Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Звільнення від сплати вивізного мита

Звільнення від справляння вивізного мита з товарів, на які законодавством установлено вивізне мито, на підставі угод України про вільну торгівлю з країнами СНД застосовується (якщо інше не передбачено міжнародною угодою) за таких умов:

  • підтвердження українського походження товарів шляхом подання сертифіката форми СТ-1;

  • переміщення товарів українського походження в країну імпорту.

  • товар не повинен покидати території держав СНД;

  • наявності в зовнішньоекономічному контракті розділу "Застереження про реекспорт" (з метою запобігання реекспорту товарів українського походження в треті країни покупець зобов’язаний надати продавцю цього товару - резиденту України інформації про перепродаж товару з визначенням країни призначення).

Визначення країни походження товару.

Країна походження товару визначається з метоюзастосування тарифних та нетарифних заходів регулюванняпри переміщенні товаручерез митну територію України, а також забезпечення обліку товарів у статистиці зовнішньої торгівлі.

Під країною походження товару можуть розумітися група країн, митні союзи країн, регіон чи частина країни, якщо є необхідність їх виділення з метою визначенн походження товару. Країною походження товару вважаєтьсякраїна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці. Країна походження упаковки, в якій товар ввозиться на митну територію України, вважається тією ж, що і країна самого товару.

Товарами, повністю виробленими у країні, вважаються:

  • корисні копалини, видобуті на її території або в її територіальних водах, або на її континентальному шельфі і в морських надрах, якщо країна має виключне право на розробку цих надр;

  • рослинна продукція, вирощена та зібрана на її території;

  • живі тварини, що народилися і вирощені в цій країні;

  • продукція, одержана від тварин, вирощених у цій країні;

  • продукція мисливського, рибальського та морського промислів;

  • продукція морського промислу, видобута та/або вироблена у Світовому океані суднами цієї країни;

  • вторинна сировина та відходи, які є результатом виробничих та інших операцій, здійснених у країні;

  • продукція високих технологій, одержана у відкритому космосі на космічних кораблях, що належать цій країні чи орендуються нею;

  • товари, вироблені у цій країні винятковоз продукції, зазначеноїв перерахованих вище пунктах.

У разі якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, походження товару визначається згідно з критерієм достатньої переробки, а саме: країною походження товару вважається країна, в якій було здійснено повне виготовлення товару або останні операції з його переробки, достатні для того, щоб товар одержав основні характерні риси.

    Критеріями достатньої переробки є:

  • правило, яке потребує в результаті переробки товару зміни класифікаційного коду товару за Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків;

  • правило адвалерної частки, яке полягає у зміні вартості товару в результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості досягає 50 відсотків у вартості кінцевого товару;

  • виконання виробничих і технологічних операцій, які можуть не вести в результаті переробки товару до зміни його коду або вартості згідно з правилом адвалерної частки, але з дотриманням певних умов вважаються достатніми для визнання товару походженням із тієї країни, де такі операції мали місце.

   

Не визнаються такими, що відповідають критерію достатньої переробки:

  • операції, пов'язані із збереження товарів під час зберігання чи транспортування;

  • операції щодо підготовки товарів до продажу та транспортування (роздрібнення партії, формування відправлень, сортування, перепакування);

  • прості складальні операції - операції, які здійснюються шляхом складання виробів за допомогою простого кріпильного матеріалу (гвинтів, гайок, болтів тощо) чи клепання або монтажу готових вузлів за допомогою зварювання (за винятком виготовлення складних виробів шляхом зварювання), а також інші операції (регулювання, контроль, заправка робочою рідиною тощо), необхідні у процесі складання і не пов'язані з переробкою (обробкою) товарів, незалежно від кількості та складності таких операцій;

  • змішування товарів (компонентів) без надання одержаній продукції характеристик, що істотно відрізняють її від вихідних складових;

  • забій тварин.

Товари, що поставляються кількома партіямиповинні розглядатисяза бажанням декларантаяк єдиний товардля цілей визначення країни походження товару.

Умовою застосування цього правила є:

  • попереднє повідомлення митного органу про роздрібнення партії товару на кілька партій із зазначенням причин такого роздрібнення, докладної специфікації кожної партії із зазначенням кодів товарів за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, вартості і країни походження товарів, що входять до кожної партії;

  • поставка всіх партій товарів з однієї країни одним постачальником;

  • ввезення всіх партій товарів через один і той же митний орган (митний пост);

  • поставка всіх партій товарів у строк, що не перевищує шести місяців від дати прийняття митної декларації чи закінчення строку її подання стосовно першої партії.

Підтвердженням походження товару є сертифікат про країну походженнятакого товару.

Сертифікатпро походження товару повинен однозначно свідчити про те, що зазначений товар походить з відповідної країни, імає містити:

  • письмову заяву експортера (постачальника чи виробника) про країну походження товару;

  • письмове посвідчення компетентного органу країни вивезення, який видав сертифікат, про те, що наведені у сертифікаті відомості відповідають дійсності.

Сертифікатпро походження товаруподаєтьсяразом з митною декларацією, декларацією митної вартості та іншими документами, що подаються для митного оформлення.

У разі ввезення товару на митну територію України сертифікатпро походження товаруподається обов'язково:

  • на товари, що походять з країн, яким Україна надає преференції за Митним тарифом України;

  • на товари, ввезення яких з відповідної країни регулюється кількісними обмеженнями (квотами) чи іншими заходами регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

  • якщо це передбачено міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку, а також законодавством України в галузі охорони довкілля, здоров'я населення, захисту прав споживачів, громадського порядку, державної безпеки та інших життєво важливих інтересів України;

  • у випадках, коли у документах, які подаються для митного оформлення, немає відомостей про походження товарів або у митного органу є достатні підстави вважати, що декларуються недостовірні відомості про походження товарів.

Неподання сертифіката не єпідставою для відмови у митному оформленні та випуску товару з метою його переміщення через митний кордон України.

Товари, походження яких достовірно не встановлено, випускаються митним органомза умови сплати мита за повними ставками.

Література.

  1. Митний кодекс України Розділ VIII «Митний режим відносно товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митнй кордон України», Розділ XIII «Митні пільги»

  2. Закон України «Про єдиний митний тариф»

  3. Закону України “Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту”

  4. Закон України “Про запровадження єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України”

  5. Закон України “Про державне регулювання імпорту сільськогосподарсь-кої продукції”

  6. Генеральна Угода з тарифів і торгівлі 1947року

  7. «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р.

  8. «Митна справа» Ю.В. Макогон, А.Б. Яценко Київ: Центр навчальної літератури, 2005р

Питання до самостійного вивчення.

  1. Порядок встановлення та справляння сезонних мит. (Закон України “Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції”.

  2. Митні пільги, які надаються представництвам дипломатичним представ-ицтвам іноземних держав, міжнародних організацій, та офіційним особам на території України (Митний кодекс України Розділ XIII).

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект