Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Збірник ситуаційних завдань 2012 .doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Бюджетні установи здійснюють свою діяльність за рахунок коштів відповідного бюджету. При виконанні ситуаційних завдань треба керуватись

Бюджетним кодексом України, Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ і організацій і Порядком його застосування, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України, Інструкцією про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженого наказом Державного казначейства України, та іншими нормативними документами, Інструкцією про відкриття реєстраційних рахунків органами Державного казначейства України, затвердженого наказом Головного управління Державного казначейства України від 09.04.1997 р. № 32, Положенням про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 01.08.2001 р. № 311.

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Працівник отримав аванс на відрядження частково готівкою, а частково – на платіжну картку. У який термін він повинен звітувати: до закінчення п ятого чи третього банківського дня? У яких випадках дозволено повертати суму надміру витрачених коштів у відрядженні до закінчення 10-го або 20-го дня?

Завдання 2.

Районна поліклініка отримала готівку у банку на виплату заробітної плати. Державна казначейська служба потребує доручення на отримання готівки. Чи необхідно надавати платіжне доручення? Який документ є підтверджувальним при реєстрації фінансових зобов’язань з оплати праці?

Завдання 3.

Державна наукова бібліотека отримала від видавництва «Наукова думка» за накладною 30 безоплатних екземплярів книг на загальну суму 1540 грн.

Як відобразити в обліку дану операцію?

Завдання 4.

Спеціалізована ДЮСШ (утримується за рахунок держбюджету, неплатник ПДВ) здає в почасову оренду малий спортивний зал площею 80 кв. м.. Приміщення орендують для проведення занять зі спортивної аеробіки. Міцність освітлювальних приладів даного залу складає 1400 Вт/год. Тариф за електроенергію в червні – 68,05 коп. (2-й клас напруги) за один кВт/год без ПДВ, з ПДВ – 81,66 коп.. Зал орендують у вечірній час на 2 години.

Як розрахуватися за електроенергію?

Завдання 5.

Обласна лікарня (платник ПДВ) в червні надала звільнені від ПДВ стоматологічні послуги на суму 25 тис. грн., а також послуги медичного обслуговування спортивних змагань на суму 12 тис. грн. (в т. ч. ПДВ – 2 тис. грн.).

В цьому ж місяці отримані та оплачені послуги з ремонту медобладнання, яке лікарня використовує як у пільговій діяльності, так і в тій, що обкладається податком, на суму 6 тис. грн. (в т. ч. ПДВ – 1 тис. грн.).

Облік витрат по ПДВ в закладі ведуть на субрахунку 641/1 «Розрахунки з ПДВ», а для нерозподіленого ПДВ – субрахунок нижчого порядку, наприклад, 641/11

Як відобразити дані операції у бухгалтерському обліку?

*Коефіцієнт розподілу = (12000 - 2000) / (12000 – 2000 + 25000) = 0,2857, тоді ПК = 0,2857 х 1000 = 285,70 грн..

Завдання 6.

Бюджетна установа (не є платником ПДВ) отримала в Фонді соціального страхування санаторно-курортну путівку вартістю 2800 грн.. За протоколом комісії соцстраху застрахованій особі путівку надали з частковою оплатою її вартості – 30 %.

Як відобразити дані операції у бухгалтерському обліку?

Тема 3.

Облік розрахунків

Зміст та навчальні елементи теми

Розрахунки, їх види та причини виникнення у процесі виконання кошторисів бюджетних установ. Задачі обліку розрахунків.

Розрахунки з робітниками та службовцями по заробітній платі. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з робітниками та службовцями (нарахування, утримання, виплата).

Облік розрахунків із стипендіатами та аспірантами.

Облік розрахунків з депонентами.

Облік розрахунків з бюджетом.

Розрахунки з соціального страхування. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з органами соціального страхування.

Розрахунки з Пенсійним фондом.

Розрахунки з іншими дебіторами та кредиторами, розрахунки у порядку планових платежів, розрахунки за спеціальними видами платежів: розрахунки з батьками за утримання дітей у дитячих дошкільних закладах. Облік цих розрахунків.

Розрахунки з підзвітними особами. Правила оплати видатків зі службових відряджень.

Ключові терміни і поняття

бюджетні установи, кошторис бюджетної установи, предмет обліку в бюджетних установах, об’екти обліку, форми обліку, документ, баланс, актив, пасив, видатки, доходи, план рахунків

Мета заняття

закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички щодо обліку грошових коштів, доходів та видатків загального та спеціального фондів.