Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcia gastro 3 ykr.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
424.45 Кб
Скачать

Фізикальне обстеження.

При загальному огляді відзначається схуднення, рівень якого залежить від важкості і тривалості захворювання і ступеню функціональної недостатності органа.

Пораження шкіри виявляються у вигляді сухості, втрати еластичності, зниження тургору. Вона здобуває брудно – сірий відтінок. На шкірі обличчя і кінцівок з'являються зони гіперпігментації.

Субіктеричність шкіри і слизових оболонок м'якого неба і склер виявляється рідко – при наявності набряку голівки підшлункової залози (псевдотуморозна форма панкреатиту) або залоза склеротично ущільнена (фіброзний панкреатит), що викликає здавлення загальної жовчної протоки.

Симптом Тужиліна. На шкірі живота і грудної клітки з’являються невеликі яскраво – червоні краплевидні утворення. При важкому загостренні можуть спостерігатися симптоми, обумовлені виходом у регіонарний кровоток панкреатичних ферментів з розвитком геморагічних явищ.

Симптом Грей – Тернера. На бічних частинах живота з'являються синьо-фіолетові плями.

Симптом Кулена. Синювате фарбування області пупка.

Симптом Холстеда. Мармурове або ціанотичне фарбування шкіри живота.

Симптом Лагерлефа - ціаноз обличчя.

Симптом Дейвиса. Поява петехій в області сідниць.

Характерна поразка слизових оболонок – язик сухий, обкладений, сосочки згладжені, атрофовані. Часто з'являється неприємний запах із рота, тріщини і виразки в кутах рота (хейліт), підвищена кровоточивість ясен, афтозний стоматит.

Відзначається метеоризм, у тому числі можливий і локальний в області лівого підребер'я і епігастральної області, обумовлений парезом поперековоободочної кишки (симптом Гербиха).

Зрідка може виявлятися атрофія підшкірно-жирової клітковини в області епігастрія і у зоні проекції підшлункової залози (симптом Грота).

При пальпації передня черевна стінка м'яка, податлива і звертає на себе увагу чітка невідповідність між вираженим спонтаним болем у верхній половині живота і досить слабкою реакцією хворого на пальпацію. Тому для виявлення характерних ознак панкреатиту необхідно при поверхневій і глибокій пальпації вести наполегливий пошук відповідних больових зон і точок.

Насамперед звертає на себе увагу наявність больових зон.

Холедохопанкреатична зона Шоффара.

Ця зона розміщається в епігастрії праворуч у правому верхньому квадранті живота, що знаходиться між середньою (білою) лінією живота і косою лінією, яка з'єднує пупок і середину правої реберної дуги. Хворобливість при пальпації в даній зоні з'являється при холецисто-панкреатитах і поразці голівки підшлункової залози.

Больова зона Губергриця-Скульского.

Вона знаходиться в епігастрії ліворуч від серединної лінії і симетрична зоні Шоффара. Хворобливість у цій зоні виникає при патологічному процесі в області тіла залози.

Больова зона МейоРобсона.

Виявляється хворобливість у лівому реберно – хребтовому куті і відбиває пораження хвоста підшлункової залози.

Зони шкірної гіперестезіїгіпералгезії Захар’їна-Геда.

Розміщені в області 8 – 10 грудних сегментів і характерні для ураження різних відділів підшлункової залози.

Тепер нам необхідно перейти до больових точок при хронічному панкреатиті.

1.Точка Дежардена.

Вона знаходиться на границі середньої і верхньої третини відстані між пупком і серединою правої реберної дуги. Можливий і інший спосіб визначення локалізації цієї точки. Вона знаходиться на 4 – 6 см вище пупка по лінії, яка з'єднує його з пахвовою западиною і відповідає місцю впадання панкреатичної і загальної жовчної протоки в дванадцятипалу кишку. Хворобливість у цій точці свідчить про пораження голівки підшлункової залози.

2.Точка Губергриця.

Вона симетрична точці Дежардена і її хворобливість свідчить про ураження тіла залози.

Про загострення хронічного панкреатиту свідчить і ряд больових симптомів. До них відносяться:

Симптом Чухрієнко. Лікар розміщає руку поперек живота хворого і виконує поштовхоподібні рухи в напрямку знизу і спереду назад.

Симптом Дудкевіча. Виникнення хворобливості при натисненні на 2-3 см нижче пупка в напрямку назад і догори.

Симптом Алексєєва. Різкий біль, оперізуючого характеру при розгинанні тулуба або спробі підняти обома руками верхній відділ поперекової області.

Симптом Кача. Хворобливість в області лівого прямого м'яза живота на 5 см вище пупка.

Симтом Стражеско. Хворобливість в області остистих відростків VIII – IX грудних хребців.

Симптом Джанелідзе. Посилення хворобливості при глибокій пальпації епігастрія.

Симптом Воскресенського. Відсутність пульсації черевного відділу аорти в епігастральній області.

Далі, переходячи до глибокої ковзної пальпації, у сухорлявих худих людей можливо виявити ущільнену збільшену залозу. Але звичайна пальпація ефективна тільки у декількох відсотків ймовірних пацієнтів. Тому розроблено ряд прийомів, що підвищують діагностичну цінність пальпації. До них відносяться:

1. Прийом Франкенберга. Для його виконання під спину лежачого хворого підкладається валик або подушка в області X – XII грудних хребців, а потім виконується пальпація в області епігастрію.

2. Метод Гротта-1. Хворий, лежачи на спині, підкладає під поперекову область праворуч і ліворуч кулаки. Лікар пальпує, сидячи праворуч від хворого, проникаючи в область між пупком і лівою реберною дугою.

3. Метод Гротта-2. Хворий стоїть, нахиливши тулуб вперед і вліво. Лікар знаходиться попереду і праворуч від нього і правою рукою пальпує в тій же області.

4. Метод Гротта-3. Хворий лежить на правому боці, ноги злегка зігнуті. Лікар пальпує між пупком і лівим підребер'ям, як і в двох попередніх варіаціях.

5. Метод Шелагурова. Хворий лежить на спині, ліва рука лікаря розміщається під лівою поперековою областю хворого нижче краю ребер.

6. Метод Малле – Гі. Хворий лежить на правому боці, зігнувши тулуб під кутом 45о і злегка зігнувши в коліні ліву ногу, яка лежить зверху витягнутої правої ноги. Лікар правою рукою фіксує ліву реберну дугу і пальпує лівою рукою між пупком і лівою реберною дугою.

Про те, що пальпуємий орган є саме підшлунковою залозою свідчать відсутність гурчання або інших звукових явищ, нерухомість при подиху, відсутність пасивної рухливості.

Особливості плину.

Легка форма протікає з гіперферментемією.

Середньоважкий плин супроводжується зниженням вмісту ферментів до повної аферментемії.

Важкий плин протікає на тлі стійкої аферментемії.

Ускладнення хронічного панкреатиту.

1.Абсцеси підшлункової залози;

2.Панкреонекрози;

3.Ретенційні кісти, псевдокісти, кальцифікати підшлункової залози;

4. Рубцово – запальний стеноз вірсунгієвої протоки і великого дуоденального сосочка, дуоденальний стеноз.

5. Цукровий діабет;

6. Тромбоз селезінкової вени;

7. Механічна жовтяниця;

8. Підпечінкова форма портальної гіпертензії;

9.Кишкові кровотечі;

10. Мальабсорбція;

11. Енцефалопатія;

12. Анемія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]