Скачиваний:
222
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
166.39 Кб
Скачать

Відповідь: ???.

2.На мікропрепараті пульпи зуба відмічається розростання волокнистих елементів, гіаліноз колагенових волокон, явища фіброзу і петрифікації. Клітинні реакції: вакуолізація шару одонтобластів, посилений ріст клітин центрального шару пульпи.

Який діагноз підтверджують такі зміни? Відповідь: ???.

3. Хворий 22 років скаржиться на біль від гарячого та почуття розпирання в зубі на протязі 2-х місяців. Об’єктивно: в 24 велика каріозна порожнина сполучається з порожниною зуба. Пульпа темна, частково в стані розпаду. Поверхневе зондування безболісне, глибоке – болісне. Вертикальна перкусія

– чутлива. Теплові подразники викликають поволі стихаючій біль. ЄОД – 80 мкА. Rtg – деформація периодонтальної щілини.

Поставте діагноз:

Відповідь: ???.

Нет ипові задачі:

1. На мікропрепараті пульпи зуба виявлено розростання волокнистої сполучної тканини. Гіаліноз колагенових волокон. В кореневій пульпі явища фіброза і петрифікації. Клітинні реакції: вакуолізація одонтобластів, розмноження клітин центрального шару, лейкоцитарна інфільтрація дифузного характера, ділянки повного розпаду тканини. Встановіть діагноз та вкажіть на дані, які не відповідають йому:

Відповідь: ???.

2.В клініку звернувся хворий з попереднім діагнозом: хронічний гангренозний пульпіт 26 зуба. Виявляє скарги на почуття важкості в зубі, розпирання, незначні больові почуття при надавлюванні на зуб. Зуб раніше лікувався з приводу карієсу. Об’єктивно: колір 26 зуба змінений, глибока каріозна порожнина в межах біляпульпарного дентину, дно і стінки порожнини щільні темно сірого кольору, зондування безболісне, каріозна порожнина сполучається з порожниною зуба. Перкусія викликає неприємні відчуття. Пальпація слабо болюча. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз? Призначте додаткові методи обстеження?

Відповідь: ???.

5. Матеріали післяаудиторної самостійної роботи Самостійно працювати в бібліотеці академії, обласній медичній бібліотеці з рекомендованою літературою:

1.Терапевтическая стоматология: учебник для студентов медицинских вузов / Под ред. Е.В. Боровского –. М.: Мед. инф.

агенство, 2004. – 798 с.

2. Терапевтична стоматологія: обладнання та інструментарій / [В.І. Герелюк, Н.В. Нейко, В.В. Материнський, О.П. Кобрин: навчальний посібник. – Івано-Франківськ, 2002. – 95 с.

3.Мельничук Г.М. Практична одонтологія: курс лекцій із карієсу та некаріозних уражень зубів, пульпіту і періодонтиту: навчальний посібник / Г.М. Мельничук, М.М. Рожко. – Івано-Франківськ, 2003.

– 392 с.

Тематика УДРС та НДРС

Методична рекомендація складена асистентом Павленковою О.В.

Соседние файлы в папке Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів 3 курсу