Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох. праці. МВ Самостійна робота ОПГ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
154.46 Кб
Скачать

4.2. Обов’язки головних спеціалістів

Головні спеціалісти підприємств у своїй роботі з охорони праці керуються законодавчими і нормативними актами, наказами, розпорядженнями вищих органів і керівників господарств, несуть відповідальність за стан охорони праці в керованій ними галузі та повинні:

1. Забезпечувати здорові і безпечні умови праці на робочих місцях у галузі та дотримання правил і норм з охорони праці.

2. Направляти працю спеціалістів галузі на попереджання нещасних випадків та профзахворювань; розробляти та здійснювати необхідні заходи з поліпшення умов і безпеки праці.

3. Забезпечувати проведення паспортизації санітарно-технічного стану цехів, ділянок, бригад, а також розробку та виконання комплексних планів поліпшення умов праці.

4. Впроваджувати прогресивні технології, механізацію та автоматизацію процесів; забезпечувати безпеку праці, особливо жінок та підлітків; вживати заходи щодо впровадження стандартів, досягнень науки, техніки та передового досвіду з охорони праці.

5. Забороняти роботу на ділянках у разі виникнення загрози життя та здоров’я людей; не допускати до експлуатації несправні машини та обладнання.

6. Організовувати спільно з керівниками підрозділів своєчасне випробування, технічне посвідчення і реєстрацію котлів та посудин, працюючих під тиском, вантажопіднімальних машин та механізмів, контрольно-вимірювальних приладів та іншого обладнання, яке підлягає періодичному випробуванню і огляду.

7. Забезпечувати санітарно-побутове обслуговування працівників угалузі відповідно чинних норм і правил.

8. Вести пропаганду охорони праці і забезпечувати галузь літературою, інструкціями, правилами, стандартами, учбово-наочними посібниками; оснащати кутки з охорони праці.

9. Проводити вступний інструктаж з охорони праці з кожним новим працівником, якщо цьому зобовʼязує наказ по підприємству.

10. Контролювати своєчасність та якість проведення первинного, повторного, позапланового, цільового інструктажів на робочих місцях та правильність їх оформлення і реєстрації.

11. Організовувати та брати участь у навчанні спеціалістів середньої ланки, робітників та службовців з охорони праці з перевіркою їхніх знань.

12. Убезпечувати перевезення людей на автобусах та спеціально обладнаних автомобілях.

13. Складати та затверджувати маршрути пересування техніки з однієї ділянки виробництва на іншу; контролювати використання машин та механізмів, виділених в їхнє розпорядження для проведення робіт на підприємництві; приймати заходи для проведення медичних оглядів водіїв транспортних засобів.

14. Розробляти інструкції з охорони праці в керованій галузі.

15. Брати участь в організації та проведенні “Дня охорони праці”, громадських оглядів-конкурсів, виставок, вітрин з охорони праці.

16. Сприяти організації санітарних постів та проведенню періодичних медоглядів працівників.

17. Своєчасно складати заявки на засоби індивідуального захисту і контролювати видачу спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування.

18. Вести облік та аналіз виробничого травматизму і профзахворювань та брати участь у розслідуванні нещасних випадків на виробництві в керованій галузі.