Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_po_vantazhnirkh_perevezennyakh1111.docx
Скачиваний:
104
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
271.23 Кб
Скачать

14. Заходи з охорони навколишнього середовища

Охорона навколишнього середовища набуло гострого значення, особливо тепер у вік бурного розвитку промисловості, транспорту, будівництва доріг і промислових споруд. Враховуючи, що одним з основних недоліків автомобільного транспорту є забруднення атмосфери, необхідно рішенню цієї проблеми приділяти постійну і особливу увагу. Експлуатаційні переваги автомобільного транспорту при його експлуатації приходиться більше 15% загального викиду забруднюючих речовин в атмосферу, а в великих містах промислових центрів – до 80% забруднення. В загальному обсязі забруднення атмосфери автомобільним транспортом залишається основним джерелом і становить більше 65%, а по токсичності 45%. В склад відпрацьованих газів автомобіля входять такі шкідливі речовини, які шкідливо впливають на здоров’я людини, послаблюючи здатність крові постачати в організм кисень, що впливає на сприйняття навколишнього світу, реакцію, викликає млявість. У результаті неповного згоряння палива виникають частки сажі, які при вдиханні з повітрям глибоко проникають у легені і провокують респіраторні захворювання, бронхіт та астму. Транспортний шум являє собою також серйозну небезпеку для людей, особливо якщо вони живуть біля автомагістралей. Він призводить до стресів і безсоння. Тільки один справний вантажний автомобіль на протязі року викидає в атмосферу 8-1 От оксиду вуглецю. Транспортні засоби являються джерелом підвищеного шуму та електромагнітних випромінювань. В зв’язку з цим розробляється ряд заходів по недопущенню дальшого забруднення навколишнього середовища.

Перед світовою автомобілебудівною промисловістю настало завдання, розробки та налагодження випуску нових екологічно вигідних, екологічно чистих автомобілів. В кожній області створені екологічні служби, які ведуть контроль за станом навколишнього середовища. Вони наділені повноваженнями застосовувати міри адміністративного впливу до посадових осіб, які допускають порушення норм екологічної безпеки. Верховна Рада України прийняла Закон Про охорону навколишнього середовища, яким заборонено експлуатацію автомобілів у випускних газах яких в місті забруднюючих і токсичних речовин перевищує границі допустимої норми.

Забезпечення міжнародних екологічних норм до автомобільного транспорту сприятиме оздоровленню навколишнього середовища, зростанню економічної ефективності транспортного виробництва. Для зниження негативного впливу на навколишнє середовище передбачається:

випуск на лінію технічно-справного рухомого складу. Звертаючи особливу увагу на двигун, систему мащення , ущільнення вузлів та механізмів;

своєчасне виявлення автомобілів, які мають підвищений вміст токсичних речовин та підвищену димність відпрацьованих газів;

використання на автомобілях якісних, по призначенню паливо-мастильних матеріалів, спеціальних рідин;

15. Складання розкладу руху і графіків руху автомобіля

Розклад руху є основою організації руху на маршрутах і обов’язковий для виконання працівниками транспорту. Розклад руху має розроблятись з дотриманням таких умов: вчасного задоволення замовника перевезення; використання місткості вантажного автомобіля згідно з даними заводу – виготовлювача, мінімальних витрат часу на перевезення, дотримання режимів та умов праці водіїв відповідно до законодавства. На підприємстві складається робочий розклад руху, який водій одержує перед виїздом на маршрут – для міських, приміських, міжнародних, туристичних маршрутів. У цьому зазначається час відправлення з початкової зупинки та прибуття до кінцевого пункту. Розклад руху складається на весняно – літній та осінньо – зимовий період року, а в деяких випадках ще й окремо на робочі й вихідні дні. Термін переходу на відповідний розклад руху щорічно визначається відповідними місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування. Зміни в розкладі узгоджується з перевізником. Графік руху – відомості про час і послідовність виконання рейсу. Час відпрацьований понад тривалість зміни за графіком і у вільні від роботи дні за графіком, що не внесені до днів щотижневого відпочинку, вважається понаднормативним і компенсується додатковою оплатою у встановленому порядку. Загальна кількість понаднормативних годин за обліковий період визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом і нормою годин за цей період. При підсумованому обліку робочого часу робота у святкові дні за графіком включається в норму робочого часу облікового періоду. Відпустки водіям надаються щороку згідно за графіком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]