Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цаль лаба.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
82.73 Кб
Скачать

Завдання 4

Перед будь-якою компанією, що починає працювати на ринку завжди встають питання: «Що таке Компанія? Для чого працюємо?

У якому напрямку розвитку необхідно планувати і концентрувати ресурси? Яка стратегія розвитку і т.д.». Саме допомогти відповісти на ці питання і допомагає розробка меморандуму підприємства або організації.

Під меморандумом організації розуміється: констатація філософії і призначення організації, глобальна мета, система поглядів на положення і роль даної організації на ринку і на перспективи її розвитку, декларація принципів функціонування організації, дійсні наміри керівників, статус і сенс існування організації і т.д.

Підхід до форми і змісту меморандуму надзвичайно різноманітний, кожна фірма або підприємство намагається різними способами сформулювати свої мети, плани, філософія, місію.

Наприклад: АТ "Компанія Славутич" займається виробництвом полі матеріалів. Для розробки меморандуму можна взяти таку схему його побудови:

• Філософія й етика ведення бізнесу. Система цінностей.

• Споживачі продукції організації.

• Надані продукти і послуги.

• Області діяльності і ринки. Географія ринків.

• Зобов'язання по стабільності існування і розвиткові в частині клієнтів, продуктів і послуг, ринків і технологій.

• Технології. Відношення фірми до впровадження передових технологій.

• Концепція керування. Переваги в порівнянні з конкурентами.

• Турботи фірми про суспільну особу і регіон де ведеться бізнес.

• Зобов'язання перед працівниками. Турбота про них. Цінність працівника для фірми.

АТ "Компанія Славутич" реалізує ідеологію “Загальної долі”, що припускає сполучення інтересів працівників, акціонерів, постачальників і покупців. Для компанії однаково важливий прибуток для акціонерів і доходи працівників, а так само взаємовигідна спільна діяльність з постачальниками і повне задоволення потреб покупців.

Концепція бізнесу, реалізованого Компанією, полягає в багапрофільному виробництві товарів, що забезпечують потреби широкого кола покупців.

Розробка меморандуму організації забезпечує досягнення декількох цілей: меморандум організації дає суб'єктам зовнішнього середовища представлення про організації, її філософії, сферах бізнесу, принципах і т.д. Іншими словами є суспільно - політичною характеристикою (візитною карткою підприємства).

Робота над формулюванням меморандуму і сам документ сприяє єднанню усередині організації, створенню корпоративного духу. Створюються умови для більш ефективного керування організацією, є відправною крапкою для розробки стратегічних планів, організаційної структури, розширює зміст і зміст діяльності кожного працівника.

Завдання 5

Зростання спеціалізації окремих робіт обмежується можливостями з їхньої координації. Вирішити цю проблему можливо якщо згрупувати подібні роботи по їх виконавцям. Цей процес має назву - департаментизація. Завдяки департаментизації організація може розширятися безмежно.

Існують різні підходи до групування, основними з яких є - групування робіт навколо ресурсів і навколо результатів. Базуючись на конкретному підході, теорія управління виокремлює чотири основні типи департаментизації:

1) лінійна департаментизація - передбачає відносну автономність в роботі. Простий тип департаментизації, одномірні зв'язки, широко використовується при організації робіт у низових ланках. Це лінійний тип організаційної структури;

2) функціональна департаментизація - роботи групуються навколо ресурсів (відділ планування, відділ кадрів, відділ фінансів і т.ін). Різновиди цієї департаментизації групування робіт за процесом - по типу виробництва (штучне, масове, дослідне); за технологією - по типу обладнання (механізація, автоматизація, роботизація).

3) дивізіональнадепартаментизація - роботи групуються навколо результатів. Різновиди: по продукту; по споживачу; по ринку. Відповідає дивізіональній структурі управління.

Продуктова департаментизація використовується в багатопродук-тових диверсифікованих компаніях або багатонаціональних; споживча департаментизація формується навколо кінцевого споживача продукції (послуги для дітей, для промислововсті і т.ін); ринкова департаментизація - по відношенню до географічних і галузевих ринків. У науковій і державній галузі управління цей тип департаментизації має назву проектного або програмного управління.

4) матрична департаментизація - це збалансований компроміс між розподілом і групування робіт навколо ресурсів і навколо результатів. Це найскладніший тип департаментизації, але й найефективніший. До матричної структури звертаються тоді, коли потрібна складна система реакцій на вплив факторів зовнішнього середовища.При матричній структурі у працівника є одночасно два керівники, що мають рівні права: функціональний і продуктовий. Створюється і функціонує одночасно декілька цільових груп, представники яких залишаються в підрозділах, що їх делегували і, одночасно, підпорядковуються новому керівнику - матрична структура управління.

Таким чином розглянувши всі типи департаментизації можна сказати, що в даному завданні більш доцільно використати лінійний тип департаментизації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]