Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik.docx
Скачиваний:
119
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.1 Mб
Скачать

29 Принцип дії направленого захисту. Вибір часу спрацювання на схемі.

В радіальних мережах з декількома джерелами живлення і в кільцевих з одним джерелом, для забезпечення селективності необхідно щоб вони реагували на один напрям і величину потужності - направлений захист.

Захист спрацьовує коли Ікз перевищує раніше встановлене значення І спрацювання і потужності КЗ. Отже направлений захист представляє собою струмовий захист доповнений пристроєм який визначає напрям потужності. Таким пристроєм є реле напряму потужності. (з конспекту)

(схема захисту з двох-стороннім живленням)

Два способи вибору часу спрацювання: при ступінчастій характеристиці час спрацювання береться тим більший чим ближче захист знаходиться до джерела живлення. Другий спосіб базується на тому, що Ікз в захисті зменшується по мірі віддалення точки КЗ від джерела живлення. В незалежній характеристиці час не міняється.

30 Захист кіл трансформаторів напруги

Захист від КЗ. ошиновки і вводів вищої напруги ТН може виконуватися плавкими запобіжниками. Вони застосовуються при напругах 35 кВ і нижче, якщо ймовірність таких КЗ. значна або вони можуть зумовити небезпечні порушення роботи об'єктів установки. Необхідно мати на увазі, що струми к. з. при пошкодженні у вторинних ланцюгах ТН виявляються недостаточ ¬ вими для роботи зазначених запобіжників і тому самі ТН останніми не захищаються.

Для захисту ТН від КЗ. в їх вторинних колах застосовують пре ¬ запобіжник або автомати. Останнім часом все ширше викорис ¬ товуються автомати, що мають наступні переваги:

швидкодія, яке важливо, зокрема, для забезпечення ефективної роботи деяких типів блокувань, запобігаю ¬ щих неправильні спрацьовування захистів з струмами спрацьовування, меншими робітників, можливість більш швидкого відновлення ланцюгів; практично велика надійність. Використовуються максимальні автомати з електромагнітними расцепителями. При віддалених КЗ. у вторинних ланцюгах струми к. з можуть надаватися недостатніми для спрацьовування таких автоматів. У цих випадках необхідно застосовувати

При захисті вторинних ланцюгів автоматами і відсутності запобіжників, якщо захист ліній при порушенні ланцюгів не може

негайно хибно спрацьовувати, іноді обмежуються тільки сигналізацією порушення, яка проводиться через допоміжний контакт автомата.

31. Розрахунок струму трьохфазного короткого замикання трансформатора.

Розрахувати трифазне коротке замикання - це значить визначити струми і напруги, що мають місце при цьому виді пошкодження як в точці КЗ., Так і в окремих гілках схеми. У симетричній системі розрахунок струмів і напруг можна робити тільки для однієї фази. Розрахунок починається з складання схеми заміщення, в якій окремі елементи розрахункової схеми замінюються відповідними опорами, а для джерел живлення вказується їх е. д. с. або напруга на затискачах. Кожен елемент вводиться в схему заміщення своїми активним і реактивним опорами.

Струм КЗ. в розрахунковій схемі (рис. 1-25) визначиться згідно наступного виразу, кА:де xрез - результуючий опір до точки КЗ., рівне в розглянутому випадку сумі опорів трансформатора і лінії, Ом;

Uс - междуфазное напруга на шинах системи необмеженої потужності, кВ.

Якщо опір системи, що живить точку короткого замикання, порівняно велике, його необхідно враховувати при визначенні струму КЗ. У цьому випадку в схему заміщення вводиться додатковий опір хспст і приймається, що за цим опором знаходяться шини необмеженої потужності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]