Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох. праці. МВ Самостійна робота ОПГ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
154.46 Кб
Скачать

4.3. Обовʼязки інженера з охорони праці

Інженер з охорони праці підприємства призначається та звільняється з посади наказом керівника підприємства з числа осіб, які мають вищу або середню спеціальну освіту і працює під керівництвом керівника підприємства. Забороняється покладати на інженера з охорони праці обовʼязки, не повʼязані з питаннями охорони праці.

Інженер з охорони праці проводить свою роботу за планом, затвердженим керівником підприємства, і вирішує покладені на нього завдання спільно з іншими спеціалістами та профкомом підприємства.

Інженер з охорони праці у своїй роботі керується законодавчими актами, наказами і розпорядженнями вище стоячих органів і органів Держнагляду з охорони праці.

Обовʼязками інженера з охорони праці є:

1. Організація роботи зі створення здорових та безпечних умов праці, попередження виробничого травматизму і профзахворювань на підприємстві.

2. Упровадження досягнень науки, техніки та передового досвіду з охорони праці.

3. Розробка спільно з спеціалістами структурних підрозділів та профкомом плану поліпшення умов праці і санітарно-оздоровчих заходів та здійснення контролю за його виконанням.

4. Надання допомоги спеціалістам у розробці та переогляді інструкцій з охорони праці на робочих місцях, а також у проведенні паспортизації санітарно-технічного стану виробничих ділянок та обʼєктів.

5. Участь у комісіях з приймання в експлуатацію побудованих або реконструйованих виробничих обʼєктів, техніки з ремонту, періодичних, технічних оглядів машин та обладнання, при цьому треба звертати велику увагу на присутність запобіжних пристроїв та інших засобів захисту працівників.

6. Здійснення контролю за складанням заявок на засоби індивідуального захисту та своєчасністю видачі спецодягу, спецвзуття, захисних пристосувань, молока, лікувального харчування.

7. Організація і проведення спільно з іншими спеціалістами і профкомом перевірок стану охорони праці на виробничих ділянках.

8. Контроль за своєчасним фінансуванням заходів з охорони праці і використанням виділених коштів за призначенням.

9. Участь у проведенні іспитів та технічному освідченні парових і водогрійних котлів, посудин, які працюють під тиском, вантажопідйомних машин і механізмів, контрольних приладів, які підлягають періодичному випробуванню та освідченню.

10. Організація спільно з головними спеціалістами навчання і перевірки знань працівників.

11. Контроль своєчасності і якості проведення інструктажів на робочих місцях з охорони праці, а також періодичних медоглядів та забезпечення аптечками виробничих ділянок.

12. Контроль за виконанням заходів з протипожежного захисту.

13. Організація пропаганди безпечних методів праці; обладнання кабінету та кутків з охорони праці; забезпечення правовою, нормативною і технічною документацією, плакатами та іншими посібниками з охорони праці.

14. Проведення вступного інструктажу з охорони праці.

15. Проведення спільно з профкомом “Дня охорони праці” та оглядів з охорони праці.

16. Участь у розслідуванні нещасних випадків відповідно до “Положення про розслідування та облік нещасних випадків на виробництві”.

17. Здійснення контролю за безпечним використанням транспортних засобів і проведенням передрейсових та післярейсових медоглядів водіїв.

18. Складання звітності з охорони праці по формам і ведення документації з охорони праці.