Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Ulyarnik.docx
Скачиваний:
119
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.1 Mб
Скачать

40. Види пошкоджень і ненормальних режимів роботи трансформаторів і типи релейного захисту трансформаторів.

Згідно з ПУЕ для трансформаторів повинні бути передбачені пристрої релейного захисту від наступних видів пошкоджень і ненормальних режимів роботи:

  1. Багатофазних КЗ в обмотках і на виводах;

  2. Однофазних КЗ в обмотках і на виводах, приєднаних до мережі із заземленою нейтраллю;

  3. Виткових замкнень в обмотках;

  4. Струмів в обмотках, викликаних зовнішніми КЗ;

  5. Струмів в обмотках, викликаних перевантаженням;

  6. Зниження рівня масла;

  7. Підвищення температури верхніх шарів масла.

Типи релейного захисту трансформаторів

1. Поздовжня диференційний захист - від коротких замикань в обмотках і на їх зовнішніх висновках, для трансформаторів потужністю, як правило, 6,3 MB-А і вище; з дією на відключення трансформатора.

2. Струмова відсічка без витримки часу - від коротких замикань на зовнішніх висновках ВН трансформатора з боку живлення і в частині обмотки ВН, для трансформаторів, не обладнаних поздовжнього диференціального захистом; з дією на відключення.

3. Газовий захист - від всіх видів ушкоджень усередині бака (кожуха) трансформатора, що супроводжуються виділенням газу з трансформаторного масла, а також від пониження рівня масла, для масляних трансформаторів потужністю, як правило, 6,3 MB-А і вище; з дією на сигнал і на відключення.

4. Максимальний струмовий захист (з пуском чи без пуску по напрузі) - від надструмів, обумовлених зовнішніми міжфазними короткими замиканнями на сторонах ПН або СН трансформатора, для всіх трансформаторів, незалежно від потужності і наявності інших типів релейного захисту; з дією на відключення.

5. Спеціальна струмовий захист нульової послідовності, що встановлюється в нульовому проводі трансформаторів зі схемою з'єднання Y / У і Л / У - від однофазних к.з. на землю в сет ПН, що працює з глухозаземленою нейтраллю (як правило, 0,4 кВ); з дією на відключення.

41. Дистанційні захисти

Дистанційними називаються направленні захисти з відносною селективністю, які виконуються за допомогою реле опору. Реле опору як і реле напрямку потужності має напругову і струмову обмотки. Робота реле опору визначається місцем виникаючого к.з. по відношенню до місця їх включення, а діючими величинами для реле опору є відношення напруги на затискачах реле до струму. Наприклад при міжфазному к.з. струм в релеі йому відповідає міжфазна наруга, деl – довжина ділянки лінії до місця к.з., а z0 – питомий опір 1 км. лінії. Тоді , яке визначається відомимl.

; ;

Дистанційний захист працює при к.з. на певній довжині (величині) лінії (дистанції) тому називається дистанційним.

Дистанційні захисти як і інші типи захистів можуть виконуватись з різними витримками часу.

Рис.10.9. Однолінійна схема для релейного захисту зі ступеневою характеристикою витримки часу

42. Захист обмоток статора від однофазних замикань на землю

При струмах однофазного к.з. більше 5 А в генераторах, які працюють з ізольованою нейтраллю, повинен застосовуватись захист нульової послідовності, який діє на відключення генератора.

Цей захист здійснюють з допомогою трансформатора струму нульової послідовності ТНП з підмагнічуванням від трансформатора напруги ТН, реле струму РТ-40 і реле часу РВ.

Рис.9.2. Схема захисту генератора від однофазних замикань на землю з підмагнічуванням ТНП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]