Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18-70.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
7.29 Mб
Скачать

50. Мова ld. Функціональний блок барабанного контролера.

Принцип дії подібний до електромеханічного барабанного контролера: крок змінюється в залежності від зовнішніх подій. На кожному кроці верхній точці відповідають 16-ти бітні коди, які записуються в матриці (1 відповідають активним значенням). Кількість 8,LEN–– к-сть кроків (1..16, по замоч 16).ТВ–– основний час (1хв, 1с, 100мс, 10мс).%Di.R–– тривалість періоду поточного кроку(0...9999; слово скидається при кожній змінні кроку), може читатись і перевірятись,але не записуватися. тривалість періоду %DRi.V*TB.%DRi.S–– номер поточного кроку,0 ≤ % DRI.S≤ 15. Слово може читатись і перевіря-тись. Записуватись тільки безпосереднє значення. Біт %S18 встановлюється в 1, якщо записати не сконфігуроване значення. R–– вхід повернення до кроку 0 (В стані 1 ініціалізується барабанний контролер до кроку 0.). U–– розширений вхід (По передньому краю заставляє барабанний контролер просуватись на одним крок вперед і модифікує службові біти.).F–– вихід.Вказує що поточний крок є останнім визначеним кроком. Вихідний біт %DRi.F може тестуватись (напр. %DRi.F=1 коли %DRi.S = число сконфігурованих кроків – 1)..%DRi.Wj –– стан кроку (16-розрядне слово, яке визначає крок j барабанного контролера і. Воно може читатись, перевірятись але не записуватись.)

В шарі змінних в секції функціональних блоків налаштовують величини основного часу, тривалості кроку та кількість кроків, та заповнюється матриця кодів.

Приклад. Нехай перші 5 виходів від %Q2.0 до %Q2.4 активізуються послідовно кожний раз після після встановлення входу %І1.1 в 1. Входом %І1.0 скидаються виходи, щоб перейти в крок 0.

Наступні параметри повинні задаватися в редакторі змінних: • Кількість кроків: 5 (LEN:5); • Стан виходів (контрольні біти) для кожного кроку барабанного контролера та Основний час (ТВ: 1 mm).

51. Мова ld. Загальні принципи програмування і конфігурування функціонального блоку реєстра.

Регістр це блок пам’яті який використовується для збереження до 255 16-ти бітних слів чергою (FIFO - перший входить, перший виходить, відомий як FIFO (First In, First Out) в порядку поступлення; ) або стеком (LIFO - останній входить, перший виходить, відомий як LIFO (Last In, First Out) в магазинному порядку. Встановлений по замовчув. ) кількість – 4. LEN - Місткість регістра, Кількість 16-бітних слів (1 < LEN < 255) які можуть міститися в памяті регістра.. %Ri.I –– вхідне слово, може читатись, перевірятись, записуватись. %Ri.O –– вихідне слово може читатись, перевірятись, записуватись. I –– вхід зберігання (по передньому фронті імпульсу зберігає вміст слова %Ri.I в регістр) О –– вхід пошуку (по передньому фронті завантажує вміст слова в %Ri.O). E –– Вихідний біт %Ri.E вказує що регістр порожній. Може перевірятись. F –– заповнений вихід, Вихідний біт %Ri.F вказує що регістр повний може перевірятись.

Fifo (First In, First Out): в порядку поступлення (перший входить, перший виходить).

Елемент даних, який був введений першим буде знайдений першим. Після отримання запиту зберігання (по передньому фронту сигналу на вхід І або по команді І), вмістиме вхідного слова %Ri.І зберігається зверху черги (рис.а). Коли пам’ять заповнена (вихід F=1) подальше зберігання неможливе і системний біт %S18 встановлюється в 1. Після отримання запиту пошуку (по передньому фронту сигналу на вхід О або по команді О), вмістиме слова, яке знаходиться найнижче в черзі, завантажується в слово виводу %Ri.O і вмістиме регістра зміщається в черзі вниз на одне місце (рис.b). Коли регістр порожній (вихід Е=1) пошук неможливий. Вихідне слово %Ri.O не змінюється і зберігає своє значення. Черга може бути скинута в будь-який час (при стані 1 на вході R або по команді R).

LIFO (Last In, First Out): в магазинному порядку (останній входить, перший виходить).

Елемент даних, який був введений останнім буде знайдений першим. Після отримання запиту зберігання (по передньому фронту сигналу на вхід І або по команді І), вмістиме вхідного слова %Ri.І зберігається зверху черги (рис.с). Коли пам’ять заповнена (вихід F=1) подальше зберігання неможливе і системний біт %S18 встановлюється в 1. Після отримання запиту пошуку (по передньому фронту сигналу на вхід О або по команді О), вмістиме слова, яке знаходиться найвище в черзі (останнє завантажене в пам’ять регістра), завантажується в слово виводу %Ri.O (рис.d). Коли регістр порожній (вихід Е=1) пошук неможливий. Вихідне слово %Ri.O не змінюється і зберігає останнє своє значення. Черга може бути скинута в будь-який час (при стані 1 на вході R або по команді R).

Програмування і конфігурація Наступні параметри повинні задаватися при настроюванні конфігурації:

- кількість регістрів: від 1 до 4 для TSX 37 і від 1 до 255 для TSX 57; - кількість слів в пам’яті: від 1 до 255. Режим роботи (FIFO або LIFO) задається в редакторі змінних.

Приклад програмування показує, що при завантаженні слова %MW34 в %R2.I, запит на зберігання задається %I1.2, якщо регістр R2 не заповнений (%R2.F=0). Запит зберігання регістра задає %М1. Запит пошуку виконується входом %I1.3 i %MW20 загружається в %R2.0, якщо регістр не порожній (%R2.E=0).