Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik.docx
Скачиваний:
119
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.1 Mб
Скачать

81_Захист асинхронних двигунів

Основним видом пошкоджень електродвигунів є міжфазнік.з. в обмотці статора. Для їх захисту при напрузі менше 1000 В, використовують запобіжники і автомати. При напругах 3-10 кВ використовують релейний захист.

Захист обмотки статора двигунів від однофазного замикання на землю визначається режимом заземлення нейтралі в електромережі, до якої підключений двигун. В чотирипровідних електромережах 380/220 В з глухо заземленою нейтраллю на такі к.з. реагує захист від міжфазних замикань (автомати).

В мережах 10/6 кВ з ізольованою нейтраллю для захисту від однофазних к.з. використовують контроль ізоляції.

В окремих випадках по умовах безпеки можуть використовуватись захисні відключення.

Основні типи релейного захисту АД є:

Максимальний струмовий захист АД від к.з.

Диференціальний захист двигунів і захист нульової послідовності

Мінімальний захист напруги для асинхронних двигунів

Захист синхронних двигунів від несинхронної роботи

60 Струмовий захист з трансформаторами від зовнішніх та внутрішніх пошкоджень

газовий захист трансформаторІв

 Струми коротких замикань в обмотках трансформаторів створюють значні електродинамічні сили, що викликають деформацію обмоток взаємну вібрацію витків із взаємним тертям між ними. Внаслідок цих явищ відбувається руйнування міжвиткової ізоляції й утворення короткозамкнених витків (к. з. – витків).

При  цьому  в  к.  з.  –  витках  унаслідок  їхнього  низького  опору  протікає значний струм, хоча при цьому в самих обмотках ВН і НН струм зростає несуттєво і струмовий захист обмоток не реагує на появу к. з. витків.

 При утворенні малої кількості к. з. – витків трансформатор може залишатися якийсь час у роботі до виводу в ремонт. При значній кількості к. з. - витків трансформатор повинний миттєво відключатися від мережі.

 Таким чином, захист від к. з. – витків повинна мати дві ступіні спрацьовування: 1-а ступінь діє на сигналізацію персоналові; 2-а ступінь — на відключення.

 Принцип дії захисту від к. з. витків побудований на тому, що в місці утворення  к.  з.  –витків  відбувається  місцеве  нагрівання  охолоджувального масла до температури його розкладання на летючі гази.

Таким чином, утворення к. з. – витків можна знайти за утворенням летючих газів  при  місцевому  нагріванні  масла  і  його  розкладанні  при  цьому  за допомогою спеціального газового реле. Тому захист від к. з. –витків одержав назву газового захисту, що, крім цього, забезпечує захист від неприпустимого зниження рівня охолоджувального масла. Газовий захист згідно з вимогами ПУЕ встановлюється обов'язково на трансформаторах потужністю 6.3 МВА і більш, хоча ПУЕ допускає його установку і на трансформаторах меншої потужності при наявності чергового персоналу.

 

Газове   реле   буває   двох   типів:   з   поплавцями   і   з   чашками.   Будова поплавкового і чашкового реле РГЧ3-66 показані на рис.8.1. У верхній і нижній частині корпуса 1 реле встановлені два поплавці (чашки) 2, що можуть повертатися навколо осі 3 разом із ртутними контактами 4. Штуцер 5 служить для добору проби газу для аналізу на горючість. Пальний газ свідчить про те, що виділяється не повітря, а газ, що виникає при розкладанні масла. У нормальному режимі корпус реле заповнений маслом і поплавці (чашки) знаходяться в горизонтальному положенні.

 При незначному виділенні газу витісняється масло з верхньої частини корпуса. Верхній поплавець (чашка) опускається, замикаючи контакт на сигналізацію черговому персоналові. Така ж дія газового реле відбувається при зниженні рівня масла в розширювальному баці.

 При значному газоутворенні великий обсяг газу витісняє масло з усього корпуса реле, нижній поплавець (чашка) опускається, контакт якого діє на відключення трансформатора від мережі.

а)

 

б)

 Рис. 8.1 - Будова газового реле:

а) поплавкового; б) чашкового

 

При установці нахил труби з газовим реле щодо верхньої кришки трансформатора  1,5...2\%  для  запобігання  скупчення  пухирців  газу  під кришкою. Нахил корпуса трансформатора щодо рівня землі 1...1,5\% (рис.8.2).

Під час доливання масла в трансформатор і на час виділення повітря після цього газовий захист відключається.

 

Рис.  8.2 – Установка газового реле

 Схема газового захисту показана на рис. 8.3 і містить двох ступіней спрацьовування: 1-я ступінь контакт SL 1.1 діє на сигналізацію, 2-я — контакт SL1.2 — на відключення.

 

 

Рис.  8.3 – Схема газового захисту Автоматика ввімкнення протипожежної сигналізації

56. Автоматична пожежна сигналізація

Ця система дає змогу в початковій стадії виявити пожежу та повідомити про це на пульт цілодобового пожежного спостерігання або диспетчера експлуатаційної організації, подати сигнал на ввімкнення систем протипожежного захисту - димовидалення та підпору повітря, автоматичного пожежогасіння, системи сповіщення про пожежу та керування евакуацією людей, а також для переведення ліфтів у режим «Пожежа» тощо. Пожежні сповіщувачі, які контролюють зону в передпокоях квартири (коридорі), в жодному разі не можна демонтувати. Вони діють автономно вночі й удень, коли ви на роботі або у відпустці. Усі системи протипожежного захисту виведено до диспетчера. Залежно від організації контролю за будинками це може бути консьєрж або диспетчер (через об'єднані диспетчерські системи), який контролює кілька будинків. Сигнал від систем надходить також безпосередньо на пульт цілодобового пожежного спостерігання.

Автоматичні пожежні сповіщувачі розділяють на чотири групи, в залежності від фактора, що викликає його спрацювання, а саме: теплові, димові, світлові та комбіновані, які реагують на тепло і на дим.

Теплові сповіщувачі за типом чутливого елементу поділяються на: біметалічні сповіщувачі, в яких замикання електричного кола здійснюється а рахунок деформації при нагріванні біметалічної пластини; сповіщувачі на термопарах, в яких чутливим елементом є термопара, що створює при нагріванні електрорушійну силу; напівпровідникові, в яких чутливим елементом є напівпровідниковий термоопір, при нагріванні якого змінюється опір електричного кола.

За принципом дії теплові сповіщувачі діляться на максимальні, диференціальні, максимально-диференціальні.

Теплові сповіщувачі спрацьовують при температурі 60÷100°С. Інерційність спрацювання 2-3 хв. Площа контролювання одним сповішувачем до 15 кв. м. Перевагами теплових сповіщувачів є простота конструкції і можливість наладки на потрібну температуру спрацювання. Недоліками є невисока точність роботи, висока інерційність, невелика площа, яка контролюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]