Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Збірник ситуаційних завдань 2012 .doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Передмова

Головне завдання економічної освіти – формувати активних економічних суб’єктів, здатних активно впливати на економічні процеси на мікрорівні, а також адекватно оцінювати дії держави на макрорівні. У зв’язку з цим, постає необхідність підвищення ефективності підготовки студентів у вищих навчальних закладах економічного профілю. Удосконалення форм і методів навчання вимагає впровадження в навчальний процес нових педагогічних технологій.

На сьогоднішній день особливу роль у навчанні відіграють активні форми і методи навчання.

Ситуаційні завдання як метод активного навчання допомагають у теоретичному і практичному аспекті підготовки спеціалістів. Цей метод розвиває вміння вирішувати проблеми, аналітично мислити й робити раціональні висновки.

Більшість ситуаційних вправ відтворюють реальні ситуації та ставлять учасників у такі умови, за яких вони муситимуть приймати рішення. Вирішення ситуаційних завдань дозволяє розглянути проблеми практичної діяльності, які не мають однозначного рішення, що також сприяє формуванню власної позиції у студента, розвитку критичного мислення, вміння працювати самостійно. В процесі вирішення таких завдань студент закріплює теоретичні знання, поповнює свої практичні навички, у нього розвивається самостійне мислення, проявляються та формуються організаторські здібності.

При застосуванні ситуаційних завдань винакає можливість здійснювати моделювання за реальною діяльністю майбутнього спеціаліста. У процесі вирішення ситуацій студент може не лише придбати нові знання, але й експериментувати з прийняттям різноманітних рішень. Навички вирішення конфліктних ситуацій можуть переноситися студентом з ігрової ситуації до реального життя, допомагаючи йому у міжособових проблемах, що виникають не лише у фаховій сфері.

Непередбачуваність ситуації робить її специфічною формою пізнавальної діяльності. Ситуаційні завдання збільшують результативність навчання за рахунок глибини і швидкості засвоєння інформації, дозволяють у короткий термін опанувати методами прийняття рішень.

Розв’язок ситуаційних завдань несе в собі такі навчальні цілі: навчання вирішення конкретного завдання; навчання аналізу вихідної ситуації, можливих альтернатив і їхніх наслідків для відповідного виду діяльності; перевірка рівня підготовки у відповідному виду діяльності; навчання прийманню управлінських рішень в екстремальних ситуаціях.

Метою видання є формування у студентів необхідних професійних знань, умінь та навичок шляхом розробки та запровадження у навчальний процес ситуаційних завдань з тем дисципліни «Облік в бюджетних установах» як інноваційного методу навчання.

МОДУЛЬ №1

Змістовий модуль 1. Облік в установах та організаціях, що перебувають на бюджеті

Тема 1. Організація бухгалтерського обліку виконання кошторисів бюджетних установ

Зміст та навчальні елементи теми

Предмет і метод бюджетного обліку. Кошторис бюджетної установи, його структура та значення для обліку використання бюджетних коштів.

Задачі бухгалтерського обліку виконання кошторисів бюджетних установ.

Основні положення з організації обліку виконання кошторисів бюджетних установ. Права та обов’язки головних бухгалтерів централізованих бухгалтерій та бюджетних установ.

Первинні бухгалтерські документи з обліку виконання кошторисів бюджетних установ, їх значення та порядок оформлення і зберігання.

Меморіальні ордери - накопичувальні відомості, їх призначення. Порядок їх ведення і зберігання.

Бухгалтерський баланс бюджетної установи.

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, його побудова та застосування.

Умови для модернізації бухгалтерського обліку в державному секторі відповідно до Бюджетного кодексу України.

Ключові терміни і поняття

бюджетні установи, кошторис бюджетної установи, предмет обліку в бюджетних установах, об’екти обліку, форми обліку, документ, баланс, актив, пасив, видатки, доходи, план рахунків

Мета заняття

закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички щодо організації бухгалтерського обліку виконання кошторисів бюджетних установ