Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Збірник ситуаційних завдань 2012 .doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

При виконанні ситуаційних завдань треба керуватись Бюджетним кодексом України, Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ і організацій і Порядком його застосування, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України, Інструкцією про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженого наказом Державного казначейства України, наказом Міністерства праці та соціальної політики України, наказом, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.20010р. № 134 Про впорядкування умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери, наказом Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 Про впорядкування умов праці та затвердження тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р, № 1096 Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності: та іншими нормативними документами.

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Вчителю на поточний навчальний рік по тарифікації була встановлено тижневе навантаження в обсязі 19 годин фізичного виховання. За проведення позакласної роботи з цього предмету він отримує доплату в розмірі 10% ставки. До 20 квітня у нього була перша кваліфікаційна категорія, якій відповідає 11 тарифний розряд і місячна тарифна ставка - 1117 грн. (567грн. * 1,97). З 20 квітня йому встановлена друга кваліфікаційна категорія і 10-й тарифний розряд, якому відповідає тарифна ставка - 1032 грн. (567грн. * 1,82).

Як нарахувати заробітну плату вчителю за квітень?

Завдання 2.

Робітник хворів з 4 по 11 січня. Лист з тимчасовій непрацездатності наданий 12 січня. В цей день комісією з соціального страхування прийнято рішення про його сплату. На підставі рішення комісії:

  1. нарахована допомога з тимчасовій непрацездатності у розмірі 550 грн., у тому числі:

  • оплата перших 5 днів тимчасовій непрацездатності – 330 грн.;

  • допомога з тимчасовій непрацездатності за рахунок ФССТВП – 220 грн.;

  1. складено заява-розрахунок для надання у робочій орган ФССТВП. Заява-розрахунок надано 14 січня.

Сума заробітної плати робітника за першу половину січня (за 12.13.14 січня) склала 375 грн. 14 січня йому виплачено аванс у розмірі 320 грн. та лікарняні за перші 5 днів тимчасової непрацездатності у розмірі 280 грн.

25 січня отримано кошти від ФССТВП, які повинні бути виплачені у день, передбачений для виплати зарплати (31 січня).

Всього за січень робітнику нарахована зарплата за фактично відпрацьовані дні у сумі 2375 грн. Робітник не має права на податкову соціальну пільгу.

Як відобразити в обліку ці операції?

Завдання 3.

Вихователь першої категорії (11-й тарифний розряд за ЄТС) з 11-річним стажем педроботи заміщав тимчасово відсутнього колегу в жовтні 2011 року відпрацював 36 годин.

Необхідно нарахувати додаткову заробітну плату за заміщення відсутнього працівника.

Примітка. Дані балансу робочого часу на 2011 рік, середньомісячна норма годин на ставку в 2011 рік при тижневому навантаженні:

20 годин - 83,7 год (1004 год: 12 міс.) Для вчителів-логопедів, вчителів-дефектологів дошкільних навчальних закладів (пп. «в» п.64 Інструкції № 102);

25 годин - 104,6 год (1255 год: 12 міс.) - Для вихователів, що працюють з дітьми, що мають недоліки в розумовому або фізичному розвитку;

24 години - 100,4 год (1204,8 год: 12 міс.) - Для музичного керівника;

30 годин - 125,5 год (1506 год: 12 міс.) - Для вихователів, що працюють з дітьми в групах загального призначення, інструктор з фізкультури.

Завдання 4.

Музичний керівник другої кваліфікаційної категорії (8-й тарифний розряд за ЄТС) зі ставкою зарплати 961грн. і педстажу більше 20 років заміщав на час хвороби свого колегу і відпрацював додатково 42 години.

Необхідно нарахувати додаткову заробітну плату за заміщення відсутнього працівника.

Завдання 5.

Вчитель-логопед (12-й тарифний розряд) має по тарифікації 10-годинну тижневу навантаження (0,5 ставки). Починаючи з жовтня 2011 року він буде виконувати додаткову педработу в обсязі 20 тижневих годин у зв'язку з відходом колеги в декретну відпустку. Педстаж - 13 років.

Необхідно нарахувати додаткову заробітну плату за заміщення відсутнього працівника.

Тема 4.

Облік необоротних активів, матеріальних запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів

Зміст та навчальні елементи теми

Облік основних засобів. Склад та групування основних засобів у бюджетних установах. Задачі обліку основних засобів. Оцінка основних засобів. Порядок оформлення надходження, переміщення та вибуття основних засобів. Синтетичний та аналітичний облік основних засобів. Порядок нарахування та облік зносу основних засобів.

Облік інших необоротних матеріальних активів.

Облік нематеріальних активів.

Облік матеріальних запасів. Склад, призначення матеріальних запасів (цінностей) та організація їх обліку у бюджетних установах. Порядок документального оформлення надходження і видачі матеріалів і продуктів харчування та їх облік на складі. Синтетичний та аналітичний облік матеріальних запасів у бухгалтерії.

Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів. Склад і групування малоцінних та швидкозношуваних предметів. Порядок прийому та списання з балансу малоцінних і швидкозношуваних предметів. Синтетичний та аналітичний облік малоцінних і швидкозношуваних предметів.

Ключові терміни і поняття

Необоротні активи, основні засоби, знос основних засобів, нематеріальні активи, матеріальні запаси, малоцінні та швидкозношувані предмети

Мета заняття

закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички щодо обліку необоротних активів, матеріальних запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів