Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik.docx
Скачиваний:
119
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.1 Mб
Скачать

13.Чутливість максимального струмового захисту, основний і резервний захист.

Чутливість максимального струмового захисту здійснюється:

а) при двофазному КЗ за трансформатором:

Розрахунковий струм в реле:

;

Коефіцієнт чутливості:

.

б) при однофазному КЗ за трансформатором:

Струм однофазного металевого КЗ:

,

де - табличне значення;

Розрахунковий струм в реле при дворелейній схемі захисту:

Коефіцієнт чутливості при трьохрелейній схемі:

.

Час спрацьовування МСЗ узгоджується із захистом встановленої на вводі.

Таким чином :

Основним називається захист, призначений для роботи при к.з. в границях всього захищуваного елемента з часом меншим ніж в інших засобів.

Резервним називається захист, передбачений для захисту елемента у випадку відмови або виводу з роботи основного захисту чи відмови вимикача.

14.Опір нульової послідовності ліній електропередач і трансформаторів, кола на яких протікають струми однофазного к.З.

Для того щоб із точки КЗ протікав струм нульової послідовності, необхідно, щоб у трансформатора була заземлена нейтраль. Обмотки, що незаземлені і з'єднані в трикутник, є фільтрами нульової послідовності і не дають можливості відповідним струмів протікати далі за схемою або в землю.

У наведеному прикладі трансформатор ліворуч (Т-1) має заземлену первинну обмотку і вторинну зібрану трикутником. Струми нульової послідовності досягають трансформатора і стікають на землю через його нейтраль, але не поширюються далі в іншу частину лівої схеми (вторинна обмотка трансформатора зібрана трикутником, про її наслідку нижче). Тим часом, шлях струмів праворуч не обмежує трансформатор Т-2, так як його обмотки з боку високого і середнього напруг мають заземлену нейтраль, і струми нульової послідовності продовжують шлях у праву частину схеми, але тільки тому, що в системі, є заземлена нейтраль, показана на принциповій схемі відповідним значком. Якби цей значок показував, що нейтраль не заземлена, то схему слід було б закінчити трансформатором.

Струми нульової послідовності, що протікають в лініях ЛЕП, проявляють розмагнічуючу дію, що призводить до деякого зменшення результуючого потокозчеплення фази. Залежно від матеріалу лінії вони надають різний вплив на зменшення індуктивного опору нульової послідовності лінії.

15. Струмова відсічка, її зона захисту. Розрахунок струму спрацювання.

Струмові відсічки, без витримки часу або з малою витримкою часу, селективність яких забезпечується тим, що вони спрацьовують лише при протіканні через них струмів, більших ніж струми к.з. в деяких точках мережі.

Для чутливості захистів по всій довжині лінії їх здійснюють в поєднані струмових відсічок і максимальних струмових захистів.

Для захисту від міжфазних замикань застосовують струмові захисти, які

використовують фазні струми, а для захисту від однофазних замикань на землю

застосовують захист нульової послідовності.

В складних кільцевих мережах струмові захисти не можуть забезпечити селективне відключення пошкодженої ділянки, тому застосовують інші види захистів: диференціальні, направлені, дистанційні.

Струмові відсічки це різновид струмових захистів які позволяють швидко відключати лінію при к.з.

Струмові відсічки бувають:

-миттєвої дії tспр=0.04-0.08с;

-відсічки з невеликим значенням витримки tспр=0.4-06с;

Селектривність відсічки забезпечується тим що відсічка не діє на суміжні ділянки мережі, захист яких має більший або рівний час відсічки.

Струмова відсічка реалізується на електромагнітному елементі реле і її уставка спрацьовування настроєна на струм к.з. у межах лінії.

Правильна (селективна) робота струмової відсічки забезпечується вибором струму спрацьовування з умови:

де – масимальне значення струму КЗ, поза зоною дії відсічки, А;

–коефіцієнт надійності, значення якого залежить від типу використаних струмових реле.

Отже Іспр відсічки без витримки часу використовують при умові його від лагодження від струму КЗ вкінці захищуваної ділянки. Іспр також використовують з невеликою витримкою часу. Тоді зона дії захисту трохи розширюється і струм спрацювання відсічки встановлюється більший ніж Ікз на суміжній ділянці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]