Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Інвестування денне 2012.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Проблемні питання

  1. Чи можуть бути інвестиції в товарній формі?

  2. Чи є які-небудь переваги в адміністративно-плановій моделі інвестування?

  3. Чи всі матеріальні цінності можна вважати інвестиціями?

  4. Чи тотожні поняття «інвестиції» та «капіталовкладення» ?

  5. Чи тотожні поняття «інвестиційна стратегія» і «інвестиційна діяльність підприємств»?

  6. Яка різниця між інвесторами та учасниками інвестиційної діяльності?

  7. Чи тотожні поняття «кругообіг інвестицій» і «інвестиційний цикл»?

  8. Чи може здійснювати інвестиції окрема людина?

  9. Який взаємозв’язок між відтворенням і інвестиціями?

  10. Що таке інвестиційний товар?

Теми для підготовки доповідей

  1. Роль держави як суб’єкта інвестиційної діяльності та її інвестиційні інститути.

  2. Визначення стратегічних напрямів інвестиційної діяльності.

  3. Роль інвестицій у розвитку економіки країни.

  4. Потреба зміни інвестиційної стратегії в Україні.

Бібліографічний список

[1; 2; 3; 6; 7; 10; 11; 13;]

Змістовий модуль 2. Види інвестицій

Семінарське заняття 2.

Тема 3. Фінансові інвестиції

Тема 4. Інвестиції в засоби виробництва

Мета заняття:

поглибити та систематизувати знання студентів щодо понять «фінансові інвестиції», «інвестиційний ринок», «реальні інвестиції».

План заняття

  1. Поняття фінансових інвестицій, їх класифікація.

  2. Інвестиційний ринок, його характеристика.

  3. Ринок фінансових ресурсів.

  4. Національна депозитарна система.

  5. Біржові індекси.

  6. Управління портфелем цінних паперів.

  7. Понятті реальних інвестицій та їх об’єкти.

  8. Класифікація реальних інвестицій.

  9. Показники, що характеризують реальні інвестиції.

  10. Джерела фінансування інвестицій підприємства.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Перше питання почніть з вивчення такого поняття як фінансові інвестиції. Під ними слід розуміти вкладення коштів в різні фінансові інструменти, серед яких найбільш значну частку складають цінні папери. Обов’язково ознайомтесь із Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів». Зверніть увагу на взаємозв’язок понять: «фінансовий ринок», «грошовий ринок», «інвестиційний ринок», «фінансові інвестиції».

У другому питанні з’ясування потребує поняття «інвестиційний ринок». Це – складне динамічне економічне явище, яке характеризується такими основними елементами, як інвестиційний попит і пропозиція, конкуренція, ціна. В економічних публікаціях зустрічаються різні підходи до розуміння інвестиційного ринку, зверніть на це увагу. У найбільш загальному вигляді інвестиційний ринок може розглядатися як форма взаємодії суб’єктів інвестиційної діяльності, які створюють попит і пропозицію на інвестиційні ресурси.

Готуючи третє питання, пригадайте, які цінні папери діють на фондовому ринку України, їх характерні ознаки. Згадайте визначення цінного паперу. Ринок цінних паперів в Україні складається з ринків акцій, державних та муніципальних облігацій внутрішньої позики, облігацій підприємницьких структур, казначейських зобов’язань, векселів, інвестиційних, ощадних і компенсаційних сертифікатів, облігацій зовнішньої позики. Зверніть також увагу на інші фінансові інструменти: депозити, паї і т. ін.

Залежно від стадії обігу цінних паперів розрізняють первинний та вторинний ринки. Необхідно знати, які цінні папери до якого ринку належать.

Приділіть особливу увагу вивченню нового для вас поняття «депозитарна система». З’ясуйте для чого необхідне функціонування депозитаріїв, зберігачів, реєстраторів. Ознайомтесь з основними функціями Національного депозитарію.

Розглядаючи п’яте питання, ознайомтесь з основними світовими біржовими індексами і методиками їх розрахунку. Окремо визначте біржові індекси, що розраховуються в Україні.

При підготовці останнього питання студенти повинні зрозуміти, що на сучасному етапі розвитку інвестиційна активність індивідуальних інвесторів та юридичних осіб передбачає вкладання надлишкових (тимчасово вільних) коштів не в один, а у велику кількість інвестиційних об’єктів, генеруючи тим самим певну їх сукупність. Такий метод отримав назву «портфельного» інвестування.

Сформована сукупність об’єктів фінансового і реального інвестування, що призначена для реалізації попередньо розробленої стратегії відповідно до інвестиційних цілей, і є інвестиційний портфель.

Ознайомтесь із теорією «інвестиційного портфелю» американського вченого Т. Марковича. Це допоможе засвоїти, як і з якою метою здійснюється управління інвестиційним портфелем. Треба мати на увазі, що будь-який інвестиційний портфель формується згідно з принципами, які випливають з інвестиційної стратегії. Принципи відповідності складу портфеля інвестиційній стратегії компанії передбачають залучення до портфеля таких проектів, які б забезпечили інвестору реалізацію його стратегічних цілей.

Вивчення питань наступної теми необхідно починати з повторення таких понять як «засоби виробництва», «виробничий капітал», «виробничі фонди», «основний капітал», «оборотний капітал», «нематеріальні активи», з якими Ви зустрічалися вже при вивченні таких курсів як політична економія, фінанси підприємств.

Необхідно зверніть увагу на те, що фінансові і реальні інвестиції – поняття не тотожні. Перші є вкладення в цінні папери, а другі – вкладення в основні фонди та на приріст матеріально-виробничих запасів.

У зв’язку з різноманітністю реальних інвестицій, визначаюсь багато їх видів. За певними ознаками згрупуйте їх і охарактеризуйте класифікації реальних інвестицій.

З метою економічного аналізу реальних інвестицій в світовій практиці застосовують декілька показників. Перш за все це обсяг реальних інвестицій. Важливим показником є також норма інвестицій або норма нагромадження. Охарактеризуйте їх та інші.

При підготовці цього питання також треба засвоїти структуру виробничих фондів інвестиційної сфери. Вона складається під впливом ряду техніко-економічних особливостей будівництва, НТП, місцезнаходження підприємства та ін. Однією з особливостей структури є високий рівень (наприклад, в будівництві у порівнянні з промисловістю) активної частини фондів. Важливим в цьому питанні є такий аспект, як методи оцінки фондів. Зверніть увагу, що таке індексація і для чого вона проводиться. Вивчаючи матеріал про методи оцінки фондів, треба повторити питання про амортизацію..

Потребує вивчення і питання про показники використання основних виробничих фондів.

Продовжуючи це питання повторіть економічну категорію – «оборотний капітал». Поряд з поняттям «оборотні фонди» використовується поняття «фонди обігу». Треба знати, як відбувається кругообіг цих видів капіталу, а також їх особливості. Функція, склад, структура оборотних засобів інвестиційної сфери також необхідно прочитати та занотувати. До складу третього питання відноситься також питання про показники використання оборотних засобів. Зверніть увагу, що поруч із загальними показниками, що характеризують оборотні засоби, розраховують й часткові по відповідних елементах, - наприклад, виробничим запасам, незавершеному будівництву. Розраховуючи ці показники, треба мати на увазі, що середні залишки оборотних коштів визначаються по конкретних елементах, а сума обороту і кількість днів розрахункового періоду залишаються такими, які прийняті при розрахунках загальних показників оборотності.

Охарактеризуйте особливості визначення потреби в інвестиціях, в залежності від місця підприємства на ринку. Пригадайте джерела інвестицій. Назвіть недоліки та переваги внутрішніх та зовнішніх джерел. Продумайте також питання про вплив НТП на необхідність оновлення обладнання. За рахунок яких методів це можливо здійснити на підприємстві.

Ключові терміни і поняття:

фінансові інвестиції, реальні інвестиції, фінансові активи, акція, облігація, інвестиційний портфель, диверсифікація, портфель цінних паперів, портфель реальних проектів.