цих фондів. Необхідно також звернути увагу на пільги, що існують для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди, або тих, що створені всеукраїнськими спілками інвалідів.

Слід також звернути увагу на окремі положення Інструкції зі статистики заробітної плати , затвердженої Державним комітетом статистики України від 13 січня 2004 року № 5 із змінами та доповненнями. Згідно з пунктом 3.15 цієї Інструкції до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці, включаються витрати на відрядження: добові (у повному обсязі), вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення. Отже, витрати на відрядження, в тому числі понаднормативні добові витрати, не включаються до фонду оплати праці, і тому з них не справляються страхові внески на всі види загальнообов’язкового державного соціального страхування.

При виконанні завдання 4 слід спиратися не тільки на чинне законодавство, що регулює справляння внесків на всі види загальнообов’язкового державного соціального страхування, а й на такі, що регламентують впровадження спрощених режимів оподаткування, закони „Про державний бюджет України” на відповідний рік.