Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВМ ОПС Литвина.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

5.Індивідуальні завдання

Робочою програмою навчальної дисципліни передбачено наступні індивідуальні завдання: 7 розрахунково-графічні роботи, 2 контрольні роботи.

В першому семестрі виконується 4 розрахунково-графічні роботи та контрольна робота за темами №1-6. В розрахунково-графічній роботі №1 «Криві другого порядку» необхідно привести рівняння кривих до канонічного виду, вказати типи кривих та побудувати їх. Вказати координати вершин, центра і рівняння осей. Завдання приведені в таблиці. Номер варіанта завдання, що виконується курсантом, відповідає порядковому номеру його прізвища в журналі навчальної групи.

В розрахунково-графічній роботі №2 «Вектори та їх застосування» необхідно знайти довжини векторів, кути між векторами, проекцію одного вектора на інший, площу трикутника, об’єм піраміди. Номер варіанта завдання, що виконує курсант відповідає порядковому номеру його прізвища в журналі навчальної групи.

В розрахунково-графічній роботі №3 « Пряма і площина у просторі» необхідно розв’язати завдання на взаємне розміщення прямої та площини у просторі, використовуючи основні знання за темою.Номер варіанта завдання, що виконується курсантом, відповідає порядковому номеру його прізвища в журналі навчальної групи.

В розрахунково-графічній роботі №4 «Дослідження функції та побудова її графіка» потрібно використовуючи знання щодо властивостей функцій без використання похідних а також диференціальне числення провести повне дослідження функції та побудувати її графік. Кожний курсант отримає індивідуальні завдання, номер варіанта якого співпадає з порядковим номером його приз віща в журналі навчальної групи.

В другому семестрі виконується 3 розрахунково-графічні роботи та контрольна робота за темою №14.

В розрахунково-графічній роботі № 5“Дослідження функцій багатьох змінних на екстремум” треба обчислити частинні похідні і диференціали ФБЗ,

знайти дотичну площину і нормаль до поверхні, знайти безумовні екстремуми ФБЗ. Кожний курсант отримає індивідуальні завдання, номер варіанта якого співпадає з порядковим номером його приз віща в журналі навчальної групи.

В розрахунково-графічній роботі № 6 “Застосування визначеного інтегралу” необхідно обчислити площу фігури, обмеженої лініями. Обчислити обсяг тіла, утвореного обертанням фігури, обмеженої заданими лініями. Кожний курсант отримає індивідуальні завдання, номер варіанта якого співпадає з порядковим номером його приз віща в журналі навчальної групи.

В розрахунково-графічній роботі №7 «Розв’язання лінійного диференціального рівняння» курсант повинен знайти загальний розвязок лінійного неоднорідного диференціального рівняння другого порядку з постійними коефіцієнтами та правою частиною спеціального виду. Номер варіанта відповідає порядковому номеру призвіща курсанта в журналі навчальної групи.

6. Методи навчання

Методика вивчення навчальної дисципліни «Вища математика» спрямована на повне засвоєння курсантами всіх модулів дисципліни, закладає підґрунтя засвоєння загальнонаукових, загально інженерних та спеціальних дисциплін, удосконалює культуру мислення, розвиває логічне мислення, цементує професію і на базі цього виховує у офіцерських кадрів високу військову майстерність.

Методика викладання дисципліни виходить із основних принципів дидактики (теорія обґрунтування і навчання). Вона надає науково-педагогічну характеристику формам і методам навчання, вказує на більш доцільні їх поєднання для досягнення визначеного ступеню навчання, визначає умови найбільш ефективного їх використання.

Для досягнення основної мети навчання програмою передбачені наступні форми навчання:

  • фронтальна форма навчання, коли усі курсанти під контролем викладача виконують одне і теж завдання одночасно;

  • індивідуальна форма навчання, коли курсанти виконують завдання послідовно, один за одним.

При цьому, залежно від необхідності досягнення рівнів знання чи вміння викладач повинен використовувати наступні методи:

пояснювально-ілюстраційний метод, при якому викладач доводить готову інформацію різними засобами, а курсанти її сприймають, усвідомлюють та фіксують у пам'яті. Цей метод є одним із найбільш економічних способів передачі знань, передбачає використання таких засобів інформації, як слово (усне і друковане), різні наочні посібники, плакати, відео- і кінофільми, комп'ютерний ілюстраційний матеріал і т. ін. Знання, які отримані в результаті реалізації цього методу не формують вміння, цей метод використовується для досягнення рівня «Знати»;

репродуктивний метод, головною ознакою якого є доведення і повторення способу діяльності, згідно завдання викладача. Він повинен використовуватися при проведенні практичних занять. Використовуючи цей метод, викладач досягає рівня «Вміти» при вивченні теми.

Вищевказані методи надають курсантам знання, вміння, навички. Для розвитку їх творчих здібностей викладач повинен використовувати методи проблемного навчання: проблемне викладання, частково-пошуковий (евристичний) метод, винахідницький метод.

Проблемне викладання використовується викладачем при постановці проблеми перед тими, хто навчається і подальшого її вирішення, але при цьому викладач показує шляхи рішення, розкриває хід своєї думки. Цей метод повинен застосовуватись викладачем під час проведення практичних занять. Безпосереднім результатом проблемного викладання повинно бути засвоєння курсантом способу і логіки вирішення конкретної проблеми, але ще без вміння застосовувати їх самостійно. Цей метод навчає курсантів способу отримання знань. З його допомогою вони отримують навички творчого мислення.

Частково-пошуковий (евристичний) метод служить меті поступового наближення курсантів до самостійного вирішення проблем шляхом попереднього навчання виконання окремих елементів рішення. Використовується при виконанні практичних завдань, коли спосіб пошуку оптимального рішення визначає викладач, але рішення находить сам курсант.

Винахідницький метод є необхідним для повноцінного засвоєння досвіду творчої діяльності. Викладач використовує його для забезпечення творчого застосування знань, оволодіння методами наукового пізнання, формування риси творчої діяльності є умовою формування зацікавленості, потребу в такій формі діяльності. Формами застосування цього методу є: практичні завдання, завдання на самопідготовку.

Тільки проблемні методи забезпечують глибоке засвоєння знань на рівні їх творчого застосування, оволодіння методами творчого мислення, досвідом практичної і творчої діяльності.

Зміст програми навчальної дисципліни побудований таким чином, що враховує вивчення в логічному поєднанні за усіма семестрами загальнонаукових, загально-інженерних, спеціальних технічних і військово-спеціальних навчальних дисциплін.

Навчальна програма містить необхідний мінімум знань з таких розділів математики: лінійна і векторна алгебра, аналітична геометрія та математичний аналіз.

Засобами реалізації фундаментальної спрямованості дисципліни, окрім вказаних, є фонди навчально-методичних посібників та розробок кафедри.