Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18-70.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
7.29 Mб
Скачать

31. Характеристика та оператори мови il.

Оператори:

LD - Встановити біжучий результат рівним операнду

ST - Зберігати біжучий результат в операнді

S - Встановити булевий операнд рівним 1

R - Встановити булевий операнд рівним

AND- БулевеAND

& - Булеве AND

OR- БулевеOR

XOR- Булеве виключаючеOR

ADD- Додати

SUB- Відняти

MUL- Множення

DIV- Ділення

GT- Порівняння: >

GE- Порівняння : >=

EQ- Порівняння : =

NE- Порівняння : <>

LE- Порівняння : <=

LT- Порівняння : <

JMP- Перехід до мітки

CAL- Викликати функціональний блок

RET- Повернення до функції або функціонального блоку (безумовний перехід)

Типи функційних блоків Оператори

SRмоностабільнийS1,R

RSмоностабільнийS,R1

R_TRIGблок регістра (порожній)CLK

F_TRIGблок регістра (повний)CLK

CTUлічильник +1CU,R,PV

CTDлічильник -1CD,LD,PV

CTUDреверсивний ліч.CU,CD,R,LD,PV

TPтаймер IN,PT

TONтаймер IN,PT

TOFтаймер IN,PT

32. Мова il. Функціональний блок таймера

К-сть 64. Має три режими TON –– даний режим використовується для керування діями при роботі із затримкою яка включається по передньому фронту сигналу на вході IN(on-delay). Дана затримка програмується і може бути змінена через термінал.TOF–– даний режим використовується для керування діями при роботі із затримкою яка включається по задньому фронту сигналу на вході IN(off-delay). Дана затримка програмується і може бути змінена через термінал.ТР(моно стабільний режим)––використовується для створення імпульсу точної тривалості. Дана тривалість імпульсу програмується і може бути змінена через термінал.ТВ–– основний час (1хв, 1с, 100мс, 10мс).(максимально 16 таймерів по 10 мс) для більшої точності таймера потрібно менший основний час.%ТМі.V–– поточне значення, слово яке збільшується на 1 від 0 до %TМi.P під час роботи таймера. Може читатись і перевірятись але не записуватися у відповідності з програмою.%TМi.P–– встановлене значення (0...9999) може читатись, перевірятись і записуватись.по замовчуванні воно становлене 9999. Тривалість періоду або згенерована затримка рівна%TМi.P* ТВ.MODIF–– коректування через термінал (Y – можливість зміни %TМi.P в режимі коректування N – немає досткпк до режиму корнктування). IN –– настройка вводу (запуск таймера по передньому фронті TON i TP або по задньому по TOF). Q –– вихід таймера, встановлюється в 1 в залежності від режиму.

Режим TON– таймер вкл. По передньому фронту сигналу який подається на вхід IN: поточне значення %ТМі.V збільшується від 0 до %TМi.P на одиницю при кожному імпульсі з періодом основного часу ТВ. Вихідний біт %ТМі.Qвстановлюється в 1 коли поточне значення досягає %ТМі.Pі потім залишається в 1 до тих пір поки на вході IN присутня 1. Коли на вході IN зявляється 0 таймер зупиняється і %ТМі.V приймає значення 0.

Режим TOF – поточне значення %ТМі.V встановл в 0 по передньому фронту сигналу який подається на вхід IN (навыть якшо таймер працюэ). Таймер вкл. По задньому фронту сигналу який подається на вхід IN. При цьому пот зн-ня %ТМі.V збільшується від 0 до %ТМі.Р на 1 при кожному імпульсі з періодом основного часу ТВ.

Режим ТР - таймер вкл. По передньому фронту сигналу який подається на вхід IN(якшо таймер ще не був включений): поточне значення %ТМі.V збільшується від 0 до %TМi.P на одиницю при кожному імпульсі з періодом основного часу ТВ. Вихідний біт %ТМі.Qвстановлюється в 1 після вкл. Таймера і становл в 0 коли поточне значення досягає %ТМі.Р. коли на вході IN і виході %ТМі.Qзявляється 0 %ТМі.Vприймає зн-ня 0. Даний моно стабільний режим не може скидатися.

ВмовіSTє дві команди:START%TMi–– для режимівTONiTPзапускає по передньому фронті на вході, для режимуTOFпо задньому;DOWN%TMi–– для режимівTONiTPзапускає по задньому фронті на вході, для режимуTOFпо передньому.

Команда START %TM1 використовується для режимів ТON i TP - якщо генерується передній фронт на вході таймеру, або для режиму TOF – якщо задній фронт.

Команда DOWN %TM1 використовується для режимів ТON i TP - якщо генерується задній фронт на вході таймеру, або для режиму TOF – якщо передній фронт.