Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ох. праці. МВ Самостійна робота ОПГ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
154.46 Кб
Скачать

12. Безпека праці під час штучного запліднення тварин і роботах з посудинами Дьюара

Перед початком роботи, а потім щорічно технік проходить медичний огляд та інструктаж з техніки безпеки. Санітарний одяг та взуття носять тільки на період роботи, після чого його зберігають у спеціальних шафах. На пункті штучного запліднення повинні бути медичні аптечки. Вхід стороннім особам у приміщення пункту, куріння та користування пахучими речовинами не допускаються.

При заплідненні тварин технік повинен бути обережним, оскільки під час охоти вони неспокійні і нерідко можуть стрибати на людину. Поводитись з твариною слід лагідно і впевнено. Маток запліднюють лише зафіксованими в станку пункту або в місцях їх утримання. При мано - або ректоцервикальному способі заплілнення технік повинен працювати в поліетиленових або гумових рукавицях. З метою запобігання захворюванню ревматизмом рук та запалення нервово-плечового сплетіння, після проведення ректального дослідження та запліднення з ректальною фіксацією шийки матки, руки миють лише теплою водою з милом та обробляють спиртовим тампоном.

При отриманні травми потерпілому негайно надають допомогу на місці, звертаються у медичний пункт і сповіщають адміністрацію господарства.

Техніка безпеки при роботі з рідким азотом

Рідкий азот належить до кріогенних рідин, температура кипіння якого становить 1960C і питома вага ― 0,804 г/мл. Завжди в рідкому азоті є частка рідкого технічного кисню. Рідкий кисень важчий за рідкий азот. Питома вага кисню ― 1,142 г/мл, температура кипіння ― 183 0C.

При накопиченні в посудинах Дьюара 15 % і більше рідкого кисню така рідина стає вибухонебезпечною. Уміст кисню в посудинах Дьюара контролюють газоаналізатором типу ГХП-3.

Порушення правил техніки безпеки при роботі з рідким азотом можуть викликати негативні впливи на організм людини:

- обморожування відкритих частин тіла при контактуванні з рідким азотом;

- запаморочення, непритомність або задуху при зниженні вмісту кисню в повітрі до 16%;

- вибух посудин Дьюара;

- конденсацію на охолоджених рідким азотом поверхнях посудини кисню повітря і займання при контакті з горючими матеріалами (пакля, вата та ін.).

При попаданні рідкого азоту на відкриті ділянки тіла треба негайно багаторазово вимити їх холодною проточною водою.

Якщо людина відчуває запаморочення або непритомніє, треба негайно допомогти їй вийти на свіже повітря, а приміщення добре провентилювати.

Ознакою несправності посудини Дьюара є швидке випаровування рідкого азоту і обмерзання зовнішнього кожуха та горловини посудини; експлуатація такої посудини категорично забороняється, вона може вибухнути.

Таку посудину Дьюара треба негайно вивільнити від замороженої сперми і рідкого азоту і поставити в окреме приміщення на три доби відігріватися. Доступ людей до такої посудини забороняється.

Закривати посудини Дьюара потрібно тільки призначеними для цього пробками та кришками.

При транспортуванні посудина Дьюара повинна бути зафіксована у вертикальному положенні і вміщувати половину обʼєму рідкого азоту.

Дозаправка посудини рідким азотом повинна проводитись під тиском 0,5 атмосфери, а заправка порожніх (теплих) ― при 0,3 атмосфери.

Водії спеціалізованих машин повинні виконувати разом із техніками ветеринарно-санітарні правила заправки посудин Дьюара рідким азотом.

Металорукав повинен бути з наконечником, який зачохлюється металевою гільзою і фіксується зверху або збоку цистерни.

Забороняється кидати металорукав на дно кузова автомобіля.

Перед заправкою посудини з наконечника металорукава згвинчується металевий чохол, наконечник знезаражується тампоном з 96 - градусним спиртом і подається техніку.

Технік повинен бути в захисних окулярах, білому лабораторному халаті, шкіряних рукавицях, на 2 розміри більших за розмірів рук, щоб легко скинути їх у разі попадання рідкого азоту.

У посудинах Дьюара технік контролює рівень рідкого азоту за допомогою щупу з полімерної трубки діаметром 6 мм (два полістиролові катетери, зʼєднані кінцями термозваркою).

Щуп знезаражують тампоном з 96- градусним спиртом, повільно опускають на дно посудини, витримують 15 с, виймають і вимірюють лінійкою частину щупу, де зʼявилася наморозь, ― це відповідає рівню азоту.

Обовʼязково проводять вхідний контроль нової посудини після миття, знезараження і заправки, перші 5 діб міряють рівень азоту. В інших випадках це роблять у день дозаправки і на 5-ий день після неї.

Наслідки контролю за рівнем азоту заносяться до календарної таблиці.

Технік повинен проходити періодичне медичне обстеження не рідше ніж раз на 6 місяців.

Техніки повинні виконувати вимоги особистої гігієни й працювати у спецодязі. Забезпечення працівників спецодягом повинне проводитися відповідно до чинних галузевих норм.