Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
747.62 Кб
Скачать

13. Величини в logo

Протягом попередніх років навчання в школі ти неодноразово зустрічався з величинами (може, навіть, не усвідомлюючи цього). Нагадаємо знайомі тобі величини. Величина з іменем v–швидкість, величина з іменем V–об’єм, величина з іменем m–маса, r–радіус кола тощо. Кожна величина може набувати певних значень: ти зможеш намалювати і розрізнити кола з радіусами r=5см; 0,2 дм; 30 мм.

Деякі кулінарні рецепти ми можемо розглядати як алгоритми з величинами, де в залежності від маси компонентів отримуємо певну кількість відповідної страви. Наприклад, для приготування напою треба на одну частину сиропу додати чотири частини води. Тоді, в залежності від того, що взяти за одну частину, матимемо відповідну кількість напою. Якщо ти готуєш напій для себе, то на один стакан сиропу додаватимеш у літрову склянку чотири стакани води. А у військовій частині беруть ведро сиропу і діють згідно з алгоритмом.

Черепашка також вміє працювати з величинами.

Ми вже неодноразово вчили Черепашку малювати квадратик: і в безпосередньому режимі, і за допомогою циклу, і за допомогою процедури. Але завжди це був якийсь конкретний квадратик – чи зі стороною 50 кроків, чи 20, чи 10. От добре було б навчити Черепашку малювати квадрат з довільною стороною а! Тоді, в залежності від заданого значення величини а, Черепашка малювала б відповідний квадратик.

Виявляється в LOGO є можливість використовувати величини при виконанні програм.

Щоб надати величині певного значення, ми повинні застосувати команду присвоювання, наприклад :а=20.

Як працює команда присвоювання? Уяви собі секретер з шухлядками. На одній з них написано ім’я а. І от саме в цю шухлядку поклали значення 20. Так само працює й Черепашка із «пам’яттю», яка має ту ж будову, що і секретер. Отже, по команді FORWARD:a Черепашка «зазирає» в шухлядку з іменем а і знаходить відповідну кількість кроків вперед.

Імена величин можуть позначатися і маленькими, і великими латинськими літерами, але :с і :С – це різні величини. Ось як буде виглядати програма для малювання квадрата зі стороною 20 з використанням величин:

:a=20

FORWARD :a

RIGHT 90

FORWARD :a

RIGHT 90

FORWARD :a

RIGHT 90

FORWARD :a

Ця програма є дещо зручнішою, ніж знайомі нам програми для малювання квадратиків. Ця зручність полягає в тому, що для малювання нового квадратика з іншою стороною, наприклад, 20 кроків, доведеться в цій програмі змінити лише вміст шухлядки а, лише один раз (а не чотири) виправити програму, запустити її – її і квадратик готовий.

Неважко помітити, що в тексті наведеної програми дві команди повторюються підряд 4 рази. Тому для запису такої програми можна використати цикл. Тоді вона виглядатиме так:

:a=20

REPEAT 4

[ FORWARD :a

RIGHT 90 ]

З величинами можна виконувати всі арифметичні дії. Наприклад, щоб Черепашка намалювала прямокутник, в якого довжина вдвічі більша за ширину, складемо таку програму:

:X=50

FORWARD :X

RIGHT 90

FORWARD :X*2

RIGHT 90

FORWARD :X

RIGHT 90

FORWARD :X+:X

Питання та завдання

1.Наведи приклади використання величин у різних життєвих ситуаціях.

2.Склади програму для малювання різностороннього трикутника з використанням величин. Виконай програму кілька разів, надаючи величині різні значення. Порівняй результати виконання програми.

3.Виконай у зошиті програму:

:B=10

RIGHT 45

FORWARD :B

RIGHT 90

FORWARD :B

RIGHT 135

FORWARD :B*14/10

(Згадай, що тобі відомо про прямокутний рівнобедрений трикутник з п.5).

4.Склади програми для створення наступних малюнків (aіd– відповідні величини):

Соседние файлы в папке 19 і 20 вибирай головне