Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
парок.пор ритм укр.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
398.34 Кб
Скачать

Блокади ніжок і гілок пучка Гіса – це сповільнення або повне припинення проведення імпульсу збудження по одній, двох або трьох гілках пучка Гіса.

Блокада правої ніжки пучка Гіса

Блокада передньої гілки лівої ніжки пучка Гіса

Блокада задньої гілки лівої ніжки ніжки пучка Гіса

ЕТІОЛОГІЯ

Коронарний атеросклероз, інфаркт міокарда, міокардити, кардіоміопатії, ідіопатичний склероз і фіброз провідної системи, вроджені серцеві захворювання з дефектом міжпередсердної перегородки

Захворювання, які визивають перевантаження і гіпертрофію правого шлуночка, мітральний стеноз, хронічне легеневе серце, емболія легень, стеноз легеневої артерії, тетрада Фалло.

Гіпертонічна хвороба, вади розвитку аортального клапана і коартація аорти, яка приводить до перевантаження і гіпертрофії лівого шлуночка, інтоксикація препаратами наперстянки, хінідином, прокаінамідом, гіперкалійемія.

РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ІМПУЛЬСА ЗБУДЖЕННЯ

1. Міжшлуночкова перегородка активується зліва направо.

2. Врезультаті блокади правої ніжки спочатку активується лівий шлуночок.

3. Потім з запізненням збудження переходить з лівого шлуночка на правий, незвичним шляхом через міжшлуночкову перегородку в обхід місту блокади.

4. Реполяризація порушується вторинно із-за незвичного шляху розповсюдження збудження і порушення послідовності активування шлуночків.

1. Міжшлуночкова перегородка активується зправа на ліво.

2. Врезультаті блокади лівої ніжки спочатку активується правий шлуночок.

3. Потім з запізненням збудження переходить з правого шлуночка на лівий, незвичним шляхом через міжшлуночкову перегородку в обхід місту блокади.

4. Реполяризація порушується вторинно із-за незвичного шляху розповсюдження збудження і порушення послідовності активування шлуночків.

При лівій передній геміблокаді уповільнюється чи переривається проведення по передній гілкі лівої ніжки пучка Гіса. Передньо-бокова частина лівого шлуночка активується з запізненням імпульса, який проходить обхідним шляхом знизу вгору через задню гілку лівої ніжки. Це визиває зміщення електричних потенціалів напруги при активації шлуночків в направленні вгору, вліво і назад.

При лівій задній геміблокаді уповільнюється чи переривається проведення по задній гілкі лівої ніжки пучка Гіса. Задньо-нижня частина лівого шлуночка активується з запізненням імпульса, який проходить обхідним шляхом зверху вниз та зліва пнправо через передню гілку лівої ніжки. Це визиває зміщення електричних потенціалів напруги при активації шлуночків в направленні вправо, вниз та назад.

КЛІТІЧНА КАРТИНА

Розщеплення І і ІІ тонів

Розщеплення ІІ тона

ЕКГ- КРИТЕРІЇ

Повна

Неповна

Повна

Неповна

1.Розширений комплекс QRS, шириною більше 0,12 с.

1.Комплекс QRS не розширений, шириною не більше 0,12 с.

1.Розширений комплекс QRS, шириною більше 0,12 с.

1.Комплекс QRS не розширений, шириною не більше 0,12 с.

2.Розщеплений і широкий з.R ( відсутні з.q і s ) та збільшенний час внутрішнього відхилення більше 0,08 с. в відведеннях V5, V6, І, aVL.

3.Зазубрений і широкий з.S більше 0,04 с. у відведеннях І, ІІІ, aVF, V1,V2.

4.Зміщений вниз сегмент ST і негативний асиметричний з.Т у відведеннях V5, V6, І, aVL і зміщений вгору сегмент ST і високим асиметричним з.Т у відведеннях ІІІ, aVF, V1,V2.

2.Розщеплений комплекс QRS у вигляді букви М – rSR, rsR, RSR, RsR, або rR форми і збільшенний час внутрішнього відхилення більше 0,06 с. в відведеннях V1, V2, V3 і однополюсного відведення від правої руки aVR.

3.Глибокий, зазубрений і широкий з.S більше 0,04 с. у відведеннях І, ІІ, aVL, V5,V6.

4.Зміщений вниз сегмент ST і негативний з.Т у відведеннях V1, V2, V3R, III, aVF.

1.Різке відхилення електричної вісі серця вліво (кут ά≤-30).

2.Комплекс QRS у відведенням І, aVL у вигляді qR.

4.Комплекс QRS у відведеннях ІІ, ІІІ, aVF у вигляді sR.

5.Комплекс QRS не збільшений.

1.Відхилення електричної вісі серця вправо (кут ά≥+120).

2.Комплекс QRS у відведенням І, aVL у вигляді sR.

4.Комплекс QRS у відведеннях ІІ, ІІІ, aVF у вигляді qR.

5.Комплекс QRS не збільшений.

Трипучкова блокада – характеризується порушенням проведення імпульсів одночасно по трьох гілках пучка Гіса. ЕКГ критерії – атріовентрикулярна блокада І, ІІ, ІІІ ст. і наявність ознак 2 гілок пучка Гіса.

ЛІКУВАННЯ

Раціональне лікування основної хвороби може привести до зникнення блокади. Постійна тривала блокада ніжок пучка Гіса не потребує спеціального лікування. Якщо поява блокади співпала з загостренням хвороби серця, то лікування блокади має важливе значення для покращення провідності. Обережно призначають антиаритмічні засоби, особливо ті, що сповільнюють проведення по системі Гіса-Пуркіньє: новокаїнамід, морацизин (етацизин).