Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох. праці. МВ Самостійна робота ОПГ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
154.46 Кб
Скачать

9.Технічні засоби безпеки виробничих процесів

Травмування працівника можливо як при безпосередньому контакті його з джерелами небезпеки, так і на деякій відстані від нього, при недопустимому зближенні.

Простір, в якому постійно діє чи періодично виникає небезпечний виробничий фактор називається небезпечною зоною.

Небезпечна зона може виникнути поблизу рухомих елементів,які обертаються, поблизу вантажів, які переміщуються підйомно-транспортними машинами. Наявність небезпечної зони може бути позвʼязана з небезпекою враження електричним струмом, можливістю травмування частинками оброблюваного матеріалу або інструменту, які відлітають, ви літом оброблюваної деталі із захватних пристосувань.

Особливо небезпечною є зона, де можливий захват одягу або волосся робочими рухомими частинами обладнання. Так, велика кількість нещасних випадків здійснюється при затягуванні незаправленого (який розвивається) одягу в момент наближення до неогородженої рухомої деталі машини.

Небезпека рухомих або таких, що обертаються, деталей зростає, коли на них є частини, які виступають (головки болтів, шплінти). Коли частини машин крутяться назустріч одна одній, створюється небезпека втягнення до небезпечної зони.

Безпечна зона на сучасній с/г техніці забезпечується огороджувальними, запобіжними, блокувальними, гальмівними, сигнальними та іншими пристроями і засобами.

Захисні огородження (огороджувальні пристрої) – технічні засоби, що створюють перешкоду між людиною і небезпечним виробничим фактором і запобігають проникненню людини або частин її тіла до небезпечної зони.

Відповідно до вимог безпеки усі приводи, передачі, рухомі деталі, робочі органи повинні бути обладнані захисними огородженнями, які надійно захищають від виходу (вильоту) з небезпечної зони стружки металів, агресивних рідин, гарячої води, різних випромінювань, іскор і т. д.

Залежно від призначення, огородження мають різне конструктивне виконання і існують трьох видів:

- постійні;

- зʼємні;

- тимчасові.

Конструкції захисних огороджень мають відповідати таким вимогам: вони не повинні негативно впливати на продуктивність праці,погіршувати якість роботи машин, ускладнювати спостереження за роботою механізмів,мають забезпечувати надійний захист працівників від дії небезпечних виробничих факторів (пилу, води, пару...); бути простими у виготовленні та експлуатації:відповідати вимогам стандарту, не мати гострих виступів, болтів, гайок,не повинні підвищувати рівень шуму вібрацій.

Відповідно до ДСТУ 12.4.026-76, огородження ззовні повинні бути пофарбованими у жовтий колір. На зовнішній бік огородження наносять або прикріплюють певний попереджувальний знак (знак безпеки).

Запобіжні пристрої:

У процесі роботи машин не виключається можливість, коли певний контрольний параметр (зусилля, тиск, температура, переміщення, напруга) може з різних причин виходити за встановлені межі, створюючи при цьому аварійну ситуацію. Для зупинки (відключення) обладнання у таких випадках застосовують спеціальні запобіжні пристрої.

Залежно від природи небезпечного виробничого фактора, усі запобіжні пристрої можливо поділити на чотири групи:

- від механічних перевантажень (муфти, штифти, шпильки і т.д.);

- від переміщення частин машин за встановлені межі (кінцеві, вимикачі, упори і т.д.);

- від перевищення тиску, температури (запобіжні клапани, розраховані на відповідний тиск);

- від напруги або сили електронного струму понад допустимої межі (плавкі запобіжники, розраховані на відповідну силу електричного струму, автоматичні вимикачі).

Існують також інші запобіжні пристрої, наприклад, запобіжний пояс для виконання робіт на висоті, а також різні запобіжні пристрої, що додаються до конкретних конструкцій машин і обладнання (каски, окуляри).

Блокуючі пристрої (БП) .

У звʼязку з тим, що в процесі роботи різні машини, обладнання, обладнані огороджуючими пристроями, можуть інколи виходити з ладу, доцільно в конструкції таких машин передбачити блокуючі пристрої.

БП не допускають проникненню людини до небезпечної зони або усувають НВФ. За допомогою таких БП автоматично зупиняється механізм, вимикається напруга. БП можуть бути механічними, електричними, фотоелектричними, гідравлічними, пневматичними, комбінованими, радіаційними (для захисту особливо небезпечних зон).