Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik.docx
Скачиваний:
119
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.1 Mб
Скачать

73_Мінімальний захист напруги для асинхронних двигунів

Рис.10.4. Принципова схема мінімального захисту напруги для двигунів 3-6 кВ

Цей захист може мати різні призначення:

  1. Забезпечення умов самозапуску більш відповідальних двигунів.

  2. Попередження перегріву двигунів у випадках, коли неможливий самозапуск, особливо в двигунах з фазним ротором.

Схема захисту є груповою для всіх двигунів під’єднаних до системи шин, вона має дві ступені.Перша виконується на реле напруги РН1-РН3 і реле часу РЧ-6, вона призначена для відключення невідповідальних двигунів з метою обмеження самозахисту відповідальних двигунів. Її Uс.з.≈0,7Uн, t=0,5с.Друга ступінь виконується на реле напруги РН4 і реле часу РЧ-5, вона призначена для відключення відповідальних двигунів при тривалому зниженні напруги і має Uс.з.≈0,5Uн, t=3÷9с.Оперативний постійний струм підводиться через допоміжний контакт максимального автомата (А), який захищає ТН від к.з. в колах 100 В.

74_Вибір трансформаторів струму для релейного захисту.

Для релейного захисту використовують трансформатори струму з номінальним вторинним струмом 5 А і рідше 1 А при будь-яких значеннях номінального первинного струму. Наприклад 1000/5 А, 100/5 А, 20/5 А.В схемах захисту реле підключені до вторинних обмоток трансформаторів струму і одержують від них інформацію про режими.Для правильної дії релейного захисту потрібна точна робота трансформаторів струму при протіканні в захисному колі струмів перевантажень і струмів коротких замикань, які в багато разів можуть перевищувати номінальні струми.Конструктивно трансформатор струму складається зі стального сердечника, на який насаджено дві ізольовані одна від одної та від сердечника обмотки: первинна з числомвитківі вторинна з числом витків.

Рис.5.10. Схема роботи трансформатора струму

Початки і кінці обмоток трансформаторів струму вказуються на їх виводах. Виводи первинної обмотки позначаються буквами Л1 - Л2, а виводи вторинної обмотки U1 – U2, при цьому за початок вторинної обмотки U1, приймається вивід, з якого струм в первинній обмотці проходить від її початку Л1 до кінця Л2. При такому маркуванні значення струму в реле має той же напрям, що і в захисній зоні об’єкта.При такому напрямі струмів, як вказано на схемі, вектори намагнічуючих сил первинної і вторинної обмоток будуть направлені протилежно і згідно закону повного струму намагнічування.

В ідеальному трансформаторі .

Співвідношення називається коефіцієнтом трансформації трансформатора струму.

По аналогії з силовим трансформатором схема заміщення трансформатора струму буде мати вигляд.

Рис.5.11. Схема заміщення трансформатора струму

- приведений опір первинної обмотки;

- приведений первинний струм;

- струм намагнічування;

- електрорушійна сила ТС;

- опір намагнічуючого контура;

- опір вторинної обмотки;

- вторинний струм;

- опір навантаження ТС;

- напруга на виводах ТС;

76_Захисту синхронних двигунів від асинхронного ходу.

Найпростіші захисти виконуються з використанням струму статора. Оскільки режим є симетричним, вони включаються на струм однієї фази. При випаданні двигуна із синхронізму через вимірювальний орган струму проходить пульсуючий струм (рис. 1).

Рис.1. Залежність пульсуючого струму в синхронному двигуні, що випав із синхронізму

Орган спрацьовує в точках: 1' і 1", відповідних до перетинання кривої пульсуючого струму IД,В із прямій струму спрацьовування IС,З захисту. Він починає повертатися у вихідний стан в точках 2', 2", обумовлених струмом повернення захисту ІВ,З. Для спрацьовування захисту необхідно, щоб його час повернення tВ перевищувало паузу t' між крапками 2' і 1" або сигнал про орган, що спрацював, був розширений до значення t"≥t'. На можливість застосування цих співвідношень для виконання захисту істотний вплив виявляє ОКЗ двигунів, приблизно рівне 1/Хd. Синхронні двигуни з ОКЗ>1 у порівнянні із двигунами з ОКЗ<1 мають при асинхронному ході більші значення ковзання, супроводжуються значними коливаннями струму статора й малими t'. Це дає можливість більш ефективного застосування для них струмових захистів. На мал. 2 і 3 наведені можливі їхні виконання на реле вітчизняного виробництва, розроблені й експериментально перевірені ще в 40-і роки СРЗиУ ТЭП. Схеми дані в спрощеному структурному виді. У схемі на мал. 2 вимірювальний орган струму працює на відключення через логічний орган КL, що має витримку часу на повернення, і орган часу КТ. Витримка часу КТ у розглянутій спрощеній схемі вибирається

Рис. 2. Спрощена схема струмового захисту синхронного двигуна від асинхронного ходу (варіант I)

Рис. 3. Спрощена схема струмового захисту синхронного двигуна від асинхронного ходу (варіант II)

більшої часу пуску й само запуску двигуна ( при застосуванні відповідної автоматики). Час повернення органа КL повинне бути більше t' (рис.1). У менш досконалій схемі на рис. 3. застосований орган струму з обмежено-залежною характеристикою витримки часу в конструктивному виконанні, що забезпечує його неповернення у вихідний стан при зниженнях струму до значень, менших IВ,З (рис.1). До переваг схеми ставиться їхня простота й іноді можливість використання для захисту двигунів від перевантажень (рис. 3). До недоліків ставляться значна витримка часу (в основному для схеми на рис.3) і мала чутливість при ОКЗ<1. Тому захисти практично застосовуються тільки для невідповідальних двигунів і двигунів, ресинхронизация яких не використовується. В інших випадках застосовуються більш складні захисти. Необхідно, однак, відзначити, що досить універсальних схем сучасних захистів, освоєних промисловістю, які можна було б визнати типовими, поки немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]