Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВМ ОПС Литвина.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

7. Методи контролю

Складовою частиною процесу навчання є система контролю та звітності курсантів за якістю засвоєння навчального матеріалу. Головна мета контролю полягає у забезпеченні наукового рівня придбаних курсантами знань, міцності сформованих у них вмінь та навичок.

Контроль успішності та якості підготовки курсантів включає:

вхідний контроль;

поточний контроль;

самоконтроль;

модульний (рубіжний) контроль;

підсумковий контроль.

Кількість контрольних заходів, форми їх проведення, періодичність доводяться до курсантів на початку вивчення дисципліни та навчального семестру.

Вхідний контроль проводиться перед вивченням навчальної дисципліни з метою визначення рівня підготовки курсантів з елементарної математики. Він проводиться на першому практичному занятті в кожній навчальній групі. Результати контролю аналізуються на засіданнях кафедри. За результатами вхідного контролю розробляються заходи з надання індивідуальної допомоги курсантам, коригування навчального процесу.

Поточний контроль - оцінювання теоретичних знань і практичних навичок курсанта з конкретного змістового модуля (логічно завершеної частини навчальної дисципліни). Проводиться викладачами на практичних заняттях.

Форми проведення поточного контролю та критерії оцінки рівня знань визначаються кафедрою. Основні форми поточного контролю: усне опитування, письмовий контроль, тестування в т.ч. із застосуванням ЕОТ, виконання практичних завдань, виконання та захист 8 розрахунково-графічних робіт, передбачених робочою програмою навчальної дисципліни.

Основна мета поточного контролю - постійне отримання викладачем інформації про якість засвоєння курсантами матеріалу навчальної дисципліни, перевірка готовності курсантів до виконання наступних навчальних завдань, а також управління їх навчальною мотивацією.

Результати поточного контролю використовуються для коригування методів і засобів навчання та враховуються на екзамені.

Кількість балів для визначення результатів поточного контролю залежить від рівня знань курсанта, вміння використовувати їх при виконанні практичних завдань.

Результати поточного контролю фіксуються в журналі обліку навчальних занять наступним чином: у чисельнику - по 4-бальній шкалі, в знаменнику - кількість балів, яка відповідає даній оцінці по 100-бальній шкалі.

Самоконтроль призначений для самооцінки курсантами якості засвоєння навчального матеріалу з конкретного розділу (теми) навчальної дисципліни. З цією метою в навчальних посібниках для кожної теми (розділу передбачаються питання для самоконтролю. Більша ефективність самоконтролю забезпечується спеціальними програмами самоконтролю та самооцінки, які є складовими частинами електронних підручників та автоматизованих навчальних курсів.

Самоконтроль здійснюється у формі тестування на ПЕОМ за тему, розділ, навчальну дисципліну.

Модульний контроль полягає в оцінюванні результатів навчання курсантів із вивчення навчального матеріалу змістового модуля за результатами поточних контролів та результатами письмового тесту (літучки) і комп’ютерного тесту

Модульний контроль № 1 за змістовні модулі 1.1, 1.2, 1.3 полягає в оцінюванні навчання курсантів за результатами поточних контролів, та захисту РГР -1, 2.

Модульний контроль № 2 за змістовні модулі 1.4, 1.5, 2.1 полягає в оцінюванні навчання курсантів за результатами письмового тесту(літучки), поточних контролів та захисту РГР -3 і контрольної роботи № 1.

Модульний контроль № 3 за змістовні модулі 2.2, 2.3, 2.4 полягає в оцінюванні навчання курсантів за результатами поточних контролів, комп’ютерного тестування та захисту РГР-4.

Модульний контроль № 4 за змістовні модулі 2.5, 3.1, 4.1, 4.2 полягає в оцінюванні навчання курсантів за результатами поточних контролів, захисту РГР -5 ,6.

Модульний контроль № 5 за змістовны модулы 5.1, 5.2, 6.1 полягає в оцінюванні навчання курсантів за результатами поточних контролів, результатами захисту РГР-7, оезультатами комп’ютерного тестування та контрольної роботи № 2.

Модульний контроль № 6 за змістовні модулі 6.2, 6.3, 7.1 полягає в оцінюванні навчання курсантів за результатами поточних контролів, комп’ютерного тестування та результатами письмового тесту.

Кожний модульний контроль проводиться у тижні для контрольних заходів відповідно до графіку навчального процесу.

Модульний контроль є обов'язковим. За результатами поточного контролю курсант не може бути звільненим від модульного контролю.

До модульних контролів курсанти допускаються без будь-яких обмежень. Критерії оцінювання результатів виконання завдань за контрольний захід доводиться до відома курсантів перед початком його проведення.

У разі порушення курсантом встановленого порядку здійснення контрольного заходу (списування, підміна завдання, використання недозволених матеріалів чи засобів) викладач відстороняє цього курсанта від виконання завдання, робить позначку в журналі обліку навчальних занять, оцінює його роботу в нуль балів (незадовільно).

Курсантам забороняється обмінюватись інформацією у будь-який формі, або використовувати інші матеріали та засоби, крім дозволених.

Курсант, який на модульному контролі отримав оцінку «незадовільно», повинен скласти його повторно і отримати позитивну оцінку, в іншому випадку він до підсумкового контролю не допускається. Курсант не може повторно складати модульний контроль з метою підвищення оцінки.

Відмова курсанта від відповіді на білет (тест) оцінюється як незадовільна відповідь. Форми модульного контролю: усне опитування при захисті РГР; письмовий контроль(літучки та контрольні роботи), комп’ютерне тестування. Модульний контроль проводиться в ході одного із навчальних занять наприкінці вивчення змістового модулю протягом не більше 45 хвилин. Усний або письмовий модульний контроль може проводитись в години самостійної роботи тривалістю до 2-х годин.

Розроблені для проведення білети (тести) забезпечують перевірку теоретичної та практичної підготовки тих, хто навчається.

Підсумковий контроль проводиться у вигляді екзаменів в обсязі навчального матеріалу, визначеному цією робочою програмою.

Успішність засвоєння змістових модулів оцінюється сумою набраних балів - рейтинговою оцінкою ().

Розмір формується як сума балів за контрольні заходи протягом семестру з урахуванням їх ваги, наявності штрафних та заохочувальних балів.

По закінченню вивчення навчальної дисципліни за умов здачі усіх передбачених програмою контрольних заходів курсантові одноразово надається змога за власним бажанням підвищити оцінку з дисципліни шляхом складання диференційованого заліку або екзамену.

Форма проведення контролю (усна, письмова, комбінована, а також шляхом компютерного тестування ), зміст і структура контрольних завдань, білетів, перелік матеріалів, користування якими дозволяється курсанту під час екзамену (підручники, довідники, , таблиці та інші посібники) і критерії оцінювання обговорюються на засіданні кафедри і затверджуються завідувачем кафедри не пізніше ніж за місяць до початку складання контрольного заходу. Названі матеріали дійсні протягом навчального року, вони є складовою навчально-методичної документації з дисципліни і зберігаються на кафедрі. Можливе поєднання різних форм контролю.

Оцінки за диференційований залік і екзамен вносяться у екзаменаційну відомість. Оцінка за екзамен вноситься в Додаток до диплома і вважається остаточною, навіть, якщо вона менша за підсумкової оцінки за вивчення дисципліни.