Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
102.4 Кб
Скачать

Передмова

Навчально-методичний посібник із дисципліни "Соціально-економічна статистика" розроблений для студентів денної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” за напрямом підготовки 6.030508 "Фінанси і кредит".

Метою вивчення дисципліни "Соціально-економічна статистика" є формування здатності і готовності майбутніх фахівців у галузі фінансів і економіки до комплексного статистичного дослідження масових соціально - економічних явищ і процесів для здійснення обліково-статистичної, аналітичної, контрольної та інформаційної функцій. Набуття їх можливе шляхом вивчення методів і прийомів збирання, оброблення та аналізу інформації стосовно масових економічних і соціальних явищ і процесів, тенденцій їх розвитку та взаємозв’язку.

Навчально-методичний посібник "Соціально-економічна статистика" призначений для надання допомоги студентам денної форми навчання у вивченні даної дисципліни. Він включає тематичний план та програму курсу, де представлено основні питання модуля 1 «Макроекономічна та соціальна статистика» за трьома змістовими модулями. Навчально-методичний посібник "Соціально-економічна статистика" є доповненням до курсу лекцій з даної дисципліни, що деталізує практичне спрямування тем, які розглядаються. В ньому наведено рекомендації щодо методики і послідовності самостійного опанування тем кожного змістового модуля дисципліни, тестові завдання для поточного тестового контролю (ПТК). Він містить методичні рекомендації до практичних і семінарських занять, приклади розв’язку типових задач, тематику та методичні рекомендації до виконання індивідуальних науково-дослідних завдань.

Безумовно, розуміння статистичної природи масових соціально-економічних явищ, пізнавальних властивостей статистичних показників, умов їх застосування в будь-якому дослідженні є основою для правильного сприйняття і практичного використання статистичної інформації, на яких ґрунтуються кваліфіковані висновки та надійні прогнози. Тому основна частина посібника спрямована на розв’язання різноманітних статистичних задач, завдань та ситуаційних вправ, індивідуальних науково-дослідних завдань, без чого не можна набути відповідних навичок.

Таким чином, виконання різного тину завдань поточного модульного контролю допоможе студентам оволодіти знаннями і отримати практичні навички із проведення основних етапів статистичного дослідження, визначення статистичних показників та використання найбільш універсальних прийомів та методів статистичного аналізу економічних і соціальних явищ і процесів. Посібник містить також список рекомендованої основної та додаткової літератури, посилання на електронні адреси Internet-ресурсів.

1. Програма навчальної дисципліни

    1. Опис дисципліни

Навчально-методичний посібник із дисципліни «Соціально-економічна статистика» розроблений у відповідності з програмою навчальної дисципліни, складеною за освітньо-професійною програмою бакалавра за галуззю знань0305 "Економіка та підприємництво"напряму підготовки 6.030508  «Фінанси і кредит».

Мета: формування сучасної системи знань та умінь збирання, оброблення й аналізу інформації стосовно масових економічних і соціальних явищ та процесів для прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Завдання: вивчення методів і прийомів комплексного статистичного дослідження масових економічних і соціальних явищ і процесів, тенденцій їх розвитку у взаємозв’язку та взаємообумовленості.

Предмет: розміри і кількісні співвідношення між масовими економічними і соціальними явищами та процесами, закономірності їх формування, розвитку, взаємозв’язку.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни «Соціально-економічна статистика»: