Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох. праці. МВ Самостійна робота ОПГ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
154.46 Кб
Скачать

13. Безпека праці при застосуванні хімічних консервантів

Хімічне консервування широко використовується при заготівлі й обробці кормів.

Невиконання вимог безпеки при застосуванні хімічних консервантів призводить до тяжких отруєнь.

Порівняно з іншими способами обробки грубих кормів, хімічний спосіб вважають найефективнішим. Він значно поліпшує харчувальні якості кормів.

Нині використовується кальцинування та дріжджування кормів розчинами каустичної або кальцинованої соди, аміачною водою, присмачування карбамідом (сечовиною). При обробці застосовують токсичні хімікати, які при неправильному зберіганні й використанні можуть призвести до отруєння як тварин, так і людей.

Безпека під час роботи з аміачною водою, рідким (безводним) аміаком та іншими хімічними речовинами повинна відповідати вимогам чинного законодавства. Працівники, які мають справу з рідким (безводним) аміаком, повинні мати посвідчення на право обслуговування посудин, що працюють під тиском.

Хімічна обробка кормів має проводитися тільки за наявності вентиляції. Обробка кормів аміачною водою у приміщеннях для тварин забороняється.

Під час роботи з аміаком, каустичною содою та іншими хімічними речовинами працівники повинні бути забезпеченими засобами індивідуального захисту відповідно до ДНАОП 0.00-3.01-98.

Перевозити хімічні речовини необхідно у закритих ємкостях. Зберігати вапно, карбамід, селітру необхідно в закритій тарі у спеціально обладнаних сухих приміщеннях. У кормоцеху слід зберігати не більше однодобової норми цих речовин.

Ємкість для зберігання аміачної води високої концентрації (25 %) повинна мати відповідний напис, бути заземлена, обладнана запобіжними клапанами і знаходитися за межами приміщення кормоцеху.

Сховища для аміачної води мають бути обладнані первинними засобами пожежогасіння. Зберігання горючих матеріалів, проведення будь-яких робіт із застосуванням відкритого вогню і паління на відстані, меншій ніж 100 м від сховища аміачної води, не дозволяється. Машини і ємкості з хімічними речовинами повинні розміщуватися на огороджених рівних із твердим покриттям майданчиках. У місцях розташування машин і ємкостей з хімічними речовинами вивішують інструкції з їх безпечного обслуговування. Запірні пристрої ємкостей належить відкривати повільно і плавно, без ривків та ударів металевими предметами.

Гасити вапно для обробки соломи потрібно в закритих ємкостях, заглиблених у землю і розміщених за межами приміщення.

До роботи з хімічними консервантами при експлуатації машин і установок допускаються особи, не молодше 18 років, які пройшли медичне обстеження, спеціальну підготовку з техніки безпеки. Особи, допущені до роботи з консервантами, повинні виконувати роботу удвох.

Місця з хімічної обробки кормів потрібно забезпечити:

  • розчином гідрокарбонату натрію (0,5 %-ним і 1 %-ним) обʼємом не

меншим ніж 3 л кожного, для нейтралізації кислоти, що потрапила в очі або на шкіру;

  • сухою харчовою содою (не менше 1 кг) для приготування розчинів;

  • 1 %-ним розчином лимонної або оцтової кислоти, насиченим

розчином борної кислоти для нейтралізації лугів (аміачної води, каустичної соди);

  • ємкістю із чистою водою для умивання після нейтралізації кислот або лугів;

  • аптечкою першої допомоги з необхідними медикаментами.

Після закінчення робіт спецодяг, спецвзуття, а також інші засоби захисту потрібно піддати обезпиленню, висушити та здати на зберігання відповідальній особі.