Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
парок.пор ритм укр.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
398.34 Кб
Скачать

Діагностика і невідкладна допомога при порушенні провідності серця.

Аритмія

Ознаки

Невідкладна допомога

СА, АВ – блокади високого ступеню

Почало поступове, R – R постійні (ІІ ст. Мобітц ІІ або блокада ІІІ ст.), ЧСС 20 – 40 за хв, непостійна ІІ ст.

(Мобітц І ) ЧСС ‹ 50 в хв.

А/Д N – атропін,

А/Д - еуфілін

А/Д - ізадрін, дофамін, адреналін

ЕКС (ЧПЕКС) – за показаннями

Синдром – МЕС

Початок поступовий: пригніч ення свідомості - рухове збудження – тоніко – клонічні судоми.

Прекардіальний удар

«кулачний ритм»

А/Д N – атропін,

А/Д↑ - еуфілін

А/Д↓ - ізадрін, дофамін, адреналін

ЕКС (ЧПЕКС) – за показаннями

Реанімаційні заходи (АВС)

Синдром Фредеріка

(повна АВ- блокада в поєднанні з мерехтливою аритмією)

Початок раптовий (поступово)

Хвилі мерехтіння f з частотою 350-700 за 1хв

R-R постійні

ORS залежить від джерела ритму

ЧСС 20 - 40 в 1 хв.

А/Д N – атропін,

А/Д↑ - еуфілін

А/Д↓ - ізадрін, дофамін, адреналін

ЕКС (ЧПЕКС) – за показаннями

Блокади серця частыше всього э ускладненнями основного захворювання, як правило, ішемічної хвороби серця. Тому профілактика полягає в адекватному та своєчасному лікуванні цього захворювання, а також в постійному прийомі препаратів, що уповільнюють проведення імпуьсів по АВ-вузлу.

Вторинна профілактика при АВ-блокадах не здійснюється.

6. Матеріали для самоконтролю

Задачі для самоконтролю:

1. Чоловік 29 років, після фізичного навантаження відчув сильне серцебиття, запаморочення. При огляді лікарем констатовано: Ps – 200 за 1 хв., ритмічний, ниткоподібний. АТ 90/60 мм рт. ст. На ЕКГ: зубці Р не визначаються, R/R однакові та складають 0,3 сек., QRS – 0,08 сек. В відведеннях V4-V6 косовисхідна депресія сегменту ST. Який препарат слід призначити хворому?

A. Мезатон

B. Кордарон

C. Хінідін

D. Строфантин

E. Лідокаін

2. Чоловік 49 р. на 4 добу інфаркта міокарда поскаржився на задишку, ядуху, різку кволість. Об’єктивно: ціаноз. Ps - 110/хв. АТ - 100/70 мм рт.ст.,ЧД - 34/хв. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Під ключицею вислуховуються сухі та рідкі хрипи. Найбільш ймовірне ускладнення ?

A. Набряк легень

B. Кардіогенний шок

C. Напад шлуночкової тахікардії

D. Двобічна лікарняна пневмонія

E. Синдром Дресслера

3. Хворий 64 років відчув виражений біль за грудиною, задишку. Об’єктивно: хворий блідий, мокрий, акроціаноз. ЧД – 28 за хв., ортопное. АТ - 100/60 мм рт.ст. В легенях з обох сторін вологі незвучні хрипи. ЕКГ: ЧСС - 240 уд. за хв., зубець Р не визначається, R-R однакові та складають 0,25с, QRS – 0,18сек, у відведеннях V5-V6 дугоподібна депресія сегменту ST до 3мм. Запропонуйте найбільш ефективну тактику ведення даного хворого.

A. Допамін + стероїди + діуретики

B. Нітрати + діуретики + кисень

C. Дігоксин + діуретики + препарати К+ та Mg2+

D. АТФ, при неефективності – пропафенон

E. Лідокаїн, при неефективності – інструментальна кардіоверсія

4. У жінки 63 років вночі зненацька почався напад ядухи. Близько 15 років страждає гіпертонічною хворобою, 2 роки тому перенесла інфаркт міокарду. Об’єктивно: положення в ліжку – ортопное, шкіра бліда, хвора вкрита холодним потом, акроціаноз. Пульс - 104 за хв. АТ - 210/130 мм рт.ст., ЧД - 38 за хв. Перкуторний звук легеневий, в нижніх відділах притуплений, на всьому протязі вислуховуються поодинокі сухі хрипи, в нижніх відділах – незвучні, дрібнопухирцеві. Яке ускладнення найбільш вірогідно розвинулось у хворої?

A. Приступ бронхіальної астми

B. Пароксизмальна тахікардія

C. Гостра лівошлуночкова недостатність

D. Тромбоемболія легеневої артерії

E. Гостра лівопередсердна недостатність

5. У хворого 72 років з гострим інфарктом міокарда моніторна реєстрація ЕКГ виявила пароксизмальну шлуночову тахікардію. В цей же час у хворого розвинулася клініка гострої шлуночкової недостатності. АТ - 90/50 мм рт.ст. Що є найбільш ефективним і безпечним у лікуванні хворого ?

A. Електроімпульсна терапія

B. Новокаїнамід

C. Лідокаїн

D. Кордарон

E. Мекситил

6. Пацієнтка 34 років відчула сильне серцебиття, запаморочення, виражену слабкість. Об’єктивно: хвора бліда, незначна активність призводить до появи запаморочення. Пульс – 200/хв, ритмічний, ниткоподібний, АТ – 80/50 мм рт. ст. ЕКГ- зубці Р не визначаються, R-R – однакові та складають 0,3 сек, QRS – 0,09 сек. З якого препарату найбільш доцільно почати невідкладну допомогу?

A. Новокаїнамід

B. Кордарон

C. Лідокаїн

D. АТФ

E. Пропафенон

7. Жінка 42 років викликала лікаря швидкої допомоги у зв'язку з раптовим нападом серцебиття, яке супроводжується загальною слабкістю, запамороченням. Пульс -200/хв., ритмічний, АТ-140/90 мм рт.ст. Лікар запідозрив надшлуночкову тахікардію, що і підтвердилось на ЕКГ. Який з наведених медикаментів буде найбільш ефективним в даній ситуації ?

A. Обзидан

B. Новокаїнамід

C. Кордарон

D. Ритмілен

E. Верапаміл

8. Жінка 74 років Скаржиться на різкі болі за грудиною з іррадіацією в спину, слабкість, серцебиття, яка виникла гостро після фізичного навантаження . Артеріальна гіпертонія понад 15 років. Об'єктивно: ЧСС 110 за хв., пульс слабого наповнення, особливо на правій руці, АТ праворуч і 80/60 мм рт. Ст., ліворуч - 170/90 мм рт. Ст. Тони серца глухі, акцент II тона над аортою. При Єхо-дослідженні: діаметр аорти 5,2 см, лівий шлуночок КДР 5,6 см. АСТ 0,72 мМ/л. год. Який попередній

A. Грудний радикуліт

B. Гострий інфаркт міокарда

C. Розшаровуюча аневризма аорти.

D. Пароксизмальна тахікардія

E. Констриктивний перікардит

9. У чоловіка 53 років, який знаходиться в палаті інтенсивної терапії кардіологічного відділення з гострим трансмуральним інфарктом міокарда передньо-перетинкової ділянки лівого шлуночка, виник напад шлуночкової тахікардії. Який з наведених нижче препаратів не слід застосовувати в даному

A. Ритмілен

B. Новокаїнмід

C. Лідокаїн

D. Етмозин

E. Кордарон

10. У жінки 52 років на 3-й день після екстирпації матки з приводу фіброміоми раптово з'явилась задишка, біль у грудній клітці. Об'єктивно: хвора збуджена, ціаноз, шийні вени набряклі. Пульс - 112/хв, слабкого наповнення. АТ - 100/60 мм рт.ст. В легенях верикулярне дихання, послаблено в нижніх відділах. Пульсація в ІІ-ІІІ межребір'ї зліва, під час аускультації серця акцент ІІ тону над легеневою артерією. Печінка +3 см, болюча при пальпації. На ЕКГ: Глибокий зубець S вI, aVL і Q в ІІІ відведеннях, підняття сегменту ST в III та aVF відведеннях. Яка патологія найвірогідніше відповідає описаному симптомокомплексу?

A. Гостре легеневе серце

B. Інфаркт міокарда

C. Серцева астми

D. Набряк легень

E. Пароксизм шлункової тахікардії

11. Хвора 58 років скаржиться на раптовий початок серцебиття, запаморочення, шум в голові, важкість в області серця, нудоту. Пульс ритмічний, 160 за хв. При аускультаці серця—маятникоподібний ритм. АТ 95/60 мм рт ст. На ЕКГ – ритм правильний, двофазні зубці Р перед кожним шлуночковим комплесом, нормальні комплекси QRS. Масаж каротидного синуса перервав приступ. Які порушення серцевого ритму мали місце?

A. Пароксизм миготіння предсердь

B. Предсердна пароксизмальна тахікардія

C. Регулярна форма тріпотіння передсердь

D. Шлуночкова пароксизмальна тахікардія

E. Пароксизм тріпотіння шлуночків

12. Чоловік 50 р., ванитажник, раптово втратив свідомість. Лікар зафіксував тахікардію з ЧСС - 210/хв., АТ - 40/30 мм.рт.ст. Введення новокаїнаміду та вливання норадреналіну не дали ефекту. Після проведення електроімпульсної терапії АТ підвищився до 100/60 мм рт.ст. На ЕКГ – ознаки трансмурального інфаркта міокарду. Про яке ускладнення можна думати?

A. Істинний кардіогенний шок

B. Клінічна смерть

C. Рефлекторний кардіогенний шок

D. Аритмічний кардіогенний шок

E. Тромоемболія судин головного мозку

13. Хвора 46 років скаржиться на раптово виникаюче серцебиття, які супроводжуються пульсацією в ділянці шиї і голови, страхом, нудотою. Серцебиття продовжується 15-20 хвилин, в проходить при утриманні дихання з натужуванням. Про яке порушення серцевої діяльності можна думати у хворої ?

A. Приступ надшлуночкової пароксизмальної тахікардії

B. Приступ шлуночкової пароксизмальної тахікардії

C. Приступ тріпотіння передсердь

D. Приступ миготливої аритмії

E. Приступ екстрасистолічної аритмії

14. Хворий 58 років з гострим інфарктом міокарда /перший день/ раптово утратив свідомість. Об-но: одиничні дихальні рухи. Пульс на судинах шиї та тони серця відсутні. На моніторі - мерехтіння шлуночків. Лікувальні заходи треба почати з

A. Штучної вентиляції легенів

B. Електричної дефібриляції

C. В/в введення лідокаїну

D. Закритого масажу серця

E. Внутрішньосерцевого введення адреналіну

15. Хворий 56 років на сьомий день інфаркту міокарда раптово втратив свідомість з зупинкою серцевої діяльності та дихання. Об-но: блідий, пульс відсутній. На ЕКГ: комплекси представлені хвилями різної амплітуди та спрямованості (частота до 400), При неефективності першої спроби дефібріляції, для підвищення чутливості до неї слід використати:

A. Полярізуючу суміш

B. Панангін

C. Адреналін

D. Лідокаїн

E. Бікарбонат натрію

16. Хворий 17 років під час фізичного навантаження відчув нестачу повітря, загальну слабкість, серцебиття. Об,ективно: ЧСС = пульс – 180 за хв., АТ – 100/60 мм рт.ст. ЕКГ:ритм правильний , . Зубець Р деформований та визначаеться перед кожним QRS.Яке порушення ритму розвинулось у хворого?

A. Суправентрикулярна тахікардія.

B. Миготлива аритмія.

C. Тріпотіння передсердь.

D. Шлуночкова тахікардія.

E. Синусова тахікардія.

17. У хворого з пароксизмом шлуночкової тахікардії з’явилась задишка інспіраторного характеру, кашель з виділенням великої кількості пінистого харкотиння. Об’єктивно: Ортопное. Акроціаноз. Шкіра бліда з сіруватим відтінком, волога. Пульс ледь пальпується. ЧСС – 200 за 1 хв., ритмічний. АТ – 70/10 мм рт. ст. З чого необхідно розпочати невідкладну допомогу?

A. Дефібриляція

B. Дофамін

C. Анапрілін

D. Кордарон

E. Преднізолон

18. У хворої 30 років, яка знаходиться в терапевтичном відділенні з приводу ревматичного ендокардиту, раптово з'явився напад серцебиття. Пульс - 170/хв., ритмічний, слабкий. На ЕКГ інтервали R-R - рівні, шлуночкові комплекси не змінені. В анамнезі - ГРВЗ, бронхіти. Який препарат найдоцільніше призначити хворій?

A. Коринфар

B. Пропранолол

C. Лідокаїн

D. Верапаміл

E. Дигітоксин

19. В ургентну лікарню поступив хворий пароксизмальною тахікардією на фоні синдрому WPW. Який препарат не доцільно використовувати при даній патології?

A. Верапаміл

B. Аміодарон

C. Лідокаїн

D. Дігоксин

E. Пропранолол

Відповіді на тестові завдання: 1 - В, 2 А, 3 – Е, 4 – С, 5 – А, 6 – Д, 7 - Е, 8 С, 9А, 10 – А, 11 – В, 12 – Е, 13 - А, 14 В, 15С, 16 – А, 17 – А, 18 – Д, 19 – А.