Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Збірник ситуаційних завдань 2012 .doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Звітність бюджетних установ

Тема 5.

Звітність бюджетних установ

Склад бухгалтерської звітності бюджетних установ.

Підготовча робота до складання річного звіту.

Інвентаризація основних засобів, матеріальних запасів, грошових коштів та розрахунків. Відображення в обліку результатів інвентаризації.

Перевірка повноти бухгалтерських записів, що передували річному заключенню рахунків. Бухгалтерські записи з укладання рахунків поточного обліку.

Порядок складання та подання річної бухгалтерської звітності.

Ключові терміни і поняття

Звітність, інвентаризація, заключення рахунків

Мета заняття

закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички щодо проведення інвентаризації та відображення в обліку її результатів

Методичні рекомендації

При виконанні ситуаційних завдань треба керуватись Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ і організацій і Порядком його застосування, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України, Інструкцією про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України, Інструкцію з обліку основних засобів та інших необоротних активів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України, Інструкцією зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, затвердженою наказом Головного управління Державного казначейства України, Державного комітету статистики України , Інструкцією про порядок списання основних засобів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України, Інструкцією про складання типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України, Інструкцією з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу, затвердженою наказом Державного казначейства України та іншими нормативними документами.

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Чергова інвентаризація бібліотечних фондів (станом на 01.10.) виявила недостачу художньої літератури, яка значиться на балансі з 1997 року. За читацьким формуляром книга була у користуванні учня, який перейшов в поточному році в іншу школу і не повернув книгу. За даними Інвентарної книги, інвентарний номер примірника - 3245128, він вступив до бібліотеки в жовтні 1997 р., його первісна вартість - 12 грн.

Як відобразити цю операцію у бухгалтерському обліку?

Завдання 2.

При інвентаризації в приймальному відділенні станції швидкої допомоги недорахувалися автоматичного тонометра Omron M2 Compact. Його придбали спочатку листопаді 2009 року за благодійні кошти (первісна вартість - 444 грн.) І відразу передали у відділення. За обліковими данними його проіндексована первісна вартість - 454,21 грн., Нарахований знос - 227,11 грн., Балансова (залишкова) вартість - 227,10 грн. За рішенням керівника нанесені збитки повинна відшкодувати старша медсестра.

Зауважимо, що знос був нарахований 31.12.09 на суму 222грн. (444грн. х 50%), а в лютому 2010р. проведена індексація первісної вартості та нарахованого зносу на коефіцієнт 1,023.

Як відобразити цю операцію у бухгалтерському обліку?

Завдання 3.

У жовтні в міській лікарні проводили інвентаризацію, внаслідок чого виявлено надлишки медикаментів - три туби Мометазону по 15 р. (крем - 0,1%).

Враховуючи ціни аналогічних лікарських засобів, інвентаризаційна комісія оцінила кожен з них в 36,90 грн.

Як відобразити цю операцію у бухгалтерському обліку?

Завдання 4.

При інвентаризації комісія виявила надлишки меблів: 3 столи і 1 шафу. Згідно з актом про оцінку їх вартість складає, відповідно, 450 і 630 грн.

Як відобразити цю операцію у бухгалтерському обліку?

Завдання 5.

На підставі інвентаризації бюджетна установа оприбуткувала кондиціонер вартістю 3500 грн., ксерокс – 850 грн., знос – 50 % і дві пачки паперу по ціні 45 грн. кожна.

Як відобразити в обліку ці операції?