Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18-70.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
7.29 Mб
Скачать

40. Мова st. Моностабільний функціональний блок.

Використовуються для створення імпульсів точної тривалості. К-сть 8. ТВ –– основний час (1хв, 1с, 100мс, 10мс). %MNі.V –– поточне значення, слово яке зменшується на 1 від %MNi.P до нуля. Може читатись і перевірятись. %MNi.P –– встановлене значення (0...9999) може читатись, перевірятись і записуватись. Тривалість імпульсу рівна %MNi.P *TB. MODIF –– коректування через термінал (Y – можливість зміни %MNi.P в режимі коректування). S –– стартовий вхід (передній фронт ініціює). R –– моностабільний вихід (рівний 1 коли блок працює).

В мові STSTART %MNi –– запускає моно стабільний блок.

41. Мова st. Загальні принципи програмування і конфігурування функціонального блоку реверсивного лічильника

Призначений для підрахунку подій в двох напрямках. К-сть – 32. %Ci.V –– поточне значення ( збільшується або зменшується в залежності від напрямку підрахунку), може читатись і перевірятись. %Ci.P –– встановлене значення (0...9999), може читатись перевірятись і записуватись. MODIF –– коректування через термінал (Y – можливість зміни %Сi.P в режимі коректування). R –– вхід скидання (в стані 1 %Ci.V=0). S –– встановлення заданого значення (в стані 1 %Ci.V=%Ci.P) CU –– вхід прямого підрахунку (по передньому фронті). CD –– вхід зворотного підрахунку (по передньому фронті). Е –– вихід спорожнення (%Ci.E=1 при прямому підрахунку). D –– вихід досягнення встановленого значення (%Ci.D=1 коли %Ci.V= %Ci.P). F –– вихід переповнення (%Ci.F=1 при зворотньому підрахунку).

В шарі змінних в секції функціональних блоків налаштовують встановлене значення та MODIF.

В мові STє чотири команди:RESET%Ci–– скидає поточне значення;PRESET%Ci–– присвоює значення %Ci.Р поточному значенню; АР %Ci–– збільшення %Ci.Vна 1;DOWN%Ci–– зменшення %Ci.Vна 1.

42. Мова st. Функціональний блок реверсивного лічильника.

Призначений для підрахунку подій в прямому(сумування)та зворотньому (віднімання) напрямку. Ці дві події можуть бути підраховані одночасно

. К-сть – 32. %Ci.V–– поточне значення (слово яке збільшується або зменшується на одиницю в залежності від стану входів CU i CD. Воно може читатись і перевірятись але не записуватися в відповідності з програмою)%Ci.P–– встановлене значення (0...9999), може читатись перевірятись і записуватись. По замочуванні 9999.MODIF–– коректування через термінал (Y – можливість зміни %Сi.P в режимі коректування N – немає досткпк до режиму корнктування).R–– вхід скидання (в стані 1 %Ci.V=0).S–– встановлення заданого значення (в стані 1 %Ci.V=%Ci.P)CU–– вхід прямого підрахунку (збільшення %Ci.V на 1 по передньому фронті сигналу).CD–– вхід зворотного підрахунку (зменшення %Ci.V на 1 по передньому фронті). Е–– вихід спорожнення (вихідний біт %Ci.E=1коли %Ci.V змінюється від 0 до 9999(встановлюється в 1 коли %Ci.V досягає 9999 і скидається в 0 якщо лічильник буде підраховувати в зворотньому напрямку)).D –– вихід досягнення встановленого значення (%Ci.D=1 коли %Ci.V= %Ci.P). F –– вихід переповнення (ихідний біт %Ci.F=1 1коли %Ci.V змінюється від 9999 до 0(встановлюється в 1 коли %Ci.V досягає, 0 і скидається в 0 якщо лічильник буде підраховувати в прямому напрямку)).

Операції:

Підрахунок в прямому напрямку – при появі на переднього фронту сигналу на вході CU поточне значення %Ci.V Збільшується на 1.Коли це значення досягає %Ci.Р то на виході D встановиться 1. Вихідний біт %Ci.F встановиться 1 коли %Ci.V змінюється від 9999 до 0 і скид в 0 якшо лічильник будепідраховувати в прямому напрямку.Підрахунок в зворотньому напрямку - при появі на переднього фронту сигналу на вході CD поточне значення %Ci.V зменшується на 1. Вихідний біт %Ci.Е встановлюється в 1 коли %Ci.Vзмінюється від 0 до 9999 і скидається в 0 якщо лічильник буде підрах в зворотньому напрямку.

В мові STє чотири команди:RESET%Ci–– скидає поточне значення;PRESET%Ci–– присвоює значення %Ci.Р поточному значенню;UP%Ci–– збільшення %Ci.Vна 1;DOWN%Ci–– зменшення %Ci.Vна 1.

43. Мова ST. Загальні принципи програмування і конфігурування функціонального блоку таймера.К-сть 64. Має три режимиTON –– даний режим використовується для керування діями при роботі із затримкою яка включається по передньому фронту сигналу на вході IN(on-delay). Дана затримка програмується і може бути змінена через термінал.TOF–– даний режим використовується для керування діями при роботі із затримкою яка включається по задньому фронту сигналу на вході IN(off-delay). Дана затримка програмується і може бути змінена через термінал.ТР(моно стабільний режим)––використовується для створення імпульсу точної тривалості. Дана тривалість імпульсу програмується і може бути змінена через термінал.ТВ–– основний час (1хв, 1с, 100мс, 10мс).(максимально 16 таймерів по 10 мс) для більшої точності таймера потрібно менший основний час.%ТМі.V–– поточне значення, слово яке збільшується на 1 від 0 до %TМi.P під час роботи таймера. Може читатись і перевірятись але не записуватися у відповідності з програмою.%TМi.P–– встановлене значення (0...9999) може читатись, перевірятись і записуватись.по замовчуванні воно становлене 9999. Тривалість періоду або згенерована затримка рівна%TМi.P* ТВ.MODIF–– коректування через термінал (Y – можливість зміни %TМi.P в режимі коректування N – немає досткпк до режиму корнктування). IN –– настройка вводу (запуск таймера по передньому фронті TON i TP або по задньому по TOF). Q –– вихід таймера, встановлюється в 1 в залежності від режиму.

Режим TON– таймер вкл. По передньому фронту сигналу який подається на вхід IN: поточне значення %ТМі.V збільшується від 0 до %TМi.P на одиницю при кожному імпульсі з періодом основного часу ТВ. Вихідний біт %ТМі.Qвстановлюється в 1 коли поточне значення досягає %ТМі.Pі потім залишається в 1 до тих пір поки на вході IN присутня 1. Коли на вході IN зявляється 0 таймер зупиняється і %ТМі.V приймає значення 0.

Режим TOF – поточне значення %ТМі.V встановл в 0 по передньому фронту сигналу який подається на вхід IN (навыть якшо таймер працюэ). Таймер вкл. По задньому фронту сигналу який подається на вхід IN. При цьому пот зн-ня %ТМі.V збільшується від 0 до %ТМі.Р на 1 при кожному імпульсі з періодом основного часу ТВ.

Режим ТР - таймер вкл. По передньому фронту сигналу який подається на вхід IN(якшо таймер ще не був включений): поточне значення %ТМі.V збільшується від 0 до %TМi.P на одиницю при кожному імпульсі з періодом основного часу ТВ. Вихідний біт %ТМі.Qвстановлюється в 1 після вкл. Таймера і становл в 0 коли поточне значення досягає %ТМі.Р. коли на вході IN і виході %ТМі.Qзявляється 0 %ТМі.Vприймає зн-ня 0. Даний моно стабільний режим не може скидатися.

Функціональні блоки таймера програмуються однаково, незалежно від вибраного режиму роботи. Режим роботи TON, TOF або ТР задаються в редакторі змінних.

Наступні параметри повинні задаватися в редакторі змінних (variables editor):

• Режим: TON, TOF або ТР;

• Основний час (ТВ): 1 хв (по замовчуванню), 1с, 100 мс, 10мс;

• Встановлене значення %ТМі.Р: від 0 до 9999;

• Коректування через термінал:Y або N.

В шарі змінних в секції функціональних блоків налаштовують режим роботи, величини основного часу, встановленого значення та MODIF.

В мові STє дві команди:START%TMi–– для режимівTONiTPзапускає по передньому фронті на вході, для режимуTOFпо задньому;DOWN%TMi–– для режимівTONiTPзапускає по задньому фронті на вході, для режимуTOFпо передньому.

Команда START %TM1 використовується для режимів ТON i TP - якщо генерується передній фронт на вході таймеру, або для режиму TOF – якщо задній фронт.

Команда DOWN %TM1 використовується для режимів ТON i TP - якщо генерується задній фронт на вході таймеру, або для режиму TOF – якщо передній фронт.

TON

TOF

TP