Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Основні поняття, та класифікація митних тарифів.

Головна мета митних тарифів — захист національного ринку, їх використання має сім основних економічних наслідків, які потрібно враховувати при виробленні та реалізації зовнішньоекономічної політики:

  1. Виробничий ефект. Очевидно, що за інших рівних умов виробництво товару, який знаходиться під захистом митних тарифів, зростає, оскільки аналогічні імпортні товари дорожчі і не можуть задовольнити існуючий попит.

  2. Споживчий ефект. За інших рівних умов споживання товару, який обкладається митом, знижується.

  3. Бюджетний ефект. Митні тарифи є джерелом бюджетних надходжень, значення яких надзвичайно велике, особливо для країн, що розвиваються. У промислово розвинутих країнах бюджетні міркування не відіграють значної ролі при встановленні імпортних податків. Треба також зазначити, що можливості використання митних тарифів з метою поновлення бюджету мають певні обмеження: чим вищий тариф, тим менший обсяг імпорту і відповідно бюджетні надходження.

  4. Ефект перерозподілу прибутків. Він полягає у тому, що національні виробники в умовах відсутності або обмеженого характеру конкуренції з боку іноземних фірм можуть підвищувати ціни на свій товар і отримувати вищі прибутки у формі ренти.

  5. Конкурентний ефект. Цей наслідок застосування тарифів має надзвичайно велике значення для невеликих країн, внутрішній ринок яких може забезпечити ефективну діяльність лише обмеженої кількості національних виробництв. Разом з тим вилучення з економічного обороту іноземних фірм може призвести до втрати національними виробниками стимулів до підвищення ефективності виробництва та зниження цін.

  6. Вплив на платіжний баланс. Митні тарифи, як уже зазначалося, призводять до скорочення споживання імпортних товарів. Це означає, що зменшуються витрати за кордоном, а більша частина прибутків реалізується вдома. Такий процес за інших рівних умов сприяє поліпшенню платіжного балансу.

  7. Вплив на умови торгівлі. Застосування митних тарифів змушує іноземні фірми знижувати ціну товарів, які ввозяться до даної країни. А це, у свою чергу, веде до зміни співвідношення між експортними та імпортними цінами. Задля об'єктивності зауважимо, що споживач у країні-імпортері змушений платити за товар більшу ціну.

Україна знаходиться в процесі реформування своєї зовнішньоекономічної політики до вимог Світової організації торгівлі. На даний час граничний рівень ставок ввізного мита на промислові товари не повинен перевищувати ЗО відсотків, а на сільськогоподарську продукцію — 70 відсотків від їхньої митної вартості. При цьому низькі ставки ввізного мита повинні встановлюватися на сировину, середні — на напівфабрикати та високі — на готову продукцію. Протягом перехідного періоду найвищі ставки повинні застосовуватись до товарів, аналоги яких виробляються в Україні, літаків, предметів розкоші і автомобілів; найнижчі — на товари, які не виробляються в Україні, належать до "критичного" імпорту або використовуються українською промисловістю і сільським господарством.

Кінцевою метою трансформації митного тарифу України є досягнення після закінчення перехідного періоду рівня середньозваженої ставки ввізного мита не більш як 14 відсотків.

Згідно з міжнародними стандартами рівень і вплив інструментів митно-тарифного регулювання можна визначити за шкалою, наведеною в таблиці 4.2:

Рівень середньозважувальних ставок.

Таблиця 4.2

Вплив доступу товарів на ринок

Рівень митних ставок,

% до митної вартості

Заборонний

>40

Обмежувальний

>25

Помірний

10-25

Відкритий

0-10

Вільний

0

Тарифне регулювання зовнішньоекономічних відносин здійснюється за допомогою Єдиного митного тарифу України — який являє собою систематизований звід ставок мита, яким обкладаються товари та інші, предмети, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі цієї території.

Ставки Єдиного митного тарифу України є єдиними для всіх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності, організації господарської діяльності та територіального розташування, за винятком випадків, передбачених законами України та її міжнародними договорами.

Єдиний митний тариф України визначається згідно Законом України «Про єдиний митний тариф» та міжнародними договорами України, базується на міжнародно визнаних нормах і розвивається у напрямі максимальної відповідності до загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів і правил митної справи.

Єдиний митний тариф затверджується Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України. Класифікація мит наведена у таблиці 4.3

Мито нараховується митним органом України відповідно до ставок Єдиного митного тарифу України, чинними на день подання митної декларації, і сплачується як у валюті України, так і в іноземній валюті.

Мито вноситься до державного бюджету України.

Мито сплачується: митним органам України; стосовно товарів та інших предметів, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях, - підприємствам зв'язку.

Сума надміру стягнутого мита підлягає поверненню власникові товарів на його вимогу протягом одного року з моменту митного оформлення.

Своєчасно не сплачене мито стягується з нарахуванням пені в розмірі 0,2 відсотка суми недоїмки за кожний день прострочення,.

Класифікація мит

Таблиця 4.3

Класиці-каційна ознака

Види мит

Тлумачення

За об’єктом оподаткування

Ввізні

Імпортний митний тариф будується на таких принципах:

  • підвищення ставок мита залежно від ступеня обробки продукції ( сировина і матеріали- 0-5%, напівфабрикати 5-15%, готові вироби 15-30%)

  • встановлення низьких ставок для товарів, необхідних для розвитку виробництва з високою часткою знову створеної вартості;

  • наповнення дохідної частини бюджету на товари з малою еластичністю попиту ( квіти, цигарки)

  • встановлення високих ставок для товарів, які створюють конкуренцію для традиційно виготовляємих на Україні (м’ясо великої рогатої худоби до 1 евро за кг)

Вивізні

Практично не застосовується в Україні.

Експортний митний тариф будується на таких принципах:

  • фіскальна- збір коштів у бюджет ( експорт природного газу- 35% від митної вартості, але не менше 400 грн. за 1 000 куб. метрів)

  • вирівнювання рівня внутрішніх регульованих і вільних світових цін

Код товару,УКТЗЕД

Найменування

Ставка мита,%

Продаж за цінами не нижчими за індикативних.

0102 90 310-900

Корови, бики (ВРХ)

  • заборона вивозу товарів за межі України

Код товару,УКТЗЕД

Найменування

Ставка мита,%

75 %, але не менше ніж 1,5 євро за 1 кг

0102 90 10 0

Молодняк ВРХ

  • обмеження вивозу товарів за межі України

Код товару,УКТЗЕД

Найменування

Ставка мита,%

17

1204 00 90 0

Насіння соняшнику

Транзитні

Товари, що переміщуються транзитом звільняються від оподаткування митом. Сплаті підлягає Єдиний збір за ставками встановленимі Законом України

За способом стягнення

Адвалерні

Нараховується у відсотках до митної вартості товарів та інших предметів, які обкладаються митом

Код товару, УКТЗЕД

Найменування

Ставка мита,%

Преферен-ційна

Пільгова

повна

0208 10 11 00

М’ясо кроликів

10

10

Специфічні

Нараховується у встановленому грошовому розмірі на оди- ницю товарів та інших предметів, які обкладаються митом

Код товару, УКТЗЕД

Найменування

Ставка мита,%

Преферен-ційна

Пільгова

Повна

0202 30 10 00

М’ясо великої рогатої худоби переднi четвертини

1 євро за 1 кг

1 євро за 1 кг

Комбіновані

поєднує обидва викладених вище видів митного обкладення.

Код товару, УКТЗЕД

Найменування

Ставка мита,%

Преферен-ційна

Пільгова

повна

0201 10 00 00

М’ясо великої рогатої худоби тушi

10 %, але не менш як 0,6 євро за 1 кг

10 %, але не менш як 0,6 євро за 1 кг

За періодом дії

Сезонні

Сезонні мита вважаються винятком з преференційних або пільгових режимів, у тому числі з угод про вільну торгівлю, митні союзи.

Застосовуються після прийняття Закону України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції» Сезонні мита встановлюються на строк 60-120 календарних днів у подвійному розмірі пільгових ставок ввізного мита, протягом строку збирання та закладання на зберігання аналогічної продукції українського походження.

Постійні

Ставки, встановлені Законому України «Про єдиний митний тариф»

Закони України з питань встановлення нових або змiни дiючих ставок ввiзного мита набирають чинностi не ранiше нiж з дати початку нового бюджетного перiоду.

За ступенем захисту вітчиз-няного вироб-ника від дем-пінгу.

Демпінг - ввіз на територію України товару за цінами, що нижче порів-няльної ціни на подібний товар у країні експор-тера, що може завдати шкоди національному виробнику по-дібного товару.

Антидемпінгові

Антидемпінгове мито застосовується:

  • відповідно до Закону України "Про захист національного товаро-виробника від демпінгового імпорту" у разі ввезення на митну територію України товарів, які є об'єктом демпінгу, яке заподіює шкоду національному товаровиробнику;

  • у разі вивезення за межі митної території України товарів за ціною, істотно нижчою за ціни інших експортерів подібних або безпосередньо конкуруючих товарів на момент цього вивезення, якщо таке вивезення заподіює шкоду.

Компенсаційні

Компенсаційне мито застосовується:

  • відповідно до Закону України "Про захист національного товаро-виробника від субсидованого імпорту" у разі ввезення на митну територію України товарів, які є об'єктом субсидованого імпорту, яке заподіює шкоду національному товаровиробнику;

  • у разі вивезення за межі митної території України товарів, для виробництва, переробки, продажу, транспортування, експорту або споживання яких безпосередньо або опосередковано надавалася субсидія, якщо таке вивезення заподіює шкоду.

Спеціальні

Спеціальне мито застосовується:

  • як засіб захисту українських виробників;

  • як засіб захисту національного товаровиробника у разі, коли товари ввозяться на митну територію України в обсягах та (або) за таких умов, що заподіюють значну шкоду або створюють загрозу заподіяння значної шкоди національному товаровиробнику;

  • як запобіжний засіб щодо учасників зовнішньоекономічної діяль-ності, які порушують національні інтереси у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

  • як заходи у відповідь на дискримінаційні та (або) недружні дії інших держав, митних союзів та економічних угруповань, які обмежують здійснення законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та (або) ущемляють інтереси України.

За розмірами ставок

Преференційні

До товарів та інших предметів, що походять з держав, які входять разом з Украї-ною до митних союзів або утворюють з нею спеціальні митні зони, і в разі встановлення будь-якого спеціального преференційного митного режиму згідно з міжнародними договорами за участю України, застосовуються преференційні ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України.

У разі, якщо імпорт товару є об'єктом антидемпінгових, компенсаційних або спеціальних заходів, преференції не встановлюються або зупиняються чи припиняються органом, який їх установив.

Пільгові

До товарів та інших предметів, що походять з країн або економічних союзів, які користуються в Україні режимом найбільшого сприяння, котрий означає, що іноземні суб'єкти господарської діяльності цих країн або союзів мають пільги щодо мит, за винятком випадків, коли зазначені мита та пільги щодо них встановлюються в рамках спеціального преференційного митного режиму, застосовуються пільгові ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України.

Повні

До решти країн, та товарів країна походження яких не визначена застосовуються повні (загальні) ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект