Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох. праці. МВ Самостійна робота ОПГ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
154.46 Кб
Скачать

16. Безпека праці під час пастеризації молока, обслуговування холодильних установок та роботи на сепараторах

Пастеризатор-охолоджувач встановлюють на підлозі цеху молочного заводу без фундаменту строго за рівнем, використовуючи регулюючі пристрої ніжок апарата. Після огляду всіх елементів апарата, переконавшись у їхній справності і чистоті, а також у правильному розташуванні теплообмінних пластин відповідно з їхньою нумерації, його збирають.

Перед пуском установки в роботу її обовʼязково чистять, миють і стерилізують гарячою водою, а при безрозбірному митті ― миючими засобами за допомогою спеціальних для цих цілей установок. Безрозбірне миття, під час якого миючі розчини циркулюють у замкненій системі з відключеним молокоочисником, допустиме лише у тому випадку, якщо відсутні деталі, виготовлені з бронзи і алюмінію.

Основним режимом пастеризації молока є тривале нагрівання за спеціальною програмою (нагрівання до +630С з витримкою протягом 30 хвилин; короткочасне нагрівання до +750С з витримкою 30 с; миттєве нагрівання до +900С з витримкою 2 с). При цьому зберігаються всі харчові якості молока.

У процесі експлуатації пастеризаторів потрібно періодично контролювати роботу запобіжного клапану. Основною умовою безпечної експлуатації пастеризаторів є надійне заземлення електрообладнання, огородження рухомих і гарячих частин і приводу, наявності на вхідному паропроводі запобіжного клапану, що відрегульований на максимально-допустимий тиск пару. Щоб виключити можливість опіку паром або гарячою поверхнею, кришку пастеризатора потрібно відкривати обережно.

Для видалення з молока молочного жиру використовують явище природного відстоювання. У сепараторах цей процес проходить дуже швидко (долі секунди). Принцип дії сепаратора заснований на здатності механічних сумішей розділятися у полі дії центробіжних сил за рахунок різної щільності складових суміші. Поділ відбувається всередині сепараторного барабану, який обертається з великою швидкістю.

При зниженні температури молока, що сепарується, збільшується його в’язкість і погіршується здатність до розділення, що призводить до збільшення жиру в обраті. Допустима жирність обрату повинна бути не більше 0,03%.

Сепаратори установлюють на бетоновані фундаменти на гумових амортизаторах, закріплюють болтами і вирівнюють горизонтально по рівноміру. Основною умовою безпечної експлуатації сепараторів є надійне заземлення електрообладнання. Вмикати сепаратор мокрими руками забороняється.

На сучасних тваринницьких фермах широко використовують холодильні установки, як хладогени у них використовують фреон або аміак. Неправильна їх експлуатація може призвести до тяжких наслідків. Встановлено, що при вмісті в повітрі 30 % фреону у людини може наступити смерть від задихання. Попадання рідкого фреону в очі призводить до сліпоти, а на шкіру ― до обмороження. Тому до обслуговування холодильних установок допускають осіб, не молодших від 18 років, які пройшли спеціальне навчання і отримали відповідне посвідчення по обслуговуванню даної установки.

На кожну установку необхідно завести журнал, куди записують показники її роботи і обслуговування. Експлуатація холодильних установок дозволяється у тому випадку, коли манометр і мано вакуумметри освідчено державною повіркою.