Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
747.62 Кб
Скачать

1.Інформатика та інформація

Привіт, друже! Ти вже майже дорослий, вмієш читати, писати, рахувати, складати алгоритми. Ти вмієш також користуватися комп’ютером, знаєш назви його складових частин та їх призначення, а, можливо, ще маєш навички створення за допомогою комп’ютера чудових малюнків. Мабуть, ти вивчав це на уроках комп’ютерної грамотності, які проводяться у вашій школі. Починаючи з цього дня ми разом вивчатимемо основи комп’ютерної грамотності.

Що ж таке – ІНФОРМАТИКА? Спробуємо дати відповідь на це запитання. Напевно, інформатика – це наука. І як кожна наука, інформатика повинна чимось займатись – щось вивчати. Предметом вивчення інформатики є ІНФОРМАЦІЯ! (Комп’ютер є лише засіб для роботи з інформацією).

Отже, ІНФОРМАТИКА – ЦЕ НАУКА ПРО І Н Ф О Р М А Ц І Ю.

Але в тебе повинно виникнути нове і дуже доречне питання: а що ж таке інформація? Точну, правильну відповідь на це запитання дати неможна. Так само в математиці не можна сказати, що таке число, а в геометрії – що таке точка чи пряма. Отже, ІНФОРМАЦІЯ – це, так зване, неозначуване поняття. Ми можемо лише навести приклади різних її видів та приклади роботи з нею.

Під інформацією ми розуміємо ті відомості, які щоденно отримуємо від друзів, батьків, вчителів, з газет та журналів, радіо, телебачення тощо.

Інформація може подаватися в усній формі та сприйматися на слух (наприклад, коли товариш розповідає тобі по телефону, що вчителька захворіла, і замість математики завтра буде малювання). Інформація може бути подана і в письмовій формі (коли, наприклад, ти читаєш записку від мами або пишеш другові листа), сприймається така інформація за допомогою зору. Інші органи відчуттів також дають нам змогу сприймати різного роду інформацію: органи дотику – про те, що їжачка чи котика ти гладиш з заплющеними очима, органи нюху – про готові пиріжки в бабусі на кухні, а органи смаку безпомилково нададуть тобі інформацію про те, що ти їси – тістечко чи вівсяну кашу.

А що ж можна робити з інформацією? Щоб з’ясувати, які існують види роботи з інформацією, проведемо аналогію із збиранням грибів. Гриби спочатку відшукують, потім збирають, обробляють (миють, чистять, висушують, готують), зберігають. Можна, навіть, пригостити когось. Так само й з інформацією: її збирають, обробляють, зберігають, передають, використовують. Наведемо інший приклад. Ти сидиш на уроці історії і слухаєш пояснення вчителя – отримуєш інформацію (вчитель надає інформацію). Якісь важливі факти ти записуєш до свого зошита – обробка інформації. Далі ця інформація зберігатиметься в зошиті (а щось, можливо, і в голові). Може так статися, що питання домашнього завдання тобі доведеться шукати в книжках, скажімо, про свята чи про знаряддя праці на території Київської Русі.

Отже, інформацію можна збирати, отримувати, обробляти, зберігати та передавати.

Ти напевне, читав або чув, що в стародавні часи люди вважали, що земля плоска і пливе в безмежному океані на трьох китах. Звичайно, ми – знаємо і розуміємо, що це зовсім не так. Але, якщо б ми зараз дали сучасні імена цим трьом китам, то ми б сказали:

РЕЧОВИНА, ЕНЕРГІЯ, ІНФОРМАЦІЯ – це ТРИ «КИТИ».

Давай більш детально розглянемо ці поняття, а саме: з чого складається весь оточуючий нас світ?

По-перше, з величезного розмаїття різних видів речовин. Це тверді та м’які тіла. З їх комбінацій утворені повітря, скелі, лава вулкана. А ще ти, твої батьки та друзі, твої вчителі, усі люди, усі тварини і рослини. З речовин утворюються і підручник, і полуничка, і морозиво, і кросовки, і автомобілі, і ще багато-багато чого. Отже, речовина є першим «китом» Всесвіту.

По-друге, складовою частиною світу є енергія в різних її виглядах. Це і енергія сонячного випромінювання, і теплова енергія від батареї чи каміну, і енергія електричного струму, і енергія їжі, яка в твоєму тілі перетворюється на енергію руху та енергію розумових процесів.

По-третє, не можна уявити собі світ, в якому відсутні всі інформаційні процеси. Люди обмінюються інформацією, наприклад, за допомогою мови, міміки та жестів, надсилаючи листи, фотографії, відеокасети тощо. Різні види мистецтва (музика, живопис, танець) теж є носіями інформації. Спілкуються бджілки, вони збирають та передають одна одній інформацію про лугові квіти. Ромашка на світанку, отримавши інформацію, що сонечко вже прокинулось, розпускає пелюсточки, а будильник голосно надає тобі інформацію, що вже час вставати. У комп’ютері відбувається обмін інформацією між пам’яттю і диском. Отже, ти зрозумів, що і люди, і тварини, і рослини постійно користуються різноманітною інформацією у своїй життєдіяльності. Тому інформація є невід’ємною складовою частиною Всесвіту, одним з трьох його «китів».

Ти розпочинаєш вивчення «Основ інформатики», тобто матимеш справу саме з цим останнім «китом».

Соседние файлы в папке 19 і 20 вибирай головне