Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcia gastro 2 ykr.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Синдром порушеного всмоктування (мальабсорбції).

Синдром мальабсорбції – це симптомокомплекс, пов’язаний с порушенням заключного етапа процесів перетравлювання і власне всмоктування в тонкій кишці однієї або декількох харчових речовин.

Цей синдром обумовлений порушенням перетравлювання (мальдігестія) і власне всмоктування (власне мальабсорбція) у тонкій кишці одного або декількох живильних речовин, що викликається багатьма факторами: резекціями шлунка, підшлункової залози, тонкого кишечнику, захворюваннями печінки, підшлункової залози, що протікають із зовнішньосекреторною недостатністю, променеві пораз­ки кишечника, глютенова ентеропатия (целіакія), лактазна недостатність (ензи­мопатія), хвороба Уіппля (кишкова ліподистрофія), пухлини тонкої кишки і т.д.

При розвитку синдрому порушеного всмоктування (СПВ) розладнуються:

1. Порожнинне травлення внаслідок недостатності кишкових ферментів (ентерокінази, лужної фосфатази, панкреатичних ферментов, дефіциту жовчних кислот або їх ранньої декон’югації)

2. Мембранне травлення внаслідок дефіциту ферментів щіткової облямівки.

3. Власне всмоктування і транспорт нутриентів через кишкову стінку.

Виділяється первинний (уроджений або спадково обумовлений дефіцит дисахарідаз і пептидаз щіткової облямівки і ентерокінази) і вторинний (надбаний).

Клініка

Плин СПВ може бути латентним і виявлятися тільки за допомогою функ­ціональних тестів і клінічно вираженим (легка, середньоважка і важка форми).

Клініка складається із симптомів пораження кишечнику і загальних метаболічних розладів.

До кишкових симптомів відносяться:

- типовий ентеральний пронос незначної частоти (2-3 рази на добу);

- поліфекалія з неприємним запахом (при нормальній кількості калу за добу в межах 150 – 250 гр. у хворих його кількість зростає до 1,5 – 2, 5 кг) і болем, який супроводжує цей процес в біляпупковій області;

- метеоризм;

- больовий синдром;

- відчуття гурчання і переливання в животі.

Метаболічні розлади:

- зниження маси тіла аж до кахексії;

- слабкість;

- ацидоз;

- психічні розлади.

Білкова недостатність виявляється зниженням вмісту загального білка в сироватці крові, гіпопротеінемічними набряками, атрофією м'язів; дефіцит жиру виявляється стеатореєю і зниженням концентрації в крові загальної кількості ліпідів, а – вуглеводів – гіпоглікемією.

У цих хворих розвивається гіпополіавітаминоз, що супроводжується появою парестезій шкіри рук і ніг, ламкістю нігтів, болів у ногах, безсонням внаслідок дефіциту тіаміну, глоситу, пеллагроїдных змін шкіри і безбольового поліневриту як дефіциту вітаміну РР, хейліту і ангулярного стоматиту, випадіння волосся як дефіциту вітаміну В2. Нестача вітаміну С приводить до розвитку кровоточивості ясен і крововиливів на шкірі, геморагій (дефіцит вітаміну ДО), а ксерофтальмия і куряча сліпота як ви вже знаєте обумовлені нестачею вітаміну А.

Порушення водно – електролітного балансу будуть виявлятися тахікардіями, гіпотонією, спрагою, сухістю шкіри і мови, болями зі слабістю м'язів, зниженням сухожильних рефлексів, аритміями. З'являються симптоми м'язового ″валика″, відчуття оніміння губ і пальців, судоми, явища остеопороза за рахунок дефіциту Са і вітамінів Д и Р. Дефіцит марганцю сприяє зниженню статевої функції.

При хронічному важкому плині синдрому формуються дистрофічні зміни внутрішніх органів: жировий гепатоз, атрофія м'язів, кардіоміопатія, полігландулярна недостатність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]